neděle 7. května 2017

Nedělní miniglosy č.402

Nedávno jsem společně oslavili vydání jubilejního 400. čísla tohoto svérázného týdeníku speciálním výběrem 60 nejlepších glos z poslední stovky čísel. Postupně se teď vracíme ke standardnímu režimu a dnes nás čeká již 402. vydání. Než se ale dostaneme k samotným novým glosám vybraných událostí z politického a společenského dění trochu bláznivého uplynulého týdne, ještě bych rád připomněl dvě výstavy, o kterých jsem psal v posledním týdnu:

Na dobřichovickém zámku je do neděle 14. května k vidění malá ale velmi zajímavá výstava připomínající spisovatele Ludvíka Vaculíka. Byl jsem se na zámku podívat včera a výstava mne zaujala natolik, že jsem o ní hned "zatepla" napsal článek Cesta Ludvíka Vaculíka z Řehonůřky do Prahy a zpět.

Naopak až do půlky letních prázdnin je otevřená velká výstava výtvarníka a ilustrátora Adolfa Borna na pražské Kampě, o které jsem psal před týdnem v článku Adolf Born: Jedinečný svět (Muzeum Kampa).

Když už dělám reklamu ostatním, udělám ji i sám sobě: Na svém fotowebu www.petrvapenik.cz jsem totiž doplnil nejlepší nové fotky do dlouhodobého cyklu Kouzelná zahrada, upoutávku najdete na webu v Novinkách v české i "pseudoanglické" verzi, ta česká je v článku Kouzelná zahrada - jaro 2017.

No a to už je konec úvodního reklamního koutku a teď už se můžeme konečně věnovat novým Nedělním miniglosám, jejichž 402. číslo právě vychází!


Vrcholní čeští politici se stále nemůžou dohodnout, jestli padá nebo nepadá česká vláda. Nejdřív přijal prezident Zeman demisi, kterou premiér Sobotka vůbec nepodal. Poté prezident odmítl přijmout demisi, kterou premiér původně podat zamýšlel, ale při čekání ve frontě na bezpečnostní kontrolu před vstupem do hradního areálu si to rozmyslel, protože demise vlády je potenciálně výbušný dokument, se kterým by ho na Hrad jistě nepustili. Premiér teď pravděpodobně na podání demise stejně nebude mít nějakou dobu čas, protože dostal od prezidenta za trest 100x opsat větu: Na hradní tiskovce smím mluvit, jen když jsem tázán!!!"
----------------------
Za dosud nejpřísnějších bezpečnostních opatření v historii, kdy v ulicích hlídkovaly výrazně posílené a po zuby ozbrojené policejní hlídky, proběhly v Plzni tradiční Slavnosti svobody.
----------------------
Čínská strana projevila určité výhrady vůči tomu, aby český prezident absolvoval státní návštěvu se svou holí, protože se organizátoři obávají, aby s ní čínskému prezidentovi na tiskovce neukazoval, kde má správně stát, případně aby v holi nepropašoval přes Čínskou zeď zámotky bource morušového. "S podobnými případy máme, bohužel, z historie nepříjemné zkušenosti", řekl nám úředník odpovědný za zdárný průběh návštěvy. "Rádi panu prezidentovi nabídneme hůl vlastní výroby, která je vyrobena z masivního olova, takže je příliš těžká na zvedání a nejsou v ní žádné výdutě vhodné k pašování hedvábných zámotků. Jako kompenzaci za určité nepohodlí po dobu návštěvy jsme připraveni panu prezidentovi na závěr darovat hedvábnou repliku české prezidentské standarty s nápisem Pravda vítězí v čínštině a s dvojocasou pandou."
----------------------
Nové informace poněkud mírní původní nadšení dánských zoologů, kteří měli radost, že do Dánska z Německa přešla smečka vlků včetně jedné samice, což by mohlo znamenat, že se v Dánsku po dvou stech letech díky migrantům narodí první dánské vlčí mládě. Analýza DNA totiž ukázala, že sice jde o vlky, ale jedná se s největší pravděpodobností o členy ruského motorkářského gangu Noční vlci, kteří v květnových dnech brázdí Evropu a připomínají výročí ukončení druhé světové váky.
----------------------
Na komunistické prvomájové manifestaci vzbudila největší zájem možnost udělat si selfie se čtyřiadevadesátiletým bývalým generálním tajemníkem KSČ Milošem Jakešem. Někteří čekající v dlouhé frontě byli ale pouhou fotografií s expolitikem trochu zklamáni, protože se omylem domnívali, že se konečně vrátila možnost koupit si aspoň na prvního máje u stánku kubánské pomeranče.
----------------------
Česká národní banka konstatovala, že cena kompromitujících politických materiálů na trhu před podzimními volbami postupně klesá, což by mohlo v důsledku vyvolat nenáviděnou deflaci. ČNB se proto chystá k druhému kolu intervencí na finančních trzích a je připravena tisknout a prodávat ohromné množství nových kompromitujících materiálů, po kterých je momentálně mezi spekulanty velká poptávka. Za české kompromateriály vytištěné ve velkém ve Státní tiskárně cenin hodlá ČNB nakupovat hodnotné kompromitující dokumenty na europolitiky. "Pokud tyto intervence budou probíhat delší dobu," připustil guvernér ČNB, "je pravděpodobné, že na nových emisích českých bankovek se již objeví oficiální informace: "Tato bankovka je kryta kompromitujícími materiály nejvyšší kvality a podobnými aktivy České národní banky."
----------------------
Poté, co premiér Sobotka požádal prezidenta o odvolání ministra financí Andreje Babiše, je podle expertů na křesťanské dějiny Babiš na nejlepší cestě stát se konečně mučedníkem. Hnutí ANO původně zamýšlelo v rámci předvolební kampaně ukázat mučednictví svého šéfa voličům názorně a předsedu hnutí ANO svrhnout podle tradice českých mučedníků z Karlova mostu do Vltavy. Dá se ale očekávat, že akce bude spíše symbolická a Babiš bude svržen jen do nějakého příjemného mělkého zatepleného rybníčku s lekníny, aby to pěkně vypadalo na kameru. Někteří zoopolitologové ale varují, že i takové víceméně symbolické svržení mučedníka do nádrže obývané žábami může být pro Andreje Babiše velmi nebezpečné, protože se proslýchá, že některé levicové anarchistické žáby se ministru financí chtějí pomstít za to, že nechal postavit největší české Čapí hnízdo.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.