čtvrtek 21. října 2021

Jak používám Instagram?

Když ode mne moji známí dostávají e-mailové zprávy, dost často se pod mým podpisem objevují i odkazy na hlavní kontakty, konkrétně adresa mého fotowebu, odkaz na hlavní blogovou stránku a někdy i odkaz na Facebook a na Instagram.

Instagramu jsem se dlouho bránil. Neuměl jsem si představit, že by další sociální síť ve vějíři žroutů internetového času měla nějaký jiný smysl, než dokážou naplnit služby, které už jsem tou dobou používal. Ano, v euforii po jakési přednášce jednoho z mnoha "instagramových guruů", které pohříchu z reálného světa zná jen málokdo, ale desetitisíce sledujících je předurčují k zářné kariéře, jsem si sice zřídil svůj instagramový účet, ale tam se dlouho skvěla v počtu příspěvků i v počtu sledujících velká nula. Důvod byl zřejmý: Instagram je svou povahou mobilní aplikace, vznikl primárně pro ty, kteří fotí mobilním telefonem a chtějí své fotky rychle sdílet se svými známými, veškerá administrace i úpravy probíhaly v prostředí mobilu a dlouho se jako základní princip udržoval i striktně čtvercový formát publikovaných obrázků. Lidem, kteří mě znají dlouhodobě z blogu, nemusím ani říkat, jak odtažitý je můj vztah k focení mobilním telefonem a tím spíš k dodržování pravidel typu "buď čtverec nebo nic".

Postupně se ale začaly více využívat i jiné prvky instagramového světa než sdílení selfíček z moc fajn výletu. I fotografové si jeden po druhém uvědomovali, že tahle sociální síť může být zajímavým prostorem pro navazování kontaktů a představení výsledků své práce, stále častěji se na fotografických webech začaly u jmen autorů fotek objevovat linky na instagramové stránky a instagram sám se také začal také otáčet k tomuto typu uživatelů o něco vlídnější tváří: Postupně umožňuje stále více používat jiné formáty fotek (i když základní šablona obrazovky pořád počítá počítá primárně se čtverci) a pro některé z funkcí už není nutné přepínat do mobilu, protože v počítači prostě nic neupravíte ani nedoplníte. Nastal tedy čas, abych se i já rozhlédl v instagramovém prostředí kolem sebe a rozhodl se, jestli zde budu nějak aktivní, co zde můžu nabídnout a k čemu to tu naopak mohu pro sebe využít. 

Řekl jsem si, že by se v optimálním případě měly různé platformy vzájemně doplňovat a ne se svým využitím příliš překrývat. Blog bych si i do budoucna rád ponechal především pro ty příspěvky, ve kterých je text dominantním prvkem nebo alespoň podstatnou měrou rozvíjí obrazový základ. Hlavní platformou pro fotky je můj fotoweb, kde jsou zájemcům k dispozici rozsáhlejší trvalé fotogalerie i příležitostné on-line "výstavy", jako např. nedávno dokončený (a i zde na blogu představený) projekt Černobílý JAPAN. Facebook mám pro upoutávky na blogové články i nové přírůstky na webu a poslední dobou na něm poměrně často zveřejňuji úplně nově pořízené fotky, u kterých mě zajímá odezva lidí z mé "fb bubliny"; funguje to jako takový rychlý orientační test, jak fotka dokáže zapůsobit na ostatní. 

Instagram jsem se nakonec rozhodl používat pro specifický účel: Především přes něj sleduji zajímavé profesionální i amatérské fotografy, na které při svých toulkách fotosvětem (reálným či virtuálním) narazím a kteří mě něčím opravdu a opakovaně zaujmou. Proto si - s několika nečetnými výjimkami - nepřidávám do sledování svoje známé, abych viděl třeba jejich obrázky z dovolené nebo z oběda (na to mám přece facebook :-)), ale skoro výhradně fotografy, jejichž nové snímky nejrůznějších žánrů jsou pro mě radostí a v mnohém i inspirací. Zároveň dávám prostor šťastné náhodě (nedávno jsem ostatně v jednom blogovém článku navrhoval po ní dokonce pojmenovat náměstí :-)) a nechávám si doporučovat kontroverzními vestavěnými algoritmy další fotografie, které by mohly vyhovovat mému vkusu i zájmům. Jednak mě zajímá, co pro mě vševědoucí algoritmy vyberou (roli v tom hraje to, co jsem v minulosti sám označil za zajímavé, i to - jsme přece v prostředí sociálních sítí - co se líbí těm, kteří se líbí mně) a jednak mě celkem baví zjišťovat, jak se dá vlastní aktivitou výběrový algoritmus cíleně ovlivňovat. Je to celkem napínavé a našel jsem díky tomu řadu skvělých fotografů a fotografek, které bych jinak vůbec neměl šanci pro sebe v nekonečném moři stamiliónů fotek z celého světa objevit.   


