pátek 1. července 2022

Úspěch na soutěži s toxickým názvem

Jsem v paradoxní situaci: Mám teď díky dovolené ještě dost čerstvého materiálu pro fotočlánky - jak z Broumova, tak i ze zajímavého výletu do Českého lesa nebo tradičně z Prahy či od Berounky, mám skoro hotový nový článek do rubriky Jazykové hrádky, v zápisníku je několik haiku a rozepsaných je i několik článků na politická témata. Tolik polotovarů k publikaci jsem neměl, ani nepamatuji. Jenže... Jsou adepti, kteří ve frontě na zveřejnění neomaleně předbíhají, jako je právě ten dnešní: Včera totiž byly zveřejněny výsledky velké fotografické soutěže MIFA 2022 (ta zkratka znamená Moscow International Foto Awards), kterou jsem si na začátku roku vybral jako jednu ze dvou hlavních soutěží, kterých se chci tento rok zúčastnit. 

Vybíral jsem věru poctivě, dlouho jsem zvažoval tradici a pověst soutěže i jména a krásné práce těch, kteří se této soutěže v minulých letech úspěšně účastnili. A tak jsem po dlouhém výběru a pochybách poslal 17.- 19. února do soutěže 12 položek (11 jednotlivých fotek a jednu sérii) a těšil jsem se, že někdy v polovině roku se dozvím výsledky. Situace se bohužel už za týden zvrtla kvůli agresi ruských vojsk na území Ukrajiny. Všechno ruské rázem zalil toxický mrak neodpustitelného mezinárodního násilí a akce, které měly Moskvu v názvu, najednou místo potlesku vyvolávaly spíš odplivnutí, lhostejno zda zaslouženě či protismyslně. I když tuhle dlouholetou fotosoutěž ve skutečnosti pořádá korporát Farmani Group z Los Angeles a ruského je na ní máloco, ta Moskva v názvu je letos prostě stigmatem. 

Včera jsem se dozvěděl, že zaslaná série Kouzelná zahrada (7 vybraných novějších fotek z košatého souboru, který před 12 lety začínal velmi skromně právě na těchto blogových stránkách) a dalších 9 individuálních fotek dostalo ocenění od mezinárodní poroty a zařadilo se mezi několik set fotek, které získaly "Honorable Mentions". Samozřejmě, za jiné situace bych z toho měl větší radost, takhle mi zůstává na patře nepříjemná pachuť mezinárodně politických okolností, ale když nic jiného, beru to aspoň jako známku přetrvávajícího vysokého standardu, protože oceněno bylo i několik úplně nových snímků, které zatím neprošly žádnou výstavou a byl to jejich první "výlet" před oči přísných porotců z celého světa.

Pojďme se tedy v rychlosti podívat, které fotky byly v soutěži úspěšné. Myslím, že zdejší štamgasti budou znát úplně všechny, protože všechny se tu ve fotočláncích z posledních tří let objevily:

 

Série Kouzelná zahrada, kategorie Fine Art / Abstract:


 

 

Fotografie Americká noc, kategorie Fine Art / Landscape:


 

Fotografie X - Tree (název jsem pro soutěž upravil), kategorie Nature / Trees:


 

Fotografie Slunce z pasáže, kategorie Architecture / Interiors:


 

Fotografie Světlo starého řeckého kostela, kategorie Fine Art / Other:


 

Fotografie Vertikální říční akt, kategorie Fine Art / Abstract:


 

Fotografie Modrooká řeka, kategorie Fine Art / Abstract:


 

Fotografie Gorgony, kategorie Fine Art / Special Effects:


 

Fotografie Okno tajemného budoáru, kategorie Fine Art / Abstract:


 

Fotografie Complexity, kategorie Fine Art / Other: 

 

 

Teď bych měl mít zase nějakou dobu klid, protože druhá pro letošek vybraná velká soutěž "ND Awards" má uzávěrku až koncem září. Symbolickou účast dvou nebo tří fotek na soutěžích v Paříži a v Tokiu, které pro mě byly hlavní v loňském roce, ještě zvažuji, ale ať už to v druhém pololetí dopadne jakkoli, myslím, že pro letošek už mám splněno až přeplněno :-). 

