neděle 3. října 2021

Nedělní miniglosy č.608

Venku zatím vládne krásné babí léto, politikům se zkrátil čas do parlamentních voleb na pouhých několik dní, začalo očkování třetí posilovací dávkou, ale to všechno ještě není nic proti tomu, že po týdenní dovolenkové přestávce jsou tu zase zpátky Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu".

V období od posledního vydání se mi na blogu podařilo publikovat čtyři různorodé články: O svém novém černobílém fotoprojektu oživení dávno zapomenutých a většinou dosud nepoužitých fotek z mé právě 10 let staré první japonské cesty jsem své čtenáře informoval v článku Japonsko v původně vyhozených obrazech. Baví vás vydobývat si slevy a výhodné obchodní podmínky? Mě tedy moc ne, jak jsem na sebe mimo jiné řekl i v článku O slevách a důstojnosti. O dovolené jsem měl konečně čas vzít fotografické vybavení a jít si trochu zafotit pod legendární barrandovské terasy, na místo, kde za první republiky vznikl vyhledávaný plavecký areál. Co z něj zbylo až do dnešních dob, představuji v článku Starý bazén pod Barrandovem. Svůj fotografický cyklus Kouzelná zahrada sice fotím už více než 11 let, ale až teď jsem vůbec poprvé přidal do kolekce fotky pořízené na podzim - v článku Babí léto v Kouzelné zahradě. No a dovolím si ještě jednou připomenout i jeden text z doby těsně před dovolenou, konkrétně článek O podezřelém blahopřání z Paříže, ve kterém píšu o potěšujícím a pro mě i celkem důležitém mezinárodním ocenění své fotky Modrooká řeka.
 
Zatímco moje fotovýstava Začátek velké cesty ještě dobíhá v Divadle Kámen na pražském sídlišti Invalidovna a na rozjezd své dovolené jsem se tam sešel s několika návštěvníky na - myslím velmi příjemné - komentované prohlídce, o pár dní později jsme slavnostní vernisáží otevřeli další malou, veřejnosti jen velmi omezeně přístupnou expozici v pražských Dejvicích, kterou zde na blogu podrobněji představím v příštích týdnech.
 
Všichni, kdo rádi čtou, si také mohou stáhnout pdf podobu mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení).  
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví, uchovejte si do období dušičkových plískanic co nejvíc z letního slunce, které nám mává na rozloučenou, aby se zase na jaře vrátilo v plné síle. Já se každopádně těším, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu opět najdete něco, co vás potěší. Krásný týden! :-)
 
 
Nejmenovaný zdroj z České zbrojovky prozradil Nedělním miniglosám dosud tajenou informaci, že tato česká firma koupila legendární americký Colt (v podobě firmy Colt Holding Company) především proto, že měla ceny svých akcií proklatě nízko.
----------------------  
Advokát finského fotbalisty Glena Kamary, který v týdnu obvinil z rasismu děti v hledišti sparťanského stadionu, kde hrál Kamarův tým Glasgow Rangers zápas fotbalové Evropské ligy,  oznámil na speciální tiskové konferenci, že na jeho klienta v pražských ulicích blíže neurčeným způsobem rasisticky zaútočil holub.
----------------------
Příslušníci hnutí Taliban zakázali v některých částech Afghánistánu holit a zastřihovat vousy, protože to odporuje jejich pojetí islámského práva šaríja. Zároveň Taliban na pokyn sečtělých imámů nařídil preventivně pokácet všechny zbylé afghánské vrby, do kterých by snad mohli lazebníci pošeptat své názory na tento krok, a ponechal jen loajálnější pistácie - pod podmínkou, že každý pokus opičit se po odbojáři Al Kukulínovi včas ohlásí na úřadech.
----------------------
Mont Blanc se podle posledních detailních měření za poslední 4 roky snížil o metr. Finanční analytici nyní očekávají, že by centrální banky Francie a Itálie mohly o několik desetin procentního bodu snížit úrokové sazby, aby nejvyšší horu Evropy znovu motivovaly k růstu.
----------------------
V reakci na probíhající sopečné erupce na Kanárských ostrovech a jejich významný negativní dopad na životní prostředí přijala Evropská unie směrnici, podle které musí být zajištěno, že všechny evropské sopky přejdou do roku 2030 na elektrický pohon. 
---------------------- 
Pět zemí Evropské unie vyzvalo úřady EU, aby zasáhly proti používání bankovek s nominálem 500 euro, které prý napomáhají praní špinavých peněz. Oslovení experti na prací prostředky potvrdili Nedělním miniglosám, že zmíněné bankovky jsou podle praktických testů pro praní špinavých peněz opravdu velmi dobře využitelné, a pro nejlepší účinek doporučují přidat jednu až dvě pětiseteurovky do každého praní.
---------------------- 
K velké úlevě všech médií opustil po několika dnech spekulací o jeho skutečném zdravotním stavu nemocnici na invalidním vozíku známý rakousko-uherský influencer a příležitostný vojenský zběh Josef Švejk. Jak oznámila jeho mluvčí, paní Müllerová, Švejk prošel během svého pobytu v nemocnici řadou specializovaných vyšetření, která potvrdila, že je ve všech ohledech naprosto zdráv a v pořádku - snad až na mírnou dehydrataci organismu.
 