Samozřejmě, každý nový zvědavec, který začne sledovat můj instagram (rozrůstá se asi tak o jednu fotku týdně a vybírám jak fotky zcela nové, tak i ty "zkušenější" z různě starých archivů), je vítán. Rovnou ale upozorňuji, že na instagramu nedodržuji automaticky princip reciprocity; těch, se kterými se sledujeme navzájem, je poměrně málo - byť k nim patří k mé velké radosti i takoví úžasní fotografové jako třeba doyen amerických digitálních čarodějů Jeffery Becton nebo dlouholetý osobní fotograf prezidenta Václava Havla Tomki Němec. Navíc, kdo sleduje můj blog, má dobrou šanci, že skoro všechny moje publikované fotky už zná z blogových článků, kde se k nim - na rozdíl od Instagramu - většinou dozví řadu podrobností týkajících se jejich vzniku.

Pochopitelně, nebudu si své nejzajímavější objevy nechávat sobecky pro sebe, ale postupně bych i zde na blogu rád občas představil některé výborné fotografy z různých koutů světa, jejichž fotky považuji opravdu za skvělé a třeba by mohly být inspirací nejen pro mne, ale i pro některé ze zdejších čtenářů. Uvidíme, jak se můj "instagramový koutek" bude rozvíjet a jaká zajímavá setkání mi přinese, když mu nechci věnovat přehnané množství času a opomíjet kvůli němu své původní aktivity.

A jak jste na tom s Instagramem vy? Využíváte ho k něčemu, nebo je to pro vás jen často opakované slovo bez věcné náplně? 

 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může dále nabídnout? Kromě pravidelných týdenních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.  

26 komentářů:

  1. Instagram používám spíše na perličky, zajímavosti a "experimenty".. Občas je zajimave také si pohrát s filtry...

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že moje odpověď je jasná už z titulu věci :-) A ještěže už to sdílení obědů na facebooku má svoje zářné období dávno za sebou. To mi opravdu nechybí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi by si mohli lidé pod termínem "sdílet svůj oběd" představit ledaco :-).

      Vymazat
  3. Přiznám se, že mě Instagram míjí a ani mě neláká. Občas narazím na nějakou pěknou fotku, ale po vlastním nijak netoužím. Možná je to taky tím, že nejsem jako fotograf zdatná - třesou se mi ruce, takže něco pěkného se mi povede tak na pátý pokus. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za odpověď. Mně to trvalo velmi dlouho, než jsem se k něčemu dokopal. Uvidíme, jestli to bude dávat nějaký dlouhodobější smysl.

      Vymazat
  4. Instagram jde stejně jako u Nikoly velkým obloukem kolem mě. A vůbec mě to neláká.... opravdu mi jako žrout času stačí fb a blog, kde než přelouskám všechny články u lidí kteří mne zajímají tak u toho strávím pěknou dávku času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím to mám většinou jen jako doprovod na místech, kde nezbývá moc jiného, než se nudit, třeba při cestě metrem :-).

      Vymazat
  5. Facebook byl ten největší ústupek, jaký jsem kdy sociálním sítím udělala. Bylo to hlavně kvůli rodině v cizině, později mi začal sloužit k propagaci mého blogu. A tak to asi i zůstane, Instagram jde mimo mou cestičku :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On se mi tak dlouho lehce vtíral, až se vetřel :-). Ale už mám vyzkoušeno, že pokud není čas, odpadají zdejší aktivity jako první.

