sobota 31. května 2014

Lipno v dočasně bezbarvém světě



Minulý týden jsem se dostal po mnoha letech na Lipno. Byl to sice víceméně pracovní výjezd, ale protože jsme bydleli jen kousek od vody, vzal jsem si s sebou i věci na focení včetně stativu, a když už jsem měl s sebou stativ, udělal jsem kromě mnoha normálně barevných fotek i pár fotek infračervených. No a protože je momentálně můj svět chudší o některé barvy ve srovnání ještě s předvčerejškem, myslím, že se sem tyhle fotky docela hodí, i když nejsou výtvarně nikterak zvlášť skvělé.
 
První ze dvou dnů pobytu byl na květen mimořádně horký. Voda v jezeře je ale ještě studená, takže se nikdo nekoupal a pár holandských turistů jen polehávalo v trávě u břehu. Vítr moc nefoukal, a tak hladina byla jako zrcadlo. Pro jistotu jsem ji ale ještě "přežehlil" dlouhou expozicí.



Pláž přímo v Lipně nad Vltavou nevypadá příliš vábně, je z ní ale dobrý rozhled po okolních kopcích. Čerstvě zelená barva listnáčů na břehu je v infraoblasti podávaná jako výrazně světlejší než je tomu u smrčiny.



Po kolejnicích na následující fotografii se spouštějí na vodu lodě. Když půjdete dál podél břehu kolem pramičky, dostanete se nejdřív do přístavu a poté až k přehradní hrázi.



V "kolejišti" můžete vidět svěží zelenou trávu a drobné žluté kvítky. Tedy, ehmmm... Vždyť říkám, že se některé barvy dočasně ze světa ztratily. Snad ne nadlouho.



Všechno na břehu jako by napjatě čekalo na zahájení nové letní sezóny. I tahle samotářská loďka.



Během dvoudenní návštěvy Lipna jsem ještě navštívil pověstnou stezkou korunami stromů a překrásný klášter ve Vyšším Brodě. Ale o tom zase až někdy příště. Až se barvy vrátí...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.