neděle 20. června 2021

Nedělní miniglosy č.595

Tentokrát se nám pravidelný medardovský "monzun" někde zasekl a místo uplakaného června naopak kolem slunovratu přišlo horké a suché období. Uvidíme, jestli má déšť taky jenom měsíc zpoždění - podobně jako celá příroda - anebo vše stihlo vypršet už na jaře. Ale ať už astronomické léto začne suchými vedry nebo přívalovými dešti, Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", budou samozřejmě u toho jako skoro každou neděli už více než 12 let. Vítám vás u jejich 595. vydání, takže jubilejní 600. číslo, které bude jako tradičně obsahovat výběr nejlepších a nejvtipnějších miniglos z poslední stovky vydání (viz dřívější jubilejní výběry, které jsou přiloženy na konci článku) už je na dohled.

V uplynulém týdnu jsem po několika měsících epidemického úhoru žil celkem intenzivním kulturním životem, takže jsem stihl publikovat jen jeden článek, který bych normálně asi nenapsal a moc mě mrzí, že mě k tomu smutné okolnosti přiměly: Co se mi vybaví, když se řekne Libuška Šafránková. Aspoň tedy připomenu několik článků z předešlých týdnů, např. jeden na jazykové téma - Krásný výkend nebo krásné zotavisko , jeden fotografický - jak dlouho trvá MODRÁ HODINKA a jeden pokus o vlastní překlad další básně Christiana Morgensterna - Mezi časy
 
I vzhledem k nastávajícímu jubileu NMg ještě jednou připomenu 10 let starý článek O kultu kulatých čísel, který byl mým jubilejním pětistým blogovým textem. Mimochodem, jeden ze starších článků, které jsou v textu zmíněny, se stal před nedávnem důležitou součástí mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu). Pokud neodoláte a knížku si stáhnete, samozřejmě mi tím uděláte radost, ale hlavně budu doufat, že uděláte radost sami sobě a najdete v knížce něco, co vás v nastávajícím období sluníčka a dovolených potěší a občas snad i rozesměje.  
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví a krásné, dlouhé a plnohodnotně letní dny. Už teď se těším na shledanou u nového čísla Nedělních miniglos, jen avizuji, že to nejspíš nenastane příští víkend, kdy bude mít redakce NMg pravděpodobně jiný důležitý program, a nestihne tedy "spustit rotačky". V průběhu týdne dám ještě na blogových stránkách vědět podrobnosti a věřím, že pro vás připravím jiné zajímavé články.
 
 
Astronomický ústav potvrdil ministerstvu financí, že informace, která se objevila na sociálních sítích, že totiž podle lidových pranostik se musí v den slunovratu vrátit nejen slunce ale i všechny dluhy, jinak dlužník na místě zkamení, je jen další z řady internetových dezinformací. Rodiny vedoucích představitelů ministerstva se tak mohly i s četnými zavazadly vrátit domů z pražského letiště, kde se dožadovaly nejrychlejšího leteckého spoje do některého z daňových rájů, a Úřad vlády mohl zrušit narychlo vypsanou veřejnou soutěž na vystěhování velkého počtu nadstandardně těžkých předmětů z budovy ministerstva a ze Strakovy akademie.
----------------------
V Hlubyni na Příbramsku byla oficiálně zrušena poslední telefonní budka v České republice, čímž byl po 110 letech provozu definitivně ukončen provoz telefonních budek na našem území. "Sice se uvádí, že mobilní telefony dokážou telefonní budky plnohodnotně nahradit, ale tak tomu v žádném případě není," řekl Nedělním miniglosám předseda Spolku za znovuobnovení telefonních budek, který v den zrušení poslední budky vznikl. "Výrobci mobilních telefonů si zatím nevědí rady s tím, jak své majitele ochránit před deštěm tak kvalitně jako telefonní budky, a už vůbec nemluvím o tom, že nedokážou ani vzdáleně vytvořit nějakou jednoduchou apkou příhodný intimní prostor pro milenecké páry." 
----------------------  
Policie se chystala rozehnat vodními děly nepovolenou demonstraci v horní části Václavského náměstí, ale těsně před zásahem policisté zjistili, že nejde o demonstranty, protestující proti vládě a omezování svobody, ale o mnohaproudou frontu lidí čekajících na otevření první české pobočky módního řetězce Primark. Další zásahy se pak už neplánovaly, protože většina policistů se také pro jistotu postavila do fronty.
----------------------
Prezident Miloš Zeman vyzval svého předchůdce v úřadu Václava Klause při příležitosti oslavy jeho 80. narozenin, aby se vrátil do aktivní politiky. Nedělní miniglosy uznávají, že návrat Václava Klause do prezidentského postu by v době nutného pocovidového šetření mohl přinést pro státní rozpočet řadu úspor, např. za výtvarné návrhy poštovních známek, za redukci uhlíkové stopy prezidentské kanceláře v rámci boje proti globálnímu oteplování nebo za psací potřeby, které si Václav Klaus dokáže opatřit i svépomocí. 
 ----------------------
Experti na řeč těla, kteří byli povoláni mediálními koncerny na tiskové konference ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického protějšku Joe Bidena v domnění, že odhalí mnohé z toho, co záměrně nebylo vyřčeno, se shodli na tom, že - při vší povinné úctě - těla obou prezidentů už nejsou nic moc.
----------------------
Evropským učitelům matematiky se ulevilo: Podvýbor pro práva menšin při Evropském parlamentu oficiálně povolil i pro další rok počítání v desítkové soustavě, protože jde o soustavu nebinární. 
----------------------
Navzdory dlouhé tradici nebudou mít tentokrát sportovci v tokijské olympijské vesnici k dispozici kondomy. Důvodem je přísný zákaz tělesného kontaktu kvůli koronavirové pandemii, za jehož porušení hrozí přísné tresty. O 160 000 pro olympiádu speciálně připravených prezervativů se nyní zajímají představitelé Andorry, která by podle jejich názoru měla mít - jako jediné dlouhodobě fungující kondominium - na tyto nechtěné výrobky nárok.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Ad #5) Experti na řeč těla totálně selhali, na tiskové konferenci nebyli prezidenti, ale jejich dvojníci.

