neděle 29. května 2022

Nedělní miniglosy č.640

Uplynulý týden jsem měl obohacený cestou do Staňkova, kde jsem mohl ve čtvrtek i v pátek věnovat večer pár minut focení (dohromady ale ani ne deset) v tamější Kouzelné zahradě, takže výsledných pár fotek, které prošly mým soukromým kritickým filtrem, nejspíš v příštím týdnu představím i zde na blogu. Ale nebudu předbíhat, vždyť je teprve neděle a s ní samozřejmě - jako se to o nedělích děje už více než 13 let - přicházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". I dnes se tedy pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

V týdnu jsem publikoval zde na blogu dva nové články: V prvním jsme se opět po nějaké době dostali do oblasti japonské poezie, protože šlo o Tanku s vůní borovice. K druhému článku O přezabíjení mě inspirovalo několik vlastních nedávných zkušeností s diskusemi na sociálních sítích. Z předchozího období mohu připomenout další příspěvek do naší Fotolaboratoře, článek Strop pasáže Koruna aneb Mnoho zajíců - fotografova smrt a svůj nový překlad básničky Christiana Morgensterna Rýma (Schnupfen). V archivu se dnes vydáme opravdu hluboko, do konce května roku 2009 a připomeneme si článek O dětinštění (máte stejně jako já taky někdy sto chutí odhodit ohledy dospělce a zablbnout si nadšeně a bezstarostně jako malé dítě?). No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším milým návštěvníkům dobré rozloučení s májem, všem dětem krásný svátek (to se nám to Dětinštění z archivu dnes docela šikne, že? :-)) a už teď se těším na naše příští setkání, ať už nastane za týden u dalšího vydání Nedělních miniglos nebo už během týdne u "neminiglosových" článků. Tentokrát budou - pokud vše vyjde podle mých plánů - nejspíš dva, jeden fotografický a jeden "lákací" na divadlo s mou účastí :-). Užijte si moc dobrý týden.
 
 
Rusko podniklo další úspěšný test své hypersonické střely Cirkon, kterou odpálilo z fregaty Admirál Gorškov v Barentsově moři. Protože střela dosahuje až devítinásobku rychlosti zvuku, není z čistě fyzikálních důvodů divu, že o ní veskrze statické Nedělní miniglosy dosud neslyšely.
----------------------
Pražani mají z celé České republiky největší odběr pitné vody, které spotřebovávají denně v průměru 113 litrů na jednoho obyvatele. Průzkum potvrdil, že v Praze se nejvíc vody využívá na osobní hygienu, splachování toalety, na napouštění bazénů a na led do whisky.
--------------------- 
Směnná hodnota čtvrdolarových mincí na americkém trhu výrazně poklesla poté, co byla v týdnu demontována poslední telefonní budka v New Yorku. "Počítali jsme s tím, že Newyorčané z nedostatku jiných příležitostí, za co "čtvrťáky" utratit, s nimi budou nejspíš hrát na ulicích dětskou hazardní hru "čára", řekl Nedělním miniglosám nejmenovaný odborník na život amerických velkoměst, "ale zjistili jsme, že kvůli zrychlující inflaci už dávno hrají tuto hru přímo se svými plastovými kreditními kartami, což vyžadovalo vytrvalým tréninkem zcela změnit techniku odhazování, takže k zastaralému a dávno překonanému házení mincemi se už teď - podobně jako k telefonování z telefonních budek - nechce nikdo vracet." 
----------------------
Už celkem u pěti osob z Prahy byly diagnostikovány tzv. opičí neštovice. Další vyšetření by měla s definitivní platností rozlišit, kdo má skutečné projevy choroby a kdo se jen opičí.
----------------------
Někteří rodiče požadují, aby se nové modely chytrých hodinek používaly ve škole pro on-line odposlouchávání při vyučovacích hodinách, což by mělo efektivně zabránit případné šikaně žáků ze strany učitelů. Učitelé s tímto návrhem souhlasí, pokud ovšem budou hodinky recipročně přenášet v přímém přenosu i to, jak se žáci a žákyně v prostředí domova společně s rodiči učí a připravují si domácí úkoly.
---------------------- 
Podle celoevropského průzkumu řidičských návyků troubí nejvíce řečtí a španělští automobilisté. Čeští řidiči se tohoto šetření odmítli zúčastnit na protest proti tomu, že se do průzkumu nakonec nezapočítávali "na horách jeleni", na které česká strana v disciplíně troubení nejvíc spoléhala.
----------------------
Ruský prezident Vladimir Putin poprvé v nemocnici navštívil zraněné ruské vojáky. Ruští komentátoři se nyní dohadují, jakou knihu má asi Vladimir Vladimirovič právě rozečtenou, když na tiskové konferenci v nemocničním bunkru okomentoval výsledky své návštěvy jen stručně slovy "Rúska fójak, tópra fójak" a doporučil ošetřujícím lékařům používat jako univerzální lék na většinu válečných neduhů zvýšené dávky chininu.  
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Tak proto máme menší spotřebu vody, než je běžné - v naší abstinentské domácnosti zkrátka a dobře chybí tak nákladná položka, jakou je led do whisky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé, že v rámci "knížecích" rad, jak šetřit, ještě nikoho nenapadlo, že bychom se mohli přestat sprchovat a vodu pili výhradně z lesních studánek.

