neděle 22. května 2022

Nedělní miniglosy č.639

V uplynulém týdnu se mi sešlo několik zajímavých akcí, takže se mi po dlouhé době stalo, že jsem téměř denně přicházel domů až pozdě v noci, což většinou velké blogové aktivitě nesvědčí. A také že ano: V týdnu jsem stihl publikovat jen jediný článek a ještě to byla docela honička, protože jsem ho zveřejňoval narychlo z vlaku cestou do práce. Ještěže na železniční výluku - a tedy na pravidelné zpoždění českodrážních spojů - je u nás na Dobřichovicku spolehnutí. Neděle se už ovšem odehrává v celkem běžném rytmu, takže s dalším vydáním Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nemusíme čekat na vlak, ale můžeme je napsat konzervativně částečně u redakčního a částečně u kavárenského stolu. I dnes se tedy náš tradiční nedělník, vycházející už déle než 13 let, pokusí probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

Tím zmíněným jediným článkem z právě končícího týdne je další příspěvek do naší Fotolaboratoře, článek Strop pasáže Koruna aneb Mnoho zajíců - fotografova smrt. Z minulého týdne ještě jednou připomenu svůj nový překlad básničky Christiana Morgensterna Rýma (Schnupfen). No a ze starších jarních článků připojím znovu odkaz na článek o 30 let starém letmém setkání v jižní Francii Na hradě poblíž Avignonu, pro který jsem vůbec poprvé na blogu využil i dobové deníkové zápisky z pětitýdenní cesty (převážně stopem) z Avignonu k Atlantiku a zase zpět. Po nějaké době jsem se opět rozhodl přidat odkaz na jeden článek z hlubokého archivu; dnes je to právě jedenáct let stará snová hříčka, ve které mimo jiné, považte, chytám ryby s Woody Allenem (!) O rozesmívání Boha. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!, kde mimochodem právě zmíněný článek O rozesmívání Boha figuruje jako předposlední z celkových devadesáti textů.
 
Přeji všem zdejším milým návštěvníkům slunečné a láskyplné májové dny a už teď se těším na naše příští setkání, ať už nastane za týden u dalšího vydání Nedělních miniglos nebo už během týdne u tradičního jednoho nebo dvou "neminiglosových" článků. Na setkání s dudkem chocholatým, o kterém jsem psal v úvodníku minulou neděli, se sice zatím kvůli nedostatku času nedostalo, ale kdo ví, třeba to příští týden vyjde. Jak už jste si mohli všimnout, zpracování některých mých setkání do blogové podoby trvá někdy až 30 let, ale nakonec na ně určitě dojde :-). Užijte si moc dobrý týden.
 