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Líbí se mi Coltův výrok, když uvedl do výroby svou zbraň: "Bůh stvořil muže silné a muže slabé, a já jsem ten rozdíl vyrovnal."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na druhou stranu už Comenius vizionářsky píše, že veškeré koltování jen pro hovado dobré jest :-).

      Vymazat
  2. Ad #2) a pokračoval - ..a protože všichni holubové jsou příbuzní s Emilem, který velel výpravě do Afriky (sic!), je zcela jasné, co jsou ti Češi zač.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neřeknu, kdyby jezdil Emil Holub do Finska, budiž. Ale nevím, jak by někdo mohl najít spojitost s jeho cestami po Africe.

      Vymazat
  3. Ad #7) No, o influencera Švejka se zajímá každý, ale že ve stejné nemocni leží foodbloger Baloun, to se v tisku neřeší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Balounův ošetřující lékař se zmínil, že prý se ve foodblogerově případě tak úplně nepodařila monetizace, takže bude třeba reoperaci.

      Vymazat
  4. Glen Kamara asi bude hodně velká citlivka. Doporučuji mu necestovat na Kanárské ostrovy, kde by na něho mohla zaútočit i sopka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas se mi plete s Cámarou - viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Felix_Achille_de_la_C%C3%A1mara

      Vymazat
    2. O tomhle pánovi jsem nedávno četl bakalářku a nedá se říct, že by byl nezajímavý :-).

      Vymazat
  5. Ovsem škoda že zakon proti skryté reklamě neumožňuje zveřejnit jméno, praku, ve kterém se nejlépe perou ony špinavé bankovky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to viděl na legendární Vizír. A možná ještě příhodněji Visír.

      Vymazat
  6. Mě nejvíc pobavila sopka. I když vzhledem k tomu, jaký je nyní problém s nedostatkem elektřiny, nevím, jestli se sopkám bude chtít... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtění do toho nepleť. Směrnice je směrnice! :-)

      Vymazat
  7. Akcie a pětiseteurovky mě dostaly :-) To abych si nějaké ty bankovky taky opatřila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se určitě vyplatí. Když se budou stahovat, cena pětistovek půjde určitě dolů :-).

      Vymazat
  8. Jo Hašek… byl velký vizionář!!!.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen nevím, jestli je taky paní Müllerová odbornice na žalmy :-).

      Vymazat
  9. Skvělé, nevím, které miniglose tleskat dřív :). Sopka a influencer nemají chybu! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby pak sopce nevzplála její velká baterka, to by taky mohl být pěkný binec! :-)

      Vymazat
  10. Divím, že nějaké zelené nenapadlo energií sopky nahradit pár uhelných a jaderných elektráren.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekl, že taková sopka jako zdroj energie si nevydělá ani na vlastní emisní povolenky :-).

      Vymazat
  11. Slyším na každé vlídné slovo z řad fotbalových fanoušků. Jsem totiž přesvědčen o tom, že jsou bytostně zkažení!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.