      Vymazat
  6. Petře, nemám Instagram, nemám ani Facebook. Pro spoustu lidí jsem tudíž divná.😃
    Jediná platforma, kde se prezentuju a kde občas provedu svůj duševní striptýz, je blog. I když už jsem mnohokrát zvažovala, že i tady skončím. Občas (dost často) si udělám delší pauzu a zatím se ještě vracím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím, že nepřítomnost na sociálních sítích je známkou podivnosti. Spíš jsou mi podivní lidé, kteří jsou převážně zde. Tak jsem rád, žes vzala aspoň blog na milost :-).

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Ano, koketování je, myslím, ten správný termín :-).

      Vymazat
  8. Kdysi jsem si ho zařídila kvůli jedné pracovní zakázce. Můj vlastní obsah je nula a jediné, co mi Insta dává, jsou pošťouchnutí, abych zjistila a docenila ten poklad na dosah ruky. Tak nějak nezaujalo na první dobrou a zatím nepřibyl důvod ani čas se mu věnovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidím, jak se bude situace vyvíjet a jestli bude platforma přinášet to, co od ní čekám. Nemám k ní zase tak srdečný vztah jako k blogu, tak nemám důvod ji v opačném případě opustit ze dne na den :-).

      Vymazat
  9. Dál než k blogovací platformě jsem nepostoupil a úplně mně to stačí. Nakonec ani na tu nemám moc času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím mi to nijak zvláštní čas nebere, tak uvidím, jestli to tak i zůstane :-).

      Vymazat
  10. Instagram mně byl doporučen a do budoucna se mu nebráním. Ale ještě jsem ani nezačal uveřejnovat videa na youtube... Tak fakt nevím kdy se na všechny tyhle věci dostane, aktuální zádrhel je to že nemám pc a místo chytrého mobilu koupím raději malá kamínka do věžičky. Jedno ale vím jistě, propagaci přes FB nikdy dělat nebudu. Ze zásady se mně nelíbí ten formát stílení, přátelé... přátelé přátel... atd. Přeju hezký večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli to budou "chytrá kamínka", jistě budou mít i připojení k internetu :-). Taky se mi nelíbí používaná terminologie, ale když člověk přijme, jaký je ve skutečnosti obsah těch pojmů, dá se s tím vyrovnat. No a jsem dost podivným uživatelem sítí, protože nejsem fanouškem sdílení, takže na fb sice dávám svoje příspěvky, ale žádné cizí nesdílím. Děkuji a přeji krásné dny do věžičky i mimo ni.

      Vymazat
    2. Panoramata prostřednictvím webkamery asi vysílat nebudu, net tedy nebude potřeba ani v kamínkách. :-D Co se sdílení týká vždy se velmi pobavím, když občas narazím na sdílení ne mých psaných článků, ale na mluvené konverzace s některými lidmi z okolí, o kterých vím, že tohle z nedostatku jiných příležitostí k vyžití a zábavě dělají. Snad ještě něco v tom podzimním krásnu stihnu vyfotit, když jsem si koupil novou pamět do fotáku.

      Vymazat
  11. Zdravím po dlhej dobe!
    Tiež som sa tomu dlho vyhýbala, až nakoniec som si to musela kôli businessu založiť 😁
    Vyrábam prírodnú kozmetiku z propolisu od našich domorodých včiel.
    @nativebeeskincare www.nativebeeskincare.com.au

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za "podnikatelskou odpověď", Simi. Rád se na tvé výrobky podívám a pozdravuji domorodé včelky :-).

      Vymazat
  12. Fotky jak fotky, jsou hezké, ale že kámošíš s Bectonem, to je teda nářez!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kamaráděním bych si to netroufal nazvat, ale prostě jsme se na jedné instagramové křižovatce potkali a pokecali :-).

      Vymazat
  13. Instagram jsem si v jakémsi poblouznění založila, ale zjistila jsem, že to není nic pro mě a když mi pořád psal nějaké vzkazy, tak jsem ho dočasně pozastavila, nepřišla jsem na to, jak ho zrušit úplně. Zatím se neozval a doufám, že to tak už zůstane. :D
    Na případné vybrané fotografy respektive články o nich se ale moc těším, ráda prohlížím fotky a když to někdo fakt umí, je to čirá radost. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.