30 komentářů:

  1. Na všechny ty obrázky si pamatuju, jen ty Gorgony si vůbec nemůžu vybavit. Je opravdu možné, že bych tohle úchvatné roztavené zlato zapomněla? Už to s tou mojí hlavou zjevně není, co to bývalo :-D Každopádně navzdory smíšeným pocitům moc gratuluju a v září se těším na další článek z podobného soudku ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že tvoje hlava je úplně v pořádku, protože jsem zjistil, že Gorgony jsem na blogu z nějakého důvodu vůbec neukázal. Dokonce jsem je nedal ani na facebook; zveřejnil jsem je jen na instagramu a tím jsem se bláhově domníval, že mám vystaráno :-).

      Vymazat
  2. Stýblově pasáži se nedá odolat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. A poslední dobou je tam rozsvíceno častěji :-).

      Vymazat
    2. Já tudy chodím z práce (od Kafkovy hlavy přes Františkánskou zahradu), cestou se obvykle zastavím i antikvariátu Alfafila, obhlédnout staré pohlednice.

      Vymazat
    3. To je pravda, Alfalila je jedním z mála míst v centru, která se za posledních 50 let změnila jen minimálně :-).

      Vymazat
  3. Rozkvetlou zahradu si pamatuji, stejne jako rozcerenou hladinu. Ale co mi uniklo, to je ten strom. Ten je opravdu nadherny!

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Strom je na levém břehu Berounky kousek před chatovou oblastí v Mokropsech. Rád ho fotím, ale vychází mi to jen v zimě, letní fotky nestojí za nic :-).

      Vymazat
    2. Diky, je fakt krasny. Svou rozsochanosti a ty barvy:)

      Vymazat
    3. Stejný strom na jiné fotce (a v jiném kontextu) jsem teď měl na nedávno zmiňované výstavě v Glasgow. Taky v zimě, jen o zimu později :-). Viz článek https://petrvapenik.blogspot.com/2022/06/jak-to-dopadlo-na-jevisti.html

      Vymazat
  5. Gratuluji k úspěchu. Kouzelnou zahradu znám a obdivuji již dlouho. Moc se mi líbí strom. I když tu moc nekomentuji, nahlížím a obdivuji. I do dalších soutěží přeji hodně úspěchů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tvé návštěvy zde mě moc těší. Speciálně to ocenění pro Kouzelnou zahradu mi udělalo radost, protože u sérií se vždy navrch posuzuje i jakási obsahová i formální "konzistence" cyklu, což u jednotlivých fotek odpadá.

      Vymazat
  6. Už jsem ti gratulovala na FB, a slušelo by se abych ti ještě pogratulovala dneska osobně, leč trochu mne vyvedlo z míry to že jsme se opravdu setkali v těch davech turistů a já na to zapomněla.... takže ještě jednou velká gratulace!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, však není důvod se omlouvat, facebooková gratulace platí :-).

      Vymazat
  7. Jakekoli dobytí Moskvy se dnes cení...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkně řečeno. Přece jim všechny ty certifikáty nenecháme, že? :-)

      Vymazat
  8. Jen obdivně kroutím hlavou a to shrnuje veškerý můj obdiv!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkal jsem si, že když jedna fotka vyjde, budu spokojený. Že jich vyšlo deset, nad tím pro změnu kroutím hlavou já :-).

      Vymazat
  9. Lezarts

    Tyto snímky se laikovi neokoukají, proto není divu, že dostaly obdiv i od odborné poroty!
    Tleskám!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fotek se v takové soutěži sejdou desetitsíce, takže porotci mají můj obdiv už jen kvůli tomu, že se každou fotkou opravdu zabývají. Celkem bylo letos v mezinárodní porotě 38 lidí a je fakt, že s takovými osobnostmi se člověk nepotkává denně. O to víc si cením toho, že moje fotky tyhle persóny trošku zaměstnaly :-).

      Vymazat
  10. Tak ještě jednou gratuluji, také znám skoro všechny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Zdejší štamgasti vlastně ke všem fotkám znají příběhy, jak obrázky vznikly - záměrně, náhodou, omylem nebo dokonce jako dárek :-).

      Vymazat
  11. Jako fotograf už sis vydobyl mezinárodní renomé, blahopřeji. Mně se nejvíce líbí fotografie Americká noc. Ceny z Moskvy bych se netrápil. Nemá nic společného s Putinem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud by se situace nezměnila, Moskva by se v mém hledáčku napřesrok už neobjevila. Putin - neputin...

      Vymazat
    2. Já naopak bych do Moskvy rád znovu jel a ještě více do Petrohradu, ale to bude možné asi až v dalším životě.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.