 
Ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek nařídil, aby z videotéky, ze které se občas orangutanům promítaly filmy na dobrou noc, byly s okamžitou platností vyřazeny filmy Útěk z Alcatrazu, Vrchní prchni a Kajínek.
--------------------- 
Pobouření, že se i 33 let po pádu komunistického režimu v Československu v pražském metru připomínají komunističtí funkcionáři, vyjádřilo pražské zastupitelstvo. "Ano, kdysi se některé stanice metra jmenovaly podle komunistických papalášů - třeba Gottwaldova, Leninova, Švermova nebo Fučíkova," řekl Nedělním miniglosám jeden z rozčilených zastupitelů, "ale aby se po nejvyšším komunistovi jmenovala bez výjimky každá konečná stanice, to je v evropském kontextu opravdu ostudné!"
----------------------
Američtí kosmonauti z Mezinárodní vesmírné stanice ISS podle svých vlastních slov vůbec poprvé zaregistrovali ve vesmíru zvuk z povrchu Země. Po delším srovnávání s existující databází zvuků se jako nejpravděpodobnější původce jeví buď zvuk doprovázející výbuch sopky Krakatoa, která ovšem aktuálně nesoptí, nebo zoufalý křik sparťanských fotbalových fanoušků poté, co Sparta jasně prohrála i finále českého fotbalového poháru se Slováckem. Toto vysvětlení zpochybňují jak ruští kosmonauti, kteří v poslední době zpochybňují ze zásady všechna americká pozorování, tak i slávisti, kteří odjakživa ze zásady zpochybňují všechny sparťanské zvukové projevy.
----------------------
Rozsáhlý pás silných bouřek, který přinesl v Německu i tři lokální tornáda a jeden kulový blesk, se v pátek večer přesunul přes naše území a přinesl četná krupobití a výpadky elektrického proudu. K zorganizování přechodu rozsáhlého bouřkového pásma se podle Policie ČR přihlásil anonym z Úřadu vlády, podle kterého česká vláda chtěla docílit co nejčetnějších a nejdelších výpadků elektřiny, aby lidé za jinak stále se zdražující dodávky elektrické energie konečně jednou ušetřili.
----------------------
Pro Čechy zcela nepochopitelný happy end přinesly reakce na květnové předávání slovenských státních vyznamenání: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se omluvila za vyznamenání Alberta Púčika, Antona Tunegy a Eduarda Tesára řádem Ľudovíta Štúra I. třídy. Vyznamenaní byli sice bezpochyby oběťmi komunistického režimu, proti kterému aktivně vystupovali, ale všichni tři byli před tím i příznivci slovenského klerofašistického státu, což byla informace, která se k slovenské prezidentce nedostala. Češi především nejsou zvyklí na to, že by prezident mohl udělat nějakou chybu, protože taková situace v České republice za posledních 9 let nikdy nenastala a ani žádný zákon s něčím podobným nepočítá.
---------------------- 
Česká botanická společnost se rozhodla, že kvůli jeho problematickému slovnímu základu vyřadí z botanických atlasů všechny druhy truskavce. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci, protože truskavec se proti němu odvolal: "Mám podezření, že jsem obětí obyčejné diskriminace," uvedl truskavec. "Taková brusnice brusinka má podobný slovní základ v názvu hned dvakrát ale českým botanickým koryfejům šmakuje svíčková s brusinkovým terčem, a tím pádem brusinka vůbec žádné problémy s uhájením svého místa v atlasech nemá."
----------------------
Český stát provedl zevrubnou kontrolu svých potravinových zásob a s překvapením zjistil, že tyto "železné" zásoby postačují jen asi na 1,3 dne. Jak řekl Nedělním miniglosám šéf odboru potravin Správy hmotných rezerv, František Kafka, českému státu v případě napadení zvnějšku nezbývá, než aby nás agresor dobyl dostatečně rychle nebo se naopak rychle po útoku stáhl zpět na svoje území: "V tomto duchu chceme upravit příslušné mezistátní dohody s potenciálními nepřáteli, protože samozřejmě nechceme dopustit, aby byli lidé nuceni bránit svou milovanou zemi hladoví." Rusko připustilo, že je ochotno přispět vlastními prostředky na posílení českých potravinových zásob, protože se obává, že 1,3 dne je i při pověstné české liknavosti při obraně vlastního území příliš krátká doba na obsazení celé země.  
 
 
P.S.: Asi jste si všimli, že tentokrát jsou Nedělní miniglosy speciálně upravené: Každá z nich totiž na počest zesnulého herce Josefa Abrháma obsahuje název jednoho z jeho filmů. Tak schválně: Najdete jich všech sedm?
 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

18 komentářů:

  1. To u nas mame cacke junaky ještě vypečenejsi ... Aktivnější bojovali proti rezimu, jehoz byli vehementnimi podporovateli ci jej utvareki..Rada z nich byla i vyznamenana, ac je to vetsi veletic než když příznivec Slovenskeho státu pak bojoval proti komunistum

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, změna je život. Bojovníci proti režimu, který sami dříve utvářeli, to je místní specialitka :-).

