středa 31. května 2017

Plastika v Petrské ulici

Když jsem na Poříčí nedávno poprvé testoval svůj nový objektiv (viz článek Na Poříčí poprvé s novým objektivem), všímal jsem si zajímavých drobností kolem sebe přece jen trochu víc, než když stejnými místy jen občas proběhnu, třeba ve snaze dostat se tudy co nejdřív na metro. Snad proto jsem si v Petrské ulici všiml dříve mnou jen nevšímavě míjené ale zajímavé plastiky na stěně jednoho z domů a nakonec z toho bylo docela dlouhé zastavení s cílem udělat aspoň pár neodfáknutých fotek pro tenhle článek. O plastice se mi bohužel nepovedla dohledat žádná rozumná fakta, jen pár fotek bez bližšího popisu, tedy něco takového, jako je tento článek :-).

Můžu si vytvářet jen hypotetické scénáře. Plastika je totiž na fasádě docela velké budovy, která, myslím patří do komplexu bývalé Automatické telefonní ústředny Těšnov. Nevím, jestli něco takového v objektu ještě funguje, spíš se domnívám, že se původní centrální organizace rozpadla na spoustu "pozůstalých" firem a firmiček. Ale - ač nemám žádného spojařského vzdělání - řekl bych, že plastika mohla v uměleckých náznacích odkazovat právě na nějakou starší spojařskou techniku.
 
Každopádně plastika v Petrské ulici mě zaujala a rád bych se o ní dozvěděl nějaké podrobnosti. Mrzí mě, že netuším, kdo je autorem, jak se dílko nazývá, kdy bylo vytvořeno (já bych si tipnul někam do sedmdesátých let, ale nejsem žádným kunsthistorikem, tak to berte s rezervou). Nevíte někdo něco bližšího?

Přikládám pár fotek z různých úhlů a vzdáleností, které jsem pořídil při dvou jarních vycházkách. Díky "putování za plastikou" jsem se mimochodem také dozvěděl jednu velmi zajímavou věc o jednom ze zdejších významných rodáků, o jehož vazbě na Prahu jsem doposud neměl ani tušení, ale to je téma, které si pragmaticky schovám pro některý z příštích článků.

Plastika focená zprostřed přilehlé ulice a bezprostředně po dešti...


...z chodníku přímo zpod artefaktu...


... z druhé strany, aby vynikla zajímavá práce sochaře s prostorem...


... z většího odstupu, aby byl vidět vztah plastiky s okolím; přiznávám, že je mi v tomto ohledu artefaktu trochu líto, ale chci, abyste si mohli udělat přesnější obrázek.


... no a na závěr přejdu do černobílého ladění, které mi k plastice připadne docela příhodné.


Kdybyste věděli o plastice cokoli zajímavého a konkrétního, nebo tušili, kdo by mohl vědět, budu rád za každý komentář. Objekt - i když se mi sám o sobě líbí - mi přišel vzhledem k okolní zástavbě trochu jako legendární jakešovský "kůl v plotě", vzhledem k velké stylové různorodosti zdejších budov (od původem románského kostela sv. Petra až po "echtmoderní" CitiCentrum), jako by mi trochu chyběla sounáležitost i s něčím dalším, než je budova samotná, nehledě k tomu, že ani ta jako by moc nevěděla, co si zrovna na Poříčí počít.

Kdybych byl na místě té plastiky, asi bych křepce seskočil ze zdi, vzal své zakřivené segmenty na ramena a zkusil bych štěstí v nějakém místě, které by mi bylo atmosférou bližší - paradoxně třeba někde na živém sídlišti. Ale popravdě, kdyby v takovém sídlištním exilu už "petrská plastika" byla, nikdy bych si jí nejspíš nevšiml, a to by přece byla škoda! :-).
 
P.S.: V mezidobí (tuto poznámku přikládám v roce 2020) byla tato bronzová plastika identifikována jako dílo Miroslava Vystrčila z roku 1978 (informaci doplnil Pavel Karous na webu Vetřelci a volavky). Dobré bylo, že jsem se o této novince zmínil při jedné procházce po drobných výtvarných dílkách pražského sídliště Invalidovna a jeden z přítomných mně dosud neznámých pánů se ke mně otočil a řekl: "Tuhle informaci jsem tam napsal já." Svět je malej :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.