neděle 11. května 2014

Nedělní miniglosy č.269

Vědecká rada Ústavu pro jazyk český na svém posledním zasedání odmítla jako neopodstatněný požadavek kubánských vývozců rumu a úředníků Evropské unie, aby bylo v České republice zakázáno používání tradičního jména Rumcajs. "Je pravda, že Manka vařila Rumcajsovi v jeskyni častěji brambory než cukrovou třtinu, takže by se mohlo zdát, že požadavek je oprávněný a zcela v souladu s již přijatou legislativou," řekl nám tajemník rady. "Na druhou stranu se nám podařilo prokázat, že loupežnictví má v Čechách mnohem delší tradici než výroba rumu kdesi v Karibiku, a takové rodinné stříbro si bude Česká republika vždy chránit." Rada dále odsouhlasila žádost hejtmana Moravskoslezského kraje, aby ústav vyšel vstříc lokálně používanému nářečí a jméno Rumcajsova synka se mohlo na Ostravsku kromě dosud používané formy psát i jako Cypísek.
-----------------------
České feministické kruhy a firmy vyrábějící potřeby pro lukostřelce uvítaly plánované angažmá firmy Amazon v České republice, protože by se tak mělo vytvořit mimo jiné i několik set nových pracovních míst pro české Amazonky.
 
-----------------------
Někteří poslanci si poslední dobou stěžují, že místopředsedkyně Jaroslava Jermanová řídí jednání Sněmovny chaoticky a často v rozporu s jednacím řádem. "Je pravda, že několikrát byl kvůli jejímu zmatečnému řízení schůze odsouhlasen již zamítnutý zákon, dvakrát místo hlasování vyhlásila cvičnou a jednou i skutečnou mobilizaci a minulý týden nařídila omylem místo přestávky rohový kop, který nebylo vzhledem k dispozicím jednacího sálu odkud kopat," řekl nám náš dobře informovaný parlamentní zdroj. "Troufám si ale říct, že zatím nadělala v důsledcích podstatně méně škody než ti, kteří vždycky přesně vědí, o jakém znění zákona se hlasuje a pro co právě zvedají ruku."
-----------------------
Odborový svaz šedých myší a kancelářských krys na demonstraci na Václavském náměstí protestoval proti čerstvě potvrzené skutečnosti, že se do českých příhraničních lesů vracejí divoké kočky. Protesty se podle zoologů daly očekávat již v době, kdy se vrátili vlci a medvědi, ale ukázalo se, že ovčí odbory jsou na rozdíl o těch myších na prosazení se v české mediální džungli příliš krotké, a kvůli nízkým výkupním cenám jim nestálo za to dělat vlny.
-----------------------
V Praze se konal pochod za legalizaci marihuany. V neformálním proslovu k několik tisícům účastníků pochodu zástupce vlády uvedl, že záměrem vlády je vzhledem k neutěšenému vývoji společenské situace přehodnotit povolené množství konopí používaného pro vlastní potřebu. "Protože stále klesá počet pozitivních zpráv v médiích, je na to zapotřebí zareagovat zvýšením doposud stanovených limitů, aby lidé měli lepší šanci se s neveselou realitou individuálně vyrovnat. Od příštího roku by proto mělo být možné výhradně pro vlastní potřebu vlastnit bez postihu 20 gramů marihuany a jeden konopný provaz."
-----------------------
Vítězem velkolepého soutěžního televizního finále a nejchytřejším Čechem se stal podle očekávání Hloupý Honza.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.