neděle 25. září 2022

Nedělní miniglosy č.656

Dnes už se meteorologové s astronomy konečně skoro po měsíci rozepří shodnou: Léto skončilo a nastal podzim. Já bych tedy rozhodně měl raději "nadlet" než podzim, ale to už záleží na gustu každého z nás. Vzhledem k tomu, že jsme se přehoupli přes rovnodennost, znamená to, že čas bez slunce už bude i v jasných dnech delší než čas s ním, což nemusí být nutně na závadu, když si dokážeme i ten kratší čas společně náležitě užít; aspoň si nezevšedníme. Já tedy doufám, že zdejším návštěvníkům během léta úplně nezevšedněly ani Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a ve kterém se snažíme na jinak celkem nudné události v politice a ve společnosti doma i ve světě dívat s nadhledem a trochou humoru. Vítám vás u 656. čísla nedělníku, který je nám koncem týdne pravidelným společníkem už víc než 13 a půl roku. 

V tomto týdnu jsem zveřejnil dva nové články: V prvním jsem vás zavedl zase jednou do své malé blogové fotolaboratoře, protože v článku Smíchovská pouliční znouzecnost, jsem se pokusil ukázat, jak se dá i v mizerných podmínkách, ničím nevybízejícím k focení, nakonec - když se necháte vést okolnostmi a nesnažíte se je za každou cenu silou přeprat - dobrat úplně nečekaného a neplánovaného výsledku. Druhým příspěvkem byl v mnohém opravdu speciální článek č.2222 na mém blogu (později mi došlo, že těch dvojek je ve hře ještě víc, protože článků bylo ve skutečnosti 2222+2 :-)), kterým se stala speciální lehce jazykozpytná rýmovačka Čtyři labutě (s praktickým cvičením na skloňování v plurálu).  Z minulého týdne ještě jednou připomenu ukázku výsledků svého hledání ve starých matrikách v přehledné podobě Vějířové přehlídky předků.  A připomenout si opět můžeme i jeden článek z archivu, zaprášeného nánosem 11 dlouhých let, článek z mé první velké japonské cesty, konkrétně reportáž z prvního ze dvou mých výstupů na na nádhernou a majestátní horu Fudžisan - Taxíkem na Fudži.
 
Příští týden vám možná ukážu pár fotek z mých dvou nočních výprav na jen zdánlivě zcela tmavý břeh Berounky a vyzkoušíme si, jak je možné fotit východ slunce těsně před půlnocí a navíc na jihozápadě :-). Zatím přeji všem zdejším návštěvníkům první čistě a nesporně podzimní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Zájem o mobilizaci vyhlášenou Vladimirem Putinem mezi mladými Rusy výrazně vzrostl v okamžiku, kdy moskevská mutace týdeníku Nedělní miniglosy (Воскресныe миниглосси) přinesla zprávu, že mobilizaci se tak říká proto, že každý její účastník dostane na příslušném kontaktním místě zdarma mobil.
----------------------
Ve víkendových volbách téměř všechny politické subjekty dosáhly výsledků, které hodnotí vzhledem k okolnostem jako relativní úspěch. Prakticky nic oproti minulým volbám neztratili dokonce ani sociální demokraté, byť tam je to způsobeno hlavně skutečností, že už to nešlo.
--------------------- 
Předseda vlády Petr Fiala ve svém mimořádném projevu k národu o nutnosti šetřit energiemi uvedl i to, že česká armáda a policie bude proti případným diverzním akcím nepřátel odpovědně chránit naplněné plynové zásobníky. V této souvislosti dostal přísný zákaz vstupu do blízkosti zásobníků s plynem především Jan Jiskra z Brandýsa.
----------------------  
V Bejrútu se množí případy, kdy si střadatelé, kteří se už delší dobu kvůli bankovní krizi nemohou dostat ke svým úsporám, přijdou do banky vybrat své peníze formou ozbrojené loupeže. "Případů už je tolik," řekl Nedělním miniglosám ředitel nejmenovaného libanonského bankovního ústavu, "že jsme museli do našeho sazebníku nově zařadit speciální položku "Výběr hotovosti z vlastního účtu s použitím střelné zbraně," aby tato naše moderní služba nebyla hned od začátku úplně prodělečná."
----------------------
Mezi mladými ruskými muži je velký zájem o emigraci do České republiky, což je prý podle psychologů a evolučních biologů způsobeno hlavně tím, že je zde hodně mladých ukrajinských žen.
----------------------
Poté, co vedení klubu New York Islanders zhlédlo nový akční film Petra Jákla, rozhodlo se Jana Žižku okamžitě - ještě než ve druhém díle oslepne - angažovat jako kvalitního bitkaře s tvrdou ranou od modré a - podle očitých svědectví jeho spolubojovníků ze stejné vozové hradby - i s výbornou technikou hole, zvlášť je-li na ní připevněný řemdih, což vedení klubu vzalo pouze formálně na vědomí, protože toto slovo tlumočník nedokázal adekvátně přeložit.
---------------------- 
V jednom z okrsků v ostravském Muglinově nepřišel k volbám žádný z 91 zde registrovaných voličů. "Je pravda, že nikdo z oprávněných voličů do volební místnosti nedorazil," připustila neochotně jedna z členek tamní volební komise. Rozhodně to ale není tak, že by během dvou volebních dní nepřišel vůbec nikdo. Např. jeden uznalý starší pán z vedlejší čtvrti přišel dokonce s krásnou kyticí a velmi slušně se nás ptal, kde je tady hřbitov."
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Ad #3) A pozor i na zapálené vlastence z jedné nejmenované strany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky pozor na politiky (a političky), kterým se zapalují lýtka.

      Vymazat
  2. Jiné kluby se chystají angažovat Václava Babinského a Jana Jiřího Grassela...Zajem je i i Juro Janosika, pro zmenu u baseballových klubu, ač neni jiste, že stejne obratne jako s valaskou ve filmu bude zachazet i s baseballovou palkou .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Florida panthers chce do své juniorky chasníky z Kotěhůlek.

      Vymazat
    2. Byl by to nejspíš historicky první homerun valaškou :-).

      Vymazat
  3. Nehlasoval ani nikdo z volební komise... Aneb jinými slovy, peníze za účast v komisi bezva, hlasovat netřeba. Šťastný to Muglinov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Volební komisaři by se hlasováním znemožnili v očích sousedů :-).

      Vymazat
    2. Aby neposkvrnili prvenství Muglínova, raději si v tichosti zařídili volební průkazy a odvolili na místech, kde to tak nebije do očí. Ale taky si říkám, že to je vlastně škoda promarněných dnů. Mohl se tam konat aspoň šampionát v hodu zmuchlaných volebních lístků do koše, nebo sousedská soutěž ve skládání origami.

      Vymazat
    3. Řekl bych, že tam museli uspořádat šampionáty na pět let dopředu :-).

      Vymazat
  4. Tak my dva dny makáme ve volební komisi a ani písmenko a tito nehnuli prstem a taková skvělá popularita. To mě podrž.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jste na rozdíl od Muglínova zapomněli zamknout zevnitř :-).

      Vymazat
    2. To bychom mohly ( samé baby ) tento pátek a sobotu vyzkoušet! Bude druhé kolo senátních...Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Miniglosy nám rozhodně nezevšedněly! To, že na ně nadšeně čekáme úplně každou neděli, vypovídá o něčem zcela jiném :-)
    A u té mobilizace jsem si vzpomněla na Opráski sčeskí historje. Byl tam jeden díl, kde ta mobilizace vypadala přesně takhle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně jsem si ani neověřil, jestli mobil je v ruštině taky mobil anebo už tam od takového pojmenování v rámci odstřihování se od prohnilého západu upustili a vymysleli si nějaké přirozenější slovanské slovo :-).

      Vymazat
  6. Lezarts

    Krásná “švejkovina”, k ruské mobilizaci.
    Bohužel v reálu už méně úsměvná. Ale “ sranda musí bejt i kdyby na chleba nebylo”😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono máloco z toho, o čem se v NMg píše, je ve skutečnosti úsměvné. Bohužel.

      Vymazat
  7. Míra
    Nikdy bych nevěřil, že se sociální demokracie, a to jsem nebyl její fanda, dostane až tak do "mínusu". U komunistů mě to naopak hřeje, tam to snad dělají cíleně, sebevražedně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na komunistech je zajímavé, že umějí vyhrávat jen nad těmi, kteří hrají relativně fér. Jakmile narazí na opravdu schopného demagoga a lháře, který podobně jako oni sami žádná pravidla nectí a není schopen studu, jsou proti němu - zbaveni mocenských nástrojů - úplně bezbranní.

      Vymazat
  8. Občas si říkám, že hokej vypadá dost nebezpečně a je jedno, jestli to jsou rány pukem, hokejkou, pády, nebo ostré brusle. Řemdih ale předčil vše, co jsem si o tomhle sportu doposud myslela :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by se líbilo, kdyby byl zaveden trest "dvě minuty za hraní vysokým řemdihem" :-).

      Vymazat
  9. O tom volebním obvodu, kam nepřišel ani jeden volič, se dá nejlépe říct, že vyhráli všichni. Asi tam však nemají zastupitelský úřad, jinak by museli své představitele "volit" taháním z klobouku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí je to městská čtvrť, tak to asi utáhnou jiné volební okrsky. Ale kdyby se to stalo na vesnici, tak by tam museli ustanovit vesnickou úřednickou vládu :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.