neděle 28. května 2017

Nedělní miniglosy č.404

Nedávno jsme společně oslavili vydání jubilejního 400. čísla tohoto svérázného týdeníku speciálním výběrem 60 nejlepších glos z poslední stovky čísel. Dnes - po krátkém lázeňském intermezzu - už počtvrté nakusujeme pátou stovku a jak jsem slíbil, dnes si za pauzu z minulé neděle nadělíme o něco větší porci než obvykle. Děje se toho u nás věru dost: Ministři jsou odvoláváni i jmenováni, doživotní vězňové jsou oslavováni jako celebrity, parlamentní strany si volí své staronové vedení. Sám jsem zvědav, které události se dnes kvalifikovaly do 404. vydání Nedělních miniglos :-). A moc mě těší, že si mé glosy i po více než osmi letech od jejich prvního vydání chodíte sem na blog číst.


Firma Adidas připravila lukrativní smlouvu pro omilostněného vězně Jiřího Kajínka, který při svém odchodu z vězení pózoval pro nadšené bulvární fotografy v zářivě zeleném tílku stejné firmy a od té doby se skrývá na neznámém místě, aby ho nezatkla zásahová jednotka módní policie. "Domníváme se, že původní marketingový model, kdy značku propagují především špičkoví sportovci, se už vyčerpal", řekl nám mluvčí firmy. "Nyní chceme využít zajímavé lidské příběhy osobností mimo sportovní branži, které to ve svém oboru dotáhli vlastní pílí až na samotný vrchol." .
----------------------
Čeští úředníci odpovědní za populační politiku státu se ze zoufalství nad stále klesajícími demografickými křivkami pokusili získat při improvizované spiritistické seanci radu přímo od špičkové prognostičky - moudré kněžny Libuše. Libušino vyjádření prý do značné míry uklidnilo všeobecnou nervozitu, že budeme muset i nadále doplňovat klesající populaci migranty, které nesnášíme. Podle zkušeností emeritní kněžny totiž stačí často k založení či zachování rodu jeden jediný neopatrný Krok.
----------------------
Nový ministr financí Ivan Pilný řekl Nedělním miniglosám, že se na zásadnějších finančních tématech bude do voleb v rozhádané koalici těžko hledat shoda. Jediné, co podle pana ministra má šanci na praktické uskutečnění, je dlouho očekávaná změna daňových pravidel, kdy nově by mělo být možné si z daní odečíst i danajské dary.
----------------------
Podle důvěrných informací, které se Nedělním miniglosám podařilo získat, nebude letos na podzim Děd Vševěd kandidovat za Piráty, protože není ochoten nechat si udělat ze svých tří zlatých vlasů dredy. Na konkrétní nabídku kandidatury Děd Vševěd veřejně reagoval slovy: "To tedy nevím, proč bych to měl dělat!" což ho v očích voličů poněkud znevěrohodnilo jako Vševěda.
----------------------
Demontáží kalendária začala rozsáhlá oprava světoznámého pražského orloje. Podle pražských radních bude hlavním cílem rekonstrukce podstatné zjednodušení orloje. "K čemu Pražanům je, když orloj ukazuje hvězdný, staročeský nebo dokonce babylónský čas, pozici hvězd či Měsíce, což jsou věci, o které se dnes už nikdo nezajímá?" řekla nám v krátkém rozhovoru pražská primátorka. "Průzkumy ukazují, že naši voliči si přejí především věci jednoduché, nad kterými není třeba příliš přemýšlet, proto místo zbytečně komplikovaného astronomického ciferníku nainstalujeme obyčejný digitální ciferník, v jehož číslech se všichni dobře vyznají. Zároveň pro jistotu odstraníme znepokojivého klinkajícího kostlivce, kterého se někteří turisté báli, a ze zahraničně-politických důvodů i sochu Turka a místo příliš agresivního pozlaceného kouhouta nainstalujeme se vším spokojené vodňanské kuře."
----------------------
Zástupci Evropského parlamentu si odhlasovali, že budou usilovat o znovuzřízení prakontinentu Pangea, který by měl výrazně zjednodušil cestování mezi kontinenty a vyřešit problémy přetíženého evropského námořnictva s neutuchající migrací přes moře. "Vykalkulované úspory v dopravě jsou nesporné, takže na obnovení Pangey v původních hranicích je shoda napříč evropským politickým spektrem," řekl nám nejmenovaný český europoslanec. "Zatím jen není jasné, jestli se nám podaří srazit oddělené kontinenty pouhou společnou rezolucí nebo pro to bude třeba udělat i něco dalšího."
----------------------
Kromě Jiřího Kajínka byl v minulém týdnu propuštěn i původně k trestu 35 let odsouzený Bradley Manning, který se proslavil tím, že umožnil zveřejnění tisíců tajných dokumentů na serveru WikiLeaks. Američan Manning ovšem vyšel na rozdíl od českého vězně z nápravného zařízení už jako transsexuální žena s novým jménem Chelsea, což vyvolalo nepokoje v Londýně mezi fanoušky konkurenčního Arsenalu.
----------------------
S nadšením přijali titul českých fotbalových mistrů čínští vlastníci klubu Slavia Praha. "Do příštího roku chystáme řadu dalších změn, ze kterých bude patrné úzké propojení klubu s Čínou," uvedl jeden ze zástupců rozveselených vlastníků. "Ctíme ovšem staré tradice, proto se na samotném názvu klubu nebude nic měnit, aspoň ne na jeho tradiční české výslovnosti. V psané formě ovšem dojde k nepatrné úpravě, které si fanoušci možná ani nevšimnou, a nově se bude používat podoba, která bude lépe vyhovovat oku bohatých čínských partnerů: S´La-wia.
----------------------
V liberecké ZOO se podařilo odchovat mládě velmi vzácného osla somálského. Podle vyjádření Tomia Okamury bychom však s chovem somálských oslů měli být obezřetní, protože se jedná o zcela nekompatibilní oslí kulturu v porovnání s vlídnými křesťanskými oslíky, jejichž původ sahá až do betlémských jesliček. Zároveň se poslanec Okamura obává, že somálští osli budou jen beztrestně ujídat potravu zde již dávno zdomácnělým českým a japonským oslům.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.