neděle 7. října 2018

Nedělní miniglosy č.463

Když už v našich zeměpisných šířkách nemáme to opravdové, užíváme si aspoň babí nebo indiánské léto (nejlepší by ovšem bylo indiánské babí léto podle indiánské babičky :-)). Hned po "svátku demokracie", jak volby označuje pan prezident (možná proto by měl rád volby povinné, abychom si takový významný svátek užili opravdu všichni), se v posledních letošních hřejivých paprscích objevuje už 463. vydání Nedělních miniglos - svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Zároveň moje fotografická výstava Obrazy od Berounky (i od jiných vod...), na dobřichovickém zámku (viz např. článek Moje dobřichovická fotovýstava je připravená na návštěvníky) vstupuje do svého posledního týdne, protože příští neděli končí. Poslední komentovaná prohlídka výstavy pro volně příchozí neobjednané návštěvníky se bude konat v sobotu 13. října od 10:30 hod., ale pořád platí, že se mi můžete ohlásit předem a domluvit si i prohlídku individuální.

Před nedávnem jste si na mém blogu mohli přečíst po více než roce zase jednou nový příspěvek do mé rubriky Jazykové hrádky, tentokát o tom, jak různí psi, psíci, pejskové, psiska, pesani, čoklíci i pejsánkové ovlivňují naši řeč - v článku O jazykových zákoutích psího života. Tento týden jsem přidal připomínkový článek o jedné své staré černobílé fotce nalezené na půdě Příběh staré fotky paní Shirley Temple - Blackové a přibylo i jedno nové haiku, konkrétně Haiku barevného podzimu. Z archivního sklepení jsem tentokrát povytáhl sedm let starý článek s vyprávěním o dávném zážitku z trochu partyzánského koncertu klasické hudby v chrámu Panny Marie pod řetězem na Malé Straně O koncertu pod řetězem a svým věcným názvem dost klamající (protože nepopiratelně zamilovanou :-)) kraťoučkou básničku Vědecký důkaz.

V dnešním 463. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se podíváme např. na to, jak uprchlá mamba zelená ovlivnila volby v Praze - Hlubočepích, odhalíme, jak se chystá česká Poslanecká sněmovna spolupracovat se slavným umělcem Banksym a snad se společně dočkáme toho, že i poslední významná instituce ustoupí od předpotopních hotovostních plateb a na asi nejdůležitějším přívozu bude konečně možné platit kartou.


Smrtelně jedovatá mamba zelená, která unikla zraněné chovatelce v Praze - Hlupočepích, byla nalezena na stromě několik set metrů od domu. Nepotvrdily se tak spekulace některých herpetologů, že by se nebezpečný tropický had mohl schovat ve volební urně v nedaleké dobře vytápěné volební místnosti. Jak Nedělním miniglosám potvrdil předseda příslušné volební komise, komisaři odpovědně zvažovali, jak se správně zachovat v situaci, kdy by po skončení voleb vysypali z volební urny kromě obálek s odevzdanými hlasy i odpočívající mambu: "Pokud by mamba byla uložena v urně jen volně, museli bychom podle vnitřních předpisů považovat tento hlas za neplatný. Pokud by však byla aspoň částí těla v některé z obálek, hlas bychom započítali některé z kandidujících stran, vzhledem k barvě hada nejspíš místním Zeleným, což by nemohlo nijak narušit věrohodnost výsledků, protože tuto stranu už hadí hlas stejně nemohl nijak zachránit."
----------------------
Podle dobře informovaného bruselského zdroje podala oficiální žádost o vstup do Evropské Unie Hádova říše. "V ekonomické ani politické oblasti nenašli úřední posuzovatelé přihlášky žádnou větší překážku vstupu. V Hádově říši příjmy dlouhodobě a bez ohledu na fázi hospodářského cyklu převažují nad výdaji, což jí může většina členů EU jen závidět, a v zákonech, které jsme zatím měli možnost prostudovat, není z dlouhodobého pohledu ani stopa po nějaké diskriminaci." Překážkou se nezdá být ani celkem problematické dopravní napojení, které zatím obstarává pouze Charón, který je navíc už v důchodového věku a přesluhuje, což bude po vstupu do EU a přijetí části její legislativy jistě zajímat odborové organizace: "Provoz se tak jako tak urychlí, protože podmínkou vstupu do EU bude skutečnost, že Charón bude kromě hotovosti muset přijímat i platby kartou. Do vzdálenější budoucnosti pak předpokládáme vybudování nových velkokapacitních dálničních tahů po nových euromostech přes řeku Styx, které budou nejspíš z osvědčeného předpjatého betonu."
----------------------
Poté, co bylo za milión liber úspěšně vydraženo dílo slavného streetartového umělce Banksyho Dívka s balónem, obraz sám sebe zničil skartovačkou skrytou v rámu. Česká Poslanecká sněmovna nyní zkoumá, jestli by se podobná technologie nemohla s umělcovým svolením používat i na nově přijímané české zákony, protože by to mohlo českému státu - přes jistě nemalý licenční poplatek - ušetřit dost peněz.
----------------------
Asi 5% studentů neuspělo v posledním roce ani při třetím pokusu o složení maturitní zkoušky. Někteří studenti ale požadovali, aby bylo možné uplatnit ve škole taktiku ze skoku do výšky, k třetímu pokusu nenastoupit a schovat si jeden pokus na další postupnou výšku.
----------------------
Podle nových pravidel pro volební komise mohou volební komisaři ve volební místnosti používat výhradně červeně píšící propisky, aby nemohl nikdo z nich nepozorovaně upravovat již odevzdané volební lístky. Tato skutečnost potěšila zejména učitele v řadách volebních komisí, kteří často nevydrželi pokušení a po uzavření volebních místností začali kromě standardního vyhodnocování odevzdaných hlasů i cvičně červeně opravovat a známkovat odevzdané lístky. Notoričtí pětkaři by pak měli být pozváni k oficiálnímu komisionálnímu reparátu u nejbližšího okrsku, kde bude za týden probíhat druhé kolo voleb do Senátu.
----------------------
Bývalý středočeský hejtman stíhaný za korupci, David Rath, nebyl úspěšný v prvním kole senátních voleb na Litoměřicku. Nedělní miniglosy analýzou jeho voličské základny, díky níž získal téměř 5% hlasů, zjistily, že Ratha překvapivě volili hlavně příslušníci mladší generace, přesněji řečeno ti z nich, kteří se mylně domnívali, že David Rath je pirath.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.