    Troubějící řidiči jsou velmi rozšíření také v Itálii, speciálně na ostrově Capri v serpetinách troubí preventivně, aniž by za zatáčku viděli, a to jim dává jistotu, že není třeba zpomalovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi mými přáteli je i několik moderních poustevníků, kteří se skutečně chodí v létě i v zimě mýt do blízké horské bystřiny, nemají elektřinu ani většinu vymožeností moderní civilizace a přesto žijí spokojeným životem :-).

      Vymazat
  3. Ad #2) Vyšší spotřeba vody v Praze je způsobena i tím, že rostou ceny nájmů a mnohé domácnosti musí šlapat vodu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ovšem když zaslechneme střelu letici devitinasobkem rychlosti zvuku, můžeme být klidní -uz nás nezasáhne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se tedy nepohybuje na kruhové trajektorii :-).

      Vymazat
  5. Lezarts

    #7…a klystýr😁

    OdpovědětVymazat
  6. Ovšem boršč, blinčiky, pirožky i kaviár, donesené Putinovým doprovodem, byly samozřejmě v duchu tradice z břich raněných pečlivě vyklystýrovány, neboť i ruští lékaři znají klasiku od Jaroslava Josefoviče!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti, co nedostali klystýr, jsou ve vážném podezření, že nejde o zraněné vojáky, ale o důstojníky FSB, plnící v rámci zvláštní operace zvláštní úkol :-).

      Vymazat
  7. no jestli jsou opičí neštovice vskutku po "opičení se", tak Praha bude EU pandemická.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím to vypadá, že jsme v rozšíření opičích neštovic sto let za opicemi :-).

      Vymazat
  8. Kdovi, jestli za tim nejsou ti uprchlici z prazskeho pavilonu orangutanu. To je ptoste neco jako vypustit dzina z lahve...

    OdpovědětVymazat
  9. Chudáci Pražáci. Podle toho výčtu asi nic nevaří a nejedí, když na seznamu není uvedeno mytí nádobí. Ráno vstanou, hupnou do bazénu, kde se půl dne ráchají, vylezou, kopnou do sebe několik porcí whisky s ledem, použijou (a spláchnou) toaletu, osprchujou se a jdou spát. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správný Pražák nádobí nemyje, ale na každé vaření si kupuje nové :-).

      Vymazat
    2. A tak to bude asi aj s oblečením keď sa zašpiní.

      Vymazat
  10. Co já vím, tak Pražačky s dětmi chodí jíst do Ikea a tudíž nádobí nemyjí, když nevaří. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někteří brigádníci naopak chodí mýt nádobí na Pražačku :-).

      Vymazat
  11. Zrovna včera dostal manžel toľko ľadu do Whisky, že by to v spotrebe zatienilo aj Prahu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hned vidět, že nastává ta správná zima :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.