neděle 14. října 2018

Nedělní miniglosy č.464

Sice jsme v týdnu zažili pár zamlžených rán, ale babí léto se s námi letos nechce rozžehnat a myslím, že nikdo z nás výrazně neprotestuje. Velkou část z posledních dní trávím na dobřichovickém zámku, kde právě dnes končí moje fotografická výstava Obrazy od Berounky (i od jiných vod...) - viz např. článek Moje dobřichovická fotovýstava je připravená na návštěvníky. Moc mě potěšilo, že jsem měl příležitost se díky výstavě setkat s několika dalšími blogerkami a blogery, které jsem se doposud osobně neviděl, a zopakovat si příjemné setkání s těmi, se kterými jsme se viděli už poněkolikáté. A i když kvůli výstavě a četným veřejným i individuálním prohlídkám poslední dobou blog a další psaní (i komentování) maličko zanedbávám, říkám si, že aspoň Nedělní miniglosy - svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" by - byť v poslední den výstavy - vyjít měly, protože zajímavé události uplynulého týdne v politice i společnosti si o to vysloveně říkají.

Před nedávnem jste si na mém blogu mohli přečíst po více než roce zase jednou nový příspěvek do mé rubriky Jazykové hrádky, tentokát o tom, jak různí psi, psíci, pejskové, psiska, pesani, čoklíci i pejsánkové ovlivňují naši řeč - v článku O jazykových zákoutích psího života. Tento týden jsem pro změnu využil mlžného rána a výsledkem byl napohled nepříliš "baboletní" fotočlánek Most do budoucnosti (mimochodem, taky je vaše budoucnost trochu v mlze jako podle této fotky anebo na ni svítí neúnavně usměvavé slunce, a vy tudíž jen nechápavě kroutíte hlavou, kde jsem na takový podivný název přišel?) No a z archivu jsem tentokrát na světlo povytáhl šest let starý článek O ášestkovém zápisníku s tvrdými deskami, kde jsem nechal čtenáře nakouknout do toho, co z podnětů vnějšího světa si zapisuji pro potřeby svých příštích inspirací :-).

V dnešním 464. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. dozvíme, která píseň aspiruje na novou českou hymnu, proč se už nebude smět používat tradiční termín "babí léto" a podíváme se i na jednu netradiční metodu, jak v obchodních řetězcích bojovat s nedostatkem pracovních sil.


Proti tradičnímu českému názvu "babí léto" oficiálně protestovaly vlivné západoevropské feministické organizace, podle kterých je tento pobuřující název jednak jasně nekorektní z pohledu genderu, jednak vykazuje i zřetelné rysy ageismu. Evropské jazykové expertky proto české straně navrhly několik náhradních názvů, které by měly používaný paskvil co nejdříve nahradit, přičemž největší šance se dávají neutrálním vyjádřením, jako jsou: "pozdní léto", "podzimní léto", "mírně přesluhující ale o to zkušenější léto" nebo "říjnové léto". Zatímco většina českých politických stran zůstává přes setrvale vysoké odpolední teploty vůči novému evropskému doporučení chladná, zejména poslední z návrhů se velmi líbil českým komunistkám, které by se přikláněly k jazykově přece jen o něco bohatšímu oficiálnímu názvu "velké říjnové socialistické léto".
----------------------
Nový a v budoucnu jen obtížně překonatelný rekord v rychlosti sečtení volebních hlasů po uzavření volební místnosti byl dosažen ve druhém kole senátních voleb v jednom z volebních okrsků ve Skutči na Chrudimsku, kde se k volbám nedostavil ani jeden z voličů.
----------------------
Celé tři dny musela být uzavřena prodejna Kauflandu v Orlové na Karvinsku, ve které bezpečnostní kamera odhalila pohyb hada. Přivolanému herpetologovi se podařilo hada odchytit a potvrdit, že jde o neškodnou užovku měsíčkovou. Protože had už se v prodejně docela zabydlel a na trhu práce nejsou aktuálně skoro žádné volné pracovní síly, řetězec nabídl užovce práci v úseku ovoce - zelenina, kde by měl had uplatnit své bohaté rodové zkušenosti a kolemjdoucím zákazníkům bude podávat jablka.
----------------------
Pražský magistrát oznámil svůj záměr do budoucna přejmenovat řadu stanic pražského metra. Důvody přejmenování jsou podle tajných magistrátních informátorů Nedělních miniglos různorodé a většinou souvisejí s nějakým lobistickým tlakem: Např. vlivní zástupci pražské fauny se v poslední době netají tím, že považují název stanice Flóra za vyslovenou provokaci.
----------------------
Fiaskem pro vládní koalici skončily letošní senátní volby: Hlavní vládní hnutí ANO získalo jen jedno senátorské křeslo, ČSSD obhájila jediný mandát ze třinácti končících a komunisté, kteří vládu za programové ústupky podporují, už v Senátu nebudou vůbec. Všechny tři strany se tak hned po neúspěšných volbách opět snadno shodly v tom, že Senát je vlastně zbytečný, a proto by bylo nejlepší jej zcela zrušit nebo ho aspoň nějakou dobu efektivně řídit jako firmu, takže by bylo možné dát všem senátorům výpověď z organizačních důvodů.
----------------------
Zpěvák a hudebník Michal David, který má být při příležitosti 100. výročí založení Československé republiky oceněn na Pražském hradě státním vyznamenáním, opět otevřel otázku, jestli konečně nenastal čas změnit českou státní hymnu. "Myslím, že moje "Poupata" by byla díky svému optimismu, zaměření na budoucnost, podporou společenského růstu a svěžímu pochodovému rytmu pro účely státní hymny mnohem vhodnější než starý, melancholický a nerytmický popěvek plný existenciální nejistoty, navíc od dnes už lidem skoro neznámého skladatele, který se na rozdíl ode mne o náš stát nijak nezasloužil."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.