neděle 28. října 2018

Nedělní miniglosy č.466

Nějakou dobu jsem přemýšlel, že sté výročí založení republiky si připomenu speciálním článkem a nikoli jen tradičními Nedělními miniglosami. Nakonec jsem si ale řekl, že teď se s různými komentáři k jubileu stejně roztrhl internetový pytel, tak vůbec nebude škodit nějaký drobný časový odstup. Když se mohla ruská říjnová revoluce odehrát v listopadu, určitě se něco podobného snese i u mé blogové oslavy jubilea Československé republiky. Ostatně, když už republika vydržela bez mého speciálního komentáře dlouhých sto let, těch pár dní navrch jí už snad neublíží.
 
Dnes naposledy přikládám k úvodu Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", i odkaz na pohotovostní informační stránku své fotovýstavy, která má před sebou na dobřichovickém zámku poslední čtyři dny. Ostatně, článek s odkazem na kompletní E-katalog této výstavy byl tím jediným, co jsem stihl v době od minulých Nedělních miniglos publikovat. Žil jsem ale tentokrát po večerech celkem bohatým kulturním životem, takže jsem se byl např. na dobřichovickém zámku podívat na koncertu fenomenálního kytaristy Štěpána Raka. Pro ilustraci pro ty, kteří ho neznají, připojuji jednu ukázku jeho interpretačního mistrovství z youtube, variace na celkem známou Romanzu (kytaristé mezi vámi, prosím, nevyhazujte v zoufalství svůj nástroj z okna :-)) a byl jsem jako divák zašitý v koutku v poslední řadě pěkně potichounku a moc spokojený, že k jeho krásnému vystoupení v Dobřichovicích mohly dělat kulisu v sále právě moje fotografie.

Povzbudivé pro mne je, že ode dneška se opět vracíme k přirozenému přírodnímu času, takže ráno jsme si mohli déle pospat. Není proto divu, že jsem si pro toto vydání NMg zašel do archivu právě pro krátkou básničku Svítání. kterou jsem se už v červnu 2011 pokusil férově varovat noc: Milá noci, ať trváš jakkoli dlouho a zdáš se mít nad námi v některých chvílích skoro neomezenou moc, nedá se nic dělat, jednou stejně špatně skončíš! :-)

V dnešním 466. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. seznámíme s novou vychytralou strategií soužití českého státu s medvědy, dozvíme se, co soudí o jedné zajímavé mediální kauze zkušený kompostolog a přesvědčíme se, že i na pohled čistě formální návštěva francouzského prezidenta k příležitosti stého výročí Československa může přinést opravdu zásadní závěry s významným dopadem na každého obyčejného českého občana.

Přeji všem čtenářům co nejlépe prožitý "stoletý" státní svátek a už teď se moc těším na naše další setkávání i v té druhé stovce :-).


Investigativní tým Nedělních miniglos zjistil, že se mimořádně sešla Bezpečnostní rada státu, aby po aktuálních komplikacích s jediným medvědem na Kroměřížsku přijala novou dlouhodobou strategii optimálního soužití s českými medvědy. Po usilovných konzultacích s nejlepšími experty - především s potomky Habsburků - se Rada usnesla, že počká, až bude medvědů na českém území přesně 27 a pak je nechá veřejně popravit na Staroměstském náměstí. Podle pozitivních zkušeností z minulosti by pak měl být na českém území od medvědů nejméně 300 let pokoj.
----------------------
Ze statistik plyne, že se v poslední době výrazně zvýšil prodej ultrazvukových plašičů na kuny. Podle zkušeností uživatelů ultrazvukový plašič totiž nejenže dokáže efektivně vypudit kunu, ale zároveň umí na ultrazvukový signál nalákat desítky vzácných netopýrů. Proti vypuzování kun u českých úřadů oficiálně protestoval chorvatský ministr financí, který takové aktivity považuje za zbabělé: "Zatímco před dolary, eury nebo jüany lidé divže neklečí jako v nábožném vytržení, na kunu - i když její kurz je v poslední době celkem stabilní - si každý zbabělec troufne i plašičem za pár korun, což by v důsledku společně s kunami mohlo zaplašit i velké investory."
----------------------
V den, kdy byla po dlouhé rekonstrukci slavnostně znovuotevřena historická budova Národního muzea, obsadil muzeum společně s významnými hosty i specializovaný vyšetřovací tým Ministerstva financí. Experti na účetnictví zde budou prošetřovat anonymní udání, že se při miliardové rekonstukci muzea určitě utratilo víc prostředků, než bylo nutné, když se v muzeu nachází plejtvák.
----------------------
V Praze se po deseti letech uskuteční slavnostní vojenská přehlídka. Česká armáda se snažila prosadit, aby se přehlídka konala v nějaké užší pražské ulici, kde nebude tak patrné, že naše nepočetné vojsko je schopno pořádat jen velmi krátké přehlídky, a to i když vyžene do ulic i civilní zaměstnance a rodinné příslušníky vojáků. Původně zvažovaná a svými rozměry přesně vyhovující Perlová ulice byla nakonec odmítnuta kvůli některým nepříjemným asociacím, i když se generální štáb zaručil, že důstojníci tu nebudou pochodující vojáky hlasitě povzbuzovat svým tradičně bodrým "tak šlapem, šlapem!" Politici nakonec bohužel rozhodli, že kvůli oficiálním návštěvám ze zemí EU se bude přehlídka konat symbolicky na Evropské třídě, a proto musela armáda přibrat i policisty, hasiče, celníky a záchranáře, aby přehlídka v televizním přenosu nebyla o moc kratší než standardní reklamní bloky.
----------------------
Český premiér Andrej Babiš se v Praze sešel s francouzským prezidentem Macronem, který sice na první pohled přijel především oslavit sté výročí založení Československa, ale ve skutečnosti využil cestu k tvrdému prosazování francouzských ekonomických zájmů. Po vyčerpávajícím několikahodinovém jednání oba politici předstoupili před veřejnost a na tiskovce oficiálně oznámili, že v kontaktní kampani před příštími volbami již nebude hnutí ANO používat koblihu ale croissant.
----------------------
Podle náměstka ústeckého hejtmana pro školství může kontroverzní výrok ředitele teplického gymnázia, že nechá obrazy českého prezidenta zahrabat do kompostu, ohrozit zdravý vývoj dětí. Nedělními miniglosami oslovený odborník na kompostování z pražské České zemědělské univerzity se necítil být dostatečně kompetentní k tomu, aby mohl posoudit, jaký dopad to bude mít na děti, rozhodně to ale může - zvlášť budou-li obrazy ještě zasklené - ohrozit zdravý vývoj kompostu.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.