    OdpovědětVymazat
  2. Ad #2) Inovátoři prý již vyvinuli apku "háček", která simuluje vyhazovaní padesátníků blahé paměti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Francouzi apku šíří pod názvem áček, a to ještě není jasné, jestli apkou nemyslí Hapku.

      Vymazat
  3. Mám v živé paměti onu legendární scénku s plnicím perem, u které jsme se, když byla prudce aktuální, na zkoušce orchestru lámali smíchy. Docela mě těší, že neupadla v zapomnění a na jejím vtipném potenciálu se ani po více než deseti letech nic nezměnilo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela chápu, že tahle opravdu legendární scénka dodnes pana exprezidenta štve, protože v tom byl tehdy celkem nevinně, ale ono to bylo opravdu neodolatelné :-).

      Vymazat
  4. Ty telefonní budky mne překvapily neboť ještě pamatují, jak se říkalo, že jich musí být zachován určitý počet...V Naratovicich byla jedna telefonní budka v lesíku u kolonie finských domku, zvláštní lokalizace ale ta zmizela už dávno ....Naštěstí pro ty ostatní účely jsou tady knihobudky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě v posledních letech stát dotoval provoz částkou cca 10 mil.Kč ročně, i když budky byly výhradně v obcích do 200 obyvatel. Jsem zvědav, jak tohle proběhne v Řecku, kde jsou telefonní budky něčím jako symbolem civilizace a jednotlivé vesnice jsou na ně velmi hrdé a pečují o ně.

      Vymazat
  5. Mobilní přístroj je opravdu chabá náhrada telefonních budek, vedle toho, co zmiňuješ, mu chybí i tlustá kniha žlutých stránek, připevněná řetězem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Supertlustá kniha by se dala přikládat i k supertenkému mobilu :-).

      Vymazat
  6. No, a až se něco stane a kleknou mobilní sítě.... to bude teprve prča! U nás, v zemi neomezených politických možností je možné všechno. Ovšem návrat Klasu do politiky, tak to už by bylo tedy dno politické žumpy. I když.... u nás člověk neví jak vlastně ta žumpa je hluboká. Zatím to vypadá že se rovná Hranické propasti....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pro mě záhadou ta tajuplná povahová vlastnost, která člověka pořád táhne do centra dění, i když už tam dávno nemá co pohledávat.

      Vymazat
  7. Tendence současných politických vůdců..., udělat z Hradu gerontologickou luxusní kliniku😒 Ovšem za peníze daňových poplatníků.🤨
    Už vidím ten dlouhý čekací seznam...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohli by mu vyhradit apartmá v Ústavu šlechtičen :-).

      Vymazat
  8. Tak aspoň těch pražských budek mi líto určitě nebude. Jedna stála kousek od našeho domu a fungovala jako toaleta, nášlehovna a blicí koutek v jednom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle všechno asi ani ten neinteligentnější mobil nenahradí. Doufejme :-).

      Vymazat
  9. Primark pobavil velice, stejně jako pan Klaus, který si dokáže opatřit psací potřeby sám :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že mu aspoň tahle ostuda, která fakticky ostudou vůbec nebyla, zůstala, když na řadu mnohem větších hanebností se jaksi zapomnělo.

      Vymazat
  10. Při eventuálním návratu Václava Klause do politiky, potažmo přímo na Hrad, bych mohla využít aršíku dopisních známek v nominální hodnotě Kč 6,50. Při dotazu na Hlavní poště v Jindřišské mi bylo sděleno, že je mám vylepit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejspíš to bude chtít větší obálku, aby se všechny potřebné známky vešly :-).

      Vymazat
  11. Těla vládců nejsou, co bývala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když si na některá těla dřívějších vládců vzpomenu, taky to nebyla žádná hitparáda.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.