      Vymazat
  2. Ad #) Padl návrh, aby se od nynějška všechna metra stavěla do kruhu. Tam žádná stanice nebude konečná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobré řešení. Jen aby se nám Konečná nepřejmenovala na Nekonečnou.

      Vymazat
  3. Zatím jsou tu viditelné jen první dva komentáře, tak jsem si troufla na ty názvy filmů: 1. Vrchní, prchni, 2. Konečná stanice, 3. Křik, 4. Kulový blesk, 5. Happy end, 6. Tím pádem, a 7. Kafka.

    Jsem pro, aby se železné zásoby potravin zvětšily. Ovšem z vlastních zdrojů. Půjčit si jídlo od potenciálního nepřítele by bylo poněkud chucpe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zpívali bychom pak třeba Kaťušu. Koho chleba jíš...

      Výborně! Ty filmy jsou všechny správně :-).

      Vymazat
  4. Lezarts

    1) Filmy jsem nenašla- mám kulturní mezeru v Českém kulturním vzdělání, díky dlouholetému pobytu za hranicemi Československých “snů”
    2) Možná z nedostatku potravinových zásob by jsme mohli bez velkých obtíží celonárodně zhubnout. Tím by jsme si mohli polepšit na světovém žebříčku zdravého životního stylu😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že stát nás na delší dobu nakrmit nedokáže. Zato my dokážeme celkem úspěšně a dlouhodbě krmit stát :-).

      Vymazat
  5. 1. Vedeni prazske zoologicke zahrady posila omluvu a rocni permanentku nestastnemu Pavlu M., ktery se v dobe uteku prochazel okolo pavilonu primatu. Nestastnik se zrzavymi vlasy a bujnym ochlupenim byl nestastnou nahodou zajat, zatimco uprchlika zajala pasova kontrola az na letisti Ruzyne, pri checkinu na Borneo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to od začátku podezřelé, že utekli čtyři a vrátilo se jich pět.

      Vymazat
  6. Schválně jsem se koukla do ledničky, spíže a tajných schovek, na kolik dní by vystačily naše "zásoby". Týden bychom asi zvládli, i když jídelníček by zrovna žádná hitparáda nebyl.

    Astronauti mě opravdu pobavili :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Týdenní zásoby jsem měl stabilně připravené na covid. A nakonec jsem je využil :-).

      Vymazat
  7. "Železná zásoba je nedotknutelná! A mimo to jsme ji včera snědli." Asi tak :-) A prezidentská miniglosa tedy sedla. Na něco takového tu vážně nejsme zvyklí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, náš pan prezident chyby nedělá a je sám bdělý a ostražitý. Co kdyby se na seznam vyznamenaných vetřel třeba plukovník Koudelka? :-).

      Vymazat
  8. Mě porážka Sparty se Slováckem naopak velmi potěšila, protože jsem rodákem z UH a bydlel jsem přes jednu ulici od stadionu a nejeden zápas jsem tam vidět, to však ještě hráli nižší soutěže. A matka tam ještě žije, jen už nechodím na fotbal, ale jen za ní.

    OdpovědětVymazat
  9. V souvislosti s vyznamenáním Čaputové někdo trefně poznamenal, že by mohla za protikomunistický odboj vyznamenat in memoriam i Hitlera.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě, mně jména vyznamenaných nic neříkala, ale přičítal jsem to jednak svému mizernému historickému vzdělání a jednak určitému kulturnímu příkopu vyhloubenému za posledních 30 let. Ale jak je vidět, nejsem sám, kdo se přes tento taxis přenesl jen s obtížemi a při tvrdém dopadu si návdavkem rozbil nos.

      Vymazat
  10. Ten zvuk vo vesmíre boli basy nášho suseda v Austrálií.

    Vidím, že mám pekné resty v čítaní nedeľných miniglos. Na pár dní budem mať o zábavu postarané :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.