neděle 7. srpna 2022

Nedělní miniglosy č.649

Jsem právě asi v jedné třetině stěhování na teprve předevčírem pořízený nový notebook. Už se mi povedlo přestěhovat část programů na práci s fotkami (fotky ze včerejší procházky Prahou jsem poprvé zpracovával už v novém prostředí) a zprovoznil jsem část používaných sociálních sítí. To by člověk neřekl, kolik v průběhu pouhých pěti let postupně namamoní různého programového vybavení, které většinou nejde nainstalovat na dva počítače zároveň a každý má jinou licenční politiku. Dnešní článek bych už mohl napsat na novém notebooku, ale z nostalgie používám ještě částečně vykuchaný původní model. Tak jako tak ale i dnes mohou vyjít Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Stejně jako se to děje neděli co neděli už více než 13 let, i dnes se pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

V uplynulém týdnu vyšly zde na blogu dva nové články: V úterý jsem zveřejnil reportáž z naučného výletu na Levý Hradec, do míst, kde byl kolem roku 880 postaven vůbec první křesťanský kostel v Čechách - Když Levý Hradec býval centrem české země. Ve čtvrtek večer jsem pak ukázal, jak se dá na fotografii malovat, i když právě nemáte při ruce vodovky - Malování zapadajícím sluncem. Z minulého týdne ještě jednou připomenu sedmý kousek z kolekce překladů nonsensových textů Christiana Morgensterna, básničku Koule, takže si zájemci opět mohou porovnat mou novou verzi s překlady renomovaných morgensternovských překladatelů. A v okénku "Z hlubokého archivu" ještě pro tuto neděli zůstává 12 let starý článek O deseti vteřinách mé tváře, který je záznamem toho, co se mi skutečně přihodilo ve vlaku ještě před tím, než mne tehdy stihl odvézt na dovolenou (shodou okolností právě do dnes tolik skloňovaného okolí Hřenska). No a jako obyčejně přidám pro zájemce o objemnější letní čtení i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!  
 
Příští týden mám zatím v plánu nakouknout opět po nějaké době do domácího archivu a podívat se, jak nám mohou staré matriky - pokud jsme tedy vytrvalí a nedáme se odbýt prvním neúspěchem - pomoci odkrýt dosud úplně neznámá zákoutí života našich předků. A pak už by mělo přijít na řadu speciální jubilejní vydání Nedělních miniglos s číslem 650, které bude - jak už je to zde na blogu dávným zvykem - výběrem toho nejlepšího z poslední padesátky. Zatím přeji všem zdejším návštěvníkům krásný letní týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
Celosvětově známý influencer Hérostratos z Efesu po návratu z krátké dovolené v České republice na svém sledovaném facebookovém profilu pochválil kromě staré Prahy a čokoládové tyčinky Artemis především úžasné turistické zážitky a nádhernou krajinu v okolí Hřenska.
----------------------
Mezinárodní ratingová agentura Moody´s snížila výhled České republiky z úrovně "stabilní" na úroveň "negativní" zejména kvůli možnému narušení dodávek ruského zemního plynu. Aby uklidnila investory, česká vláda na to reagovala tvrzením, že hodnocení "negativní" je v na hlavu postavené covidové době vlastně pozitivní podobně, jako když někdo dostane jako pozitivní zprávu negativní výsledek PCR testu. Hned po tomto vládním prohlášení se do sebe podle očekávání opět pustili obhájci a odpůrci proticovidových opatření ve společnosti, takže se brzy ukázalo, že stále ještě není vůbec jasné, co je vlastně možné vnímat jako pozitivní a co jako negativní, a i agentura Moody´s musela neochotně připustit, že přinejmenším v této nejistotě zůstala Česká republika naprosto stabilní.
----------------------
V reakci na likvidaci dlouholetého šéfa organizace Al-Káida Ajmána Zavahrího americkými drony skokově na celém světě zlevnily byty s balkónem.
--------------------- 
Bývalý ministr živorního prostředí Richard Brabec potvrdil, že platit za přístup k Pravčické bráně soukromé firmě je ostudné, a kdyby mohl být ministrem déle než těch zanedbatelných 7,5 roku, kdy jím byl, určitě by celou věc rychle vyřešil, případně by aspoň příznivcům Hnutí ANO vyjednal slevu.
----------------------
Vědci z Cambridgeské univerzity zveřejnili studii, ze které vyplývá, že příčinou rychlého šíření oparů v lidské společnosti je pravděpodobně rozmach líbání v době bronzové. "Abychom naši teorii definitivně potvrdili, sledovali jsme celosvětový rozvoj četnosti oparů v různých skupinách i v dalších obdobích," řekl Nedělním miniglosám šéf výzkumného týmu, "a další zřetelný pík šíření oparů podle očekávání nastal, když se začali po vypuknutí studené války letecky navštěvovat komunističtí papaláši."
----------------------  
Senátor Jaroslav Doubrava jednal na Krymu se šéfem tamní ruské administrativy Sergejem Aksjonovem a podle oficiální zprávy krymského parlamentu uvedl, že zastupuje mnoho obyčejných Čechů, kteří nepodporují protiruskou politiku své vlády, i podnikatele, kteří chtějí obchodovat s Krymem navzdory vyhlášeným sankcím. V reakci na tuto kolaborantskou aktivitu vydal Český hydrometeorogický ústav doporučení v době zvýšeného rizika lesních požárů zásadně nevstupovat do Doubrav, ale aby toto opatření nevyznělo diskriminačně, rozšířil je pro jistotu i na Bučiny, Smrčiny a - k nelibosti tamních vězňů, kteří tím do odvolání přišli o možnost návštěv - i na Bory.
----------------------
Na hranici mezi Srbskem a Kosovem opět sílí napětí. Ukazuje se, že invaze Ruska na Ukrajinu posiluje nepřímo i nacionalistické síly v Srbsku s pevnými a přátelskými vazbami na ruský stát, které nevycházejí jen z kulturní a náboženské blízkosti obou zemí, ale významnou roli v nich kdysi sehrála i skutečnost, že se po ustavení Sovětského svazu na jeho vlajce objevil pověstný Srb a kladivo.
  
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. Vcera jsem jel z Berouna pres Srbsko a jak se zdá, navzdory medialni bouri je tam vcelku klid...k valce s Bubovicemi se rozhodne neschyluje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím; Bubovice prý si tajně objednaly v Hornbachu vozovou hradbu.

      Vymazat
    2. Teda chlapi, a co ta nedaleká Amerika, ta si to nechá líbit? Jiřina z N.

      Vymazat
  2. As #5) S oparem měl co dělat i populární Tarzan - Viz "Tarzan a klenoty Oparu" /https://www.databazeknih.cz/knihy/dobrodruzstvi-lorda-greystoka-tarzan-a-klenoty-oparu-21159/

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #6) Vstup je zakázán i do obce Olšiny.

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že Hérostratos je proti tomu kdo zavinil ten požár v Hřensku žabař!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Císař Nero by řekl, že to zavinili křesťané.

      Vymazat
    2. Nero to měl ještě jednoduché, protože nemusel zvažovat, zda šlo o katolíky nebo protestanty.

      Vymazat
  5. Ministr tedy sedl! A kdo ví, kdyby bývali měli v antice sociální sítě, mohl Hérostratos třeba streamovat, jak hraje Minecraft, a proslavit se tak podstatně méně invazivním způsobem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si říkám, že je vlastně skvělé, když si někdo 3x denně fotí na facebook svoje jídlo, pokud to dokáže kompenzovat jeho společensky nebezpečnější predispozice :-).

      Vymazat
  6. Lezarts

    #3 nedalo by se to aplikovat u nás? Vyřešilo by to dostupnost k vlastnímu bydlení😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovšem znevýhodněné budou suterénní byty :-).

      Vymazat
  7. O novem notebooku mi ani nepis, ten muj je nametem na cely clanek:( Asi jsem na ta dlouhodoba partnerstvi, ale s tim mym novym a hezkym nam to fakt neklape. Srb a kladivo je bozi, myslim, ze by se to pekne vyjimalo i na te vlajce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň že je hezkej. Teď si představ, že by vám to neklapalo a ještě by se na něj nedalo koukat. Srb a kladivo je nebezpečně chytlavá průpovídka; obávám se, že až původní verzi někdy uslyším, neubráním se smíchu a budu tak některými opět považován za podivína :-).

      Vymazat
  8. Když někde zlikvidují nějakého islámského vůdce, vždy si vzpomenu na slova "vstanou noví bojovníci."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti vstanou vždycky. Kádrových rezerv je za všech režimů plno.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.