neděle 21. června 2020

Nedělní miniglosy č.546

Hlavní události tohoto týdne pro mě byly instalace a vernisáž mé fotovýstavy Třicet tváří světla v Divadle Horní Počernice. Instalace spolkla celé pondělí, vernisáž zase středu. Teď o víkendu je ale ten pravý čas se trochu nadechnout před brzkým rozjezdem druhé výstavy v Plzni, chvíli nemyslet na fotky, na popisky, rámování či scénáře vernisáží, a vrátit se pokorně k tomu, co zde na blogu dělá neděli nedělí už více než 11 let: k Nedělním miniglosám - svéráznému blogovému týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", který se dnes již po pětisté šestačtyřicáté pokusí potěšit a snad občas i rozesmát zdejší pravidelné, občasné i náhodné návštěvníky. Pojďme tedy na to!

Tentokrát se mi vzhledem k časovému presu podařilo v týdnu vydat jen jediný článek, který se navíc ještě také týkal fotek, fotografických výstav a fotografických soutěží, což jsou věci, které umějí kromě určité nezbytné dávky stresu vytvářet svými výsledky i moc dobrý pocit u srdce a hodně radosti, protože člověk sklízí plody vlastní práce; proto jsem článek nazval O čase sklízení. A aby byla tato část dnešního úvodníku řádně "jednobrdná", z minulého týdne ještě připomenu zájemcům o mou plzeňskou výstavu článek, ve kterém jsem mohl potvrdit, že Exploze budou!! Jaké exploze? Samozřejmě jen ty v mezích zákona :-).

Nebojte, aspoň v archivním okénku už o žádných výstavách nebude řeč, byť i tam se foťák mihne ve vedlejší roli. Výsledky své práce totiž čas od času sklidí nejen fotografové, ale i sportovci, kupříkladu kanoisté, což je pěkně vidět v 11 let starém článku O divoké vodě a zmatení jazyků o mé návštěvě na pražských závodech světového poháru na divoké vodě.

V dnešním 546. vydání Nedělních miniglos se mimo jiné dozvíme, proč se o podezřelé praktiky na pražské městské policii zajímají ochránci zvířat, co bylo důvodem rvačky mezi účastníky zoologické konference a jak se budou v reakci na antirasistické demonstrace v USA měnit pravidla českého pravopisu :-).

Přeji všem čtenářům krásný nejdelší den v roce a ať je k nám všem letošní léto vstřícnější než zavirované jaro. Uvidíme, jestli stihnu připravit i příští týdeník s tradiční značkou NMg, protože je možné, že bude třeba i neděli trochu zafinišovat, aby pondělní plzeňská vernisáž proběhla podle mých představ. Tak kdyby se vám někomu zachtělo přijít se na moje fotky podívat ať už do Plzně či do Počernic, aktuální informace stále najdete na speciální informační stránce mého fotowebu.



Pražští strážníci odchytili v pasáži poblíž Staroměstského náměstí dvoumetrového hroznýše královského, který k smrti vyděsil kolemjdoucí ženu. Představitelé městské policie odmítli říct Nedělním miniglosám, co se s odchyceným hroznýšem stalo, ale důvěryhodné zdroje blízké magistrátu nám naznačily, že podezřele velký počet strážníků v pražských ulicích začal od té doby rozumět řeči zvířat.
----------------------
Představitele české armády pobouřil sortiment nakladatelství Naše vojsko, který v posledních letech sestává stále více z upomínkových předmětů s motivy německé Třetí říše, což vyvrcholilo vydáním kalendáře pro rok 2021 s vyobrazením čelných nacistických představitelů. Česká armáda se od aktivit nakladatelství distancovala a oficiálně požádala o jeho přejmenování z původního zavádějícího názvu Naše vojsko na přiléhavější název Jejich vojsko.
----------------------
Američtí demonstranti za rasovou rovnoprávnost požadují, aby se Černoši na rozdíl od bělochů psali s velkým písmenem. Pokud by si nakonec velké písmeno na začátku slova vybojovali u soudu i Běloši, budou demonstranti pro ČErnochy požadovat dvě.
----------------------
Socha "vůdce světového proletariátu" Vladimíra Iljiče Lenina, vyrobená v 50. letech v Československu, byla nově odhalena v německém Gelsenkirchenu, kde ji nechala instalovat krajně levicová Marxisticko-leninská strana Německa. "Vzhledem k obrovskému počtu německých náměstí vidíme v exportu Leninů a jeho bolševických kumpánů do Německa pro české podnikatele velký obchodní potenciál," řekl Nedělním miniglosám šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. "Škoda jen, že jsme se některých uměleckých unikátů, např. velké sochy na Letné, tak ukvapeně zbavili, jinak by Česká republika vzhledem k aktuálnímu politickému směřování západní Evropy mohla vývozem podobných soch efektivně nahradit výpadek většiny příjmů z turistického ruchu."
----------------------
Poslanec Jiří Kohoutek z SPD neuspěl s žalobou na bývalou členku hnutí, která ho označila za lichváře. "S výsledkem procesu jsem velmi nespokojený," řekl pan poslanec rozezleně Nedělním miniglosám. "Připouštím, že moje firma půjčuje lidem s úrokem 20 % měsíčně, ale v žádném případě se nejedná o lichvu, ale jen o projev snahy co nejvíce se výší úroku odlišit od finančních produktů v rámci nenáviděného islámského práva, které půjčování na úrok vůbec nepřipouští."
----------------------
Členové speciálního antikonfliktního týmu museli pomáhat řešit napjatou situaci na zoologické konferenci o aktuálním zvyšování výskytu pijáků v České republice. "Šlo nám samozřejmě výhradně o klíště s názvem piják lužní," řekl nám hlavní pořadatel akce. "To, že se na takovou odbornou konferenci omylem dostaví i kolegové, kteří se věnují spíše adiktologii, se už stává skoro tradicí, ale s těmi jsme aspoň schopni se shodnout na růstových tendencích. Letos ale poprvé pronikli na konferenci i militantní zastánci starých pořádků, podle kterých naopak hrozí pijákům úplné vyhubení, pokud se ve školách nevrátíme k osvědčenému povinnému používání násadky a pera."
----------------------
Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, epidemiolog Roman Prymula odmítl, že by měl cokoli společného s britským výrobcem nebezpečných sýrových pomazánek Primula, obsahujících botulotoxin, i když nepopřel, že i jeho těší být v některých rozhovorech pro média trochu jedovatý.



Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

2 komentáře:

  1. Lichvářství patří mezi nejušlechtilější lidská povolání. Příliš mnoho peněz plodí nerovné charaktery.

    OdpovědětVymazat
  2. Je pěkné, když je někdo na sebe ochoten vzít prokletí druhých.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.