neděle 21. října 2018

Nedělní miniglosy č.465

Vypadá to, že dnes už se na svou prodlouženou fotografickou výstavu na dobřichovickém zámku (aktuality pořád spravuji na pohotovostní informační stránce výstavy a prohlédnout si na ní můžete i kompletní E-katalog) nevyrazím v tričku s krátkým rukávem, jako doposud skoro každý den letos velmi povedeného babího léta. Děkuji všem, kteří se na výstavu přijeli podívat osobně, a ti, kteří ještě s návštěvou váhají, by neměli váhat dlouho, protože ve středu 31. října expozice tentokrát už definitivně končí. Nedělní miniglosy - svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" ale ani tuto neděli nebudou chybět, protože v politice i ve společnosti se stále děje mnoho zajímavého.
 
V době od vydání posledních Nedělních miniglos jsem se byl např. podívat na pozoruhodné výstavě v prostoru pod naštěstí již neexistující Stalinovou sochou na Letné. Audiovizuální expozice Paměť národa, připomínající některé důležité mezníky v historii naší země, mi tentokrát posloužila jako inspirace pro básničku Slova paměti. Také možná stojí za to připomenout článek o mém podloudném internetovém alter egu Kterak posílám sám sobě vyděračské dopisy a nedávný článek o tom, jak různí psi, psíci, pejskové, psiska, pesani, čoklíci i pejsánkové ovlivňují naši řeč - v článku O jazykových zákoutích psího života.

Do archivu jsem si tentokrát zašel pro malou povídku, se kterou jsem před pěti lety nečekaně dobře uspěl v blogové literární soutěži na téma "Setkání s literární postavou" (s drastickým omezením na max.1800 znaků textu :-)). Stálice mezi zdejšími čtenáři se možná ještě upamatují na krátký text s názvem Vražda u krbu.

V dnešním 465. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. dozvíme, proč 90% služebních cest českých politiků vede zrovna do Kanady, jak se vypořádat s nenapravitelným medvědem ve valašských lesích nebo jak se nám vrátí investice 600 miliard korun do kanálu Labe - Odra - Dunaj, když nebude pršet.


Mediálně již značně proslulý medvěd z Valašska, který zadávil místním chovatelům několik ovcí, se zřejmě i nadále hodlá živit jako normální medvěd a opakovaně odmítl podepsat s místními úřady dohodu, že se stane vegetariánem, takže bude podle rozhodnutí orgánů místní správy odchycen a oficiálně vyhoštěn. Do lesa, kde medvěd prozatím nelegálně žije, byla proto naistalována odchytová klec s návnadou v podobě pytle jablek politých medem, do které se však ještě před medvědem chytilo několik místních obyvatel, kteří prostě nabídce takového množství jablek vzhledem k místním výkupním cenám nedokázali odolat.
----------------------
Pořadatelé neobvyklého Dne otevřených dveří v krematoriu v Pardubicích uklidnili veřejnost, že návštěvníci se nemusí bát o svou bezpečnost, protože mediální sdělení o této akci bylo přece jen trochu marketingově nadsazené a tohoto dne nebudou v objektu otevřeny úplně všechny existující dveře.
----------------------
Doslova celostátní pozdvižení vyvolala v Kanadě legalizace marihuany. Kamenné i internetové obchody zpracovávají desetitisíce objednávek a zájemci o legální pokouření stojí na ulicích několikahodinové fronty. Úřad, který zajišťuje parlamentní služební cesty pro české poslance a senátory, tvrdí, že enormní počet nahlášených služebních cest do Kanady na konci tohoto roku s legalizací marihuany nijak nesouvisí. Podle některých politických komentátorů, kteří nechtějí být jmenováni, protože se sami z Kanady právě vrátili, je ale pravděpodobné, že Sněmovna ani Senát už nebudou do konce roku kvůli četným služebním cestám politiků do Kanady usnášeníschopné, nicméně zameškaný program se v pohodě dožene v novém roce, kdy se budou politici - odpočinutí a v nezvykle dobré náladě - postupně do poslaneckých lavic vracet podle toho, na jak dlouho jim třicetigramová povolená dávka vystačí.
----------------------
Česká televize a Český rozhlas vypsaly výběrové řízení na specialistu na vyjadřování v argotu. Nový odborný redaktor by měl být nasazován především na investigativní reportáže ze zločineckého prostředí, na získávání informátorů z vyloučených lokalit a z pražské galérky a na přímé přenosy rozhovorů s prezidentem republiky.
----------------------
Poblíž stanice metra Bořislavka nejmenovaná stavební firma narušila obřím vrtákem tubus metra, což vedlo k průsaku vody do kolejiště a několikahodinovému zastavení provozu. Pražský magistrát na otázku Nedělních miniglos, jak hodlá v této věci dál postupovat, uvedl, že co nejdříve rozšíří seznam stanic metra navržených k budoucímu přejmenování a z nedaleké stanice Petřiny udělá stanici Mokřiny.
----------------------
Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel tento týden pamětní medaili Za vlast a svobodu od Českého svazu bojovníků za svobodu. I když tato informace vyvolala na politické a mediální scéně bouři nevole zejména vzhledem k Ondráčkově minulosti člena Pohotovostního pluku SNB, nasazovaného na konci 80. let k potlačování protikomunistických demonstrací, nečekaně pozitivně tuto skutečnost hodnotí čeští učitelé. Zatímco úsloví "kozel zahradníkem" totiž už dnes většina dětí vůbec nerozumí, protože netuší, jak vypadá kozel, co dělá zahradník ani co mají ti dva společného, inovovaná podoba "poslanec Ondráček bojovníkem za svobodu" je pro děti mnohem srozumitelnější.
----------------------
Prezidentem Zemanem protežovaný kanál Labe - Odra - Dunaj se podle nedávno dokončené studie proveditelnosti ekonomicky vypatí. "Je pravda, že odhadované výnosy jsou na samé hranici návratnosti, takže by se předpokládané náklady zhruba 600 miliard korun nesměly nijak navýšit, jako tomu u podobných větších projektů pravidelně bývá," řekl Nedělním miniglosám šéf týmu, který studii vytvořil. "Nebojíme se ani případných vln sucha, kterými tolik straší vlivní oponenti projektu. Pokud se varování klimatologů naplní a dlouhotrvající sucha přece jen přijdou, ze soustavy kanálů se postupně stane pozoruhodná síť pohodlných cyklostezek s unikátním systémem velkokapacitních zdymadel pro líné cyklisty."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.