neděle 2. května 2021

Nedělní miniglosy č.588

Zatím jsme si pořádného jara kvůli různým lockdownům i kvůli vytrvalosti letošní zimy moc neužili, tak snad se situace v nejbližších dnech promění, když už tu teď máme máj - láskyčas. I v tak romantickém měsíci, jako je květen, nám totiž budou dělat doprovod Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Máme docela čerstvě a mohutně centrálně zalito, tak se na chvíli můžeme místo zahrádek věnovat dění v politice a společnosti, které Nedělní miniglosy již více než 12 let pravidelně sledují. Vítám vás dnes už u 588. čísla tohoto blogového nedělníku, který tentokrát opět po delší době obsahuje jednu "hostující miniglosu" od našeho dlouholetého čtenáře a občasného redakčního dopisovatele.

V uplynulém týdnu jsem na blogu publikoval dva články: Několik nových fotek z první "polockdownové" noční procházky Prahou jsem představil v článku Konečně zase jednou noční Praha. Hned v prvních májových minutách jsem pak představil svou knížku Hledá se pudvice v modrém obalu!, která přináší 91 upravených starších blogových fejetónků, glos (tentokrát ovšem nikoli nedělních) a reflexí neobyčejného života kolem nás a kterou si můžete zdarma stáhnout na speciální webové adrese uveřejněné v článku. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu aktuální politický komentář - Ozvěny jednoho starého výbuchu, který se zařadil mezi vůbec nejčtenější články na tomto blogu. Zatím v individuálním režimu (ale doufejme, že se ještě podaří ji otevřít i pro jiné příležitosti než individuální komentované prohlídky) pokračuje i moje malá fotovýstava v Divadle Kámen na pražské Invalidovně, takže znovu přikládám i odkaz na Malý rozhovor o fotkách, který se mnou vedla kurátorka výstavy, kunsthistorička Lucie Váchová.
 
A protože májový vlahý čas zve pěkně máchovsky "ku lásce", v našem dnešním archivním výdejním okénku připomenu prvomájový článek z doby, kdy mému blogu byly pouhé tři měsíce, povídečku O zamilované panně Lidušce, která jen dokazuje, že pravá láska může nabývat velmi různorodých podob :-).
 
Přeji všem milým návštěvníkům a miniglosovým abonentům i nadále hlavně pevné zdraví, krásné jarní dny a dostatek trpělivosti na cestě k normálnějším zítřkům.
 
 
Ministerstvo zdravotnictví promptně zareagovalo na aktuální výsledky průzkumu veřejného mínění, ze kterých jasně vyplynulo, že se stále zvětšuje počet naštvaných lidí, kteří na vládní kroky reagují nejčastěji odplivnutím. Aby této postupně sílící skupině voličů vyšlo ministerstvo co nejvíce vstříc, byly výrazně posíleny dodávky antigenních odplivovacích testů.
----------------------
V předposledním kole oblíbené vědomostní soutěže využila minulou neděli ruská strana z posledních povolených nápověd úspěšně přítele na telefonu. Pro závěrečné říjnové kolo tak ještě zbývá nápověda hlasování publika. Podle dobře informovaného zdroje bude na žádost ruské strany prezentovat publikum 99 pragováků a maršál Koněv.
----------------------
Po velkém úspěchu této metody v českých školách se rotační princip bude uplatňovat i při návštěvách hokejových zápasů, které před několika dny v omezeném režimu umožnila česká vláda. Čtvrtině návštěvníků bude umožněno sledovat první třetinu, další čtvrtina může být přítomna na druhé třetině, třetí třetinu navštíví dalších 25% diváků a zbytek pak může přijít na případné prodloužení a samostatné nájezdy. Proti takové svévoli protestoