neděle 11. září 2022

Nedělní miniglosy č.654

Nový školní rok se rozjel, ranní vlaky jsou o spoustu žáků a studentů plnější, než tomu bylo o prázdninách, a taky už - k mé velké radosti - pro letošek asi definitivně pominula velká letní vedra. Za humny je podzim a i když se den docela rychle krátí, pořád v něm - alespoň tedy v neděli - zbývá dost času na další číslo Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a ve kterém se snažíme na jinak celkem nudné události v politice a ve společnosti doma i ve světě dívat s nadhledem a trochou humoru. Vítejte u 654. čísla nedělníku, který je nám koncem týdne pravidelným společníkem už víc než 13 a půl roku. 

V tomto týdnu jsem zveřejnil dva nové články: V prvním jsem informoval o jednom ze svých dosavadních největších úspěchů ve fotografickém světě - o výsledcích soutěže Prix de la photographie Paris 2022 a o tom, jak to bude s mým několik let starým slibem, že budu jednou vystavovat v Paříži :-). Druhým článkem pak bylo druhé nahlédnutí do mých Zápisků z čerstvě popsaného sešitu, kam jsem si poslední tři roky zaznamenával to, co mě bezprostředně zaujalo a nechtěl jsem to zapomenout. Z minulého týdne ještě jednou připomenu další příspěvek do naší rubriky o češtině Jazykové hrádky, který se tentokrát zabývá tím, jaké významové posuny může přinést i Jen maličká změna slovosledu. A i dnes přidáme odkaz na jeden článek archívní - 11 let starý text O nakupujícím Josefu Kajetánovi, ve kterém jsem se pustil do spekulací o okolnostech vzniku slov naší státní hymny a jako obyčejně jsem došel k závěru, že za každým báječným výsledkem života muže je třeba hledat ženu :-).
 
Pomalu začíná být ve výhledu můj blogový článek s velmi sympatickým číslem 2222 (dnešní nedělní miniglosy mají číslo 2217), takže to mám už "za pár". Ještě se musím rozmyslet, jestli to bude článek něčím speciální, takže kdybyste měli nějaký nápad na originální formu oslavy, dejte vědět. Zatím přeji všem zdejším návštěvníkům další krásný stále ještě letní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Po smrti královny Alžběty II. usedl na britský královský trůn oficiálně její syn Karel III., takže Spojené království zůstává za českými zeměmi pozadu už jen o jednoho Karla, zatímco ztráta na Francii zůstala podle očekávání na osmnácti Ludvících.
----------------------
Manželky českých miliardářů demonstrovaly na Václavském náměstí za okamžité obnovení rozhovorů s Ruskem, které by měly odblokovat pozastavené dodávky levných jakutských diamantů do Evropy. "Samozřejmě, mohly bychom snad nějakou dobu nakupovat zboží z dražších jihoafrických, australských nebo kanadských zdrojů," řekla Nedělním miniglosám mluvčí demonstrujících, "ale to nic nemění na tom, že neschopná česká vláda ve vyjednávání hanebně zaspala a zatím nebyla schopna se shodnout ani na jednoduchém a cenově výhodném úsporném diamantovém tarifu, který už chudší miliardáři z opravdu vyspělých zemí v této mimořádně těžké situaci dávno využívají."
--------------------- 
Hongkongský soud poslal do vězení na 19 měsíců skupinu logopedů, kteří vydali dětskou knihu, v níž se ovce brání vlkům, což úřady i soud vyhodnotily jako nepřípustné pobuřování. . "Myslím, žže tentokrát..." řekl Nedělním miniglosám samotný šéf příslušného hongkongského soudního dvora, "...ne-ne-nemůže ni-nikdo najít v průběhu soudního ří-řízení a-ani sto-sto-stopu ja-ja-jakékoli po-politické, nebo dokonce o-o-osobní za-zaujatosti."
----------------------
Každý druhý mladý návštěvník Lennonovy zdi v Praze na Kampě je zaskočen skutečností, že jde o skutečnou hmotnou zeď, protože se dodnes domnívali, že jde o zeď na Lennonově posthumním facebookovém účtu.
----------------------  
Představitel postavy českého krále Jana Lucemburského, která byla hlavním tahákem slavnostního průvodu při víkendovém znojemském vinobraní, se v nočních hodinách přimotal do názorového sporu na téma zvyšování cen energií ve znojemské hospodě Na růžku. Podle očitého svědka se původně dost názorově vyhraněný Jan Lucemburský po vyhrocení situace marně pokusil před opilými domorodci z hostince zachránit útěkem: "Slyšel jsem ještě, jak křičí něco jako: "Toho bohdá nebude, aby..." ale zbytek prohlášení bohužel zanikl v nastalé vřavě."  
----------------------
Pracovníci Ústavu pro jazyk český byli odvoláni ze svých dovolených k účasti na urgentním zasedání ústavní názvoslovné rady poté, co se ukázalo, že ptačí chřipkou byl na Floridě infikován delfín.
----------------------
Odborníci na řeč těla zjistili na základě analýzy televizních přenosů z Poslanecké sněmovny, že v poslední době čeští politici zvýšili četnost používání některých odstrašujících gest a grimas, například bušení do prsou, zatínání rukou v pěst nebo výhrůžného vraštění obočí. Experti to považují za podvědomou reakci na očekávaný příjezd gorilího samce Kisumu z rakouského chovu do pražské ZOO, protože se politici obávají ztráty svého dominantního postavení v tlupě a možného odloudění přízně stranických samic. 
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

20 komentářů:

  1. Poslanim kazde ovce je nechat se podojit, oholit a nakonec sezrat ..Kdo to nechspe, nechť je take utracen

    OdpovědětVymazat
  2. Lennonovu zeď jsem viděl 2krát či 3krát a byla zklamáním, kromě sprejerských klikyháků tam nebylo téměř nic k vidění, snad teď po uměleckém přemalování si "signatáři" s plechovkami dají nějakou dobu pokoj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ta zeď není, aby "tam bylo něco k vidění", to je symbol, a protože je to symbol svobody, může přijít kdokoliv a namalovat si tam cokoliv (na rozdíl od zdi ve facebookovém účtu). Pokud chcete něco k vidění, musíte do galerie. Nebo o kousek dál k Sovovým mlýnům, na zdích nábřeží (tam, co se natáčel film Jak utopit dr. Mráčka) jsou teď naspejované velkoformátové obrazy několika mladých umělců, a některé jsou docela vtipné.

      Vymazat
    2. Ještěže nejsem maltézský rytíř, který by se měl jako vlastník o zeď starat s péčí řádného hospodáře...

      Vymazat
    3. No... když to porovnanam s jinymi zdmi, pokreslenymi "sprayerskymi klikyhaky" ona Lennonova zeď má pořád svou úroveň...

      Vymazat
    4. Přesně něco obdobného jsem chtěla napsat. Lennonova zeď byla odjakživa symbolem svobody a protestu mladých lidí proti komunistům. Za jeden nevinný obrázek hrozily ohromné sankce. Po 89 roce se tu realizují i cizinci, pro ně to je něco neznámého. Místo má prostě svůj nepřekonatelný genius loci. Průvodci sem se svými ovečkami chodí prohlížet obrázky. Je to živá věc která není, nebo nebyla nikdy stejná, mění se týden od týdne, i den ode dne. Snad ta dnešní nová úprava tohle místo a jeho chameleoní proměny nezakonzervovala.

      Vymazat
    5. Ona pry na sorayovani ma monopol ta skupinas cytvarniku kolrm Stastneho, jinak se v soucasnosti tam soraye pouzivat nesmi a i jinak se může kreslit a psat jen na vyhrazena mista...Uz jsem tam ale dlouho nebyl

      Vymazat
    6. Myslím si, že i symbolika by měla mít nějakou úroveň. Jinak, pane Jiljí Zárubo, já do galerií chodím velmi rád :).

      Vymazat
    7. Myslím, že je fajn, když se tam oficiálně něco nesmí, protože kdyby tam nebylo možné porušovat stanovená pravidla, bylo by to při vědomí historie toho místa velmi smutné :-).

      Vymazat
    8. To je těžký Miloši, ty jako nepražák prostě tu symboliku Lennonovi zdi pro Pražáky nemůžeš pochopit. Tam nikdy nešlo o úroveň, ale o truc a vyjádření pocitů. Prostě si tam to na natruc policajtům, udavačům z uličních výborů, Pomocné stráži a dalším, vyjádříme svým způsobem jak nás štvou. A mimochodem nikdy tam nebyly klasické ubohosti jako jsou rádoby frajerské nicky nějakých puberťáků. Ty se začaly objevovat až po revoluci. Vždycky tam byly zajímavé obrázky na pokoukání. Bylo to místo protestů mladých, když hold nebyly možnosti jako v Hyde Parku kde si každý může stoupnout na podstavec a vykřičet beztrestně do světa co se mu nelíbí, tak se místem vyjádření stala právě Lennonova zeď. Bylo to místo srazů tichých a tajných demonstrací. Prostě Lennonova zeď byla za komunismu pojem a zůstává jím i dál.... a nikdy neaspirovala na titul nejlepší galerie s nejlepšími díly.

      Vymazat
  3. Ad #4) Ale Hladové zdi (die Hungermauer) se vyhýbají, aby jim nesežrala svačinu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to byla Hladová zeď? A já už ve svém věku myslel, že jsem svačinu snědl sám a zapomněl jsem na to.

      Vymazat
  4. Ad #2) A žádají i zastropování cen vstupenek na Diamantovou ligu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tenhle požadavek se mi líbí a moc pěkně by se vyjímal na transparentu.

      Vymazat
  5. Krizový tým Ústavu pro jazyk český mě odrovnal. Naprosto dokonalá miniglosa! :-D Akorát ti Karlové mi nějak nesedí. Neměli jsme je až do sedmičky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Habsburkové byli diskvalifikováni pro doping :-).

      Vymazat
    2. Ještě vice...aNezaponinejme na "bozskeho Kaju", a soucasneho politika Karla Havlíčka...

      Vymazat
  6. Jeste, ze k nam miri Kisumu a ne samecek aligatora, strnule zirani a nasledne zurive okusovani koncetin poslancu by bylo nevhodne dokonce i pro ceskou snemovnu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak strnulé zírání se už praktikuje ve Sněmovně mnoho, mnoho let. Okusování končetin by snad ony zíraly konečně z jejich katatonického stavu probralo a začali něco dělat.....

      Vymazat
    2. Představil jsem si to okusování končetin a musím říct, že na takové zasedání bych se asi s gustem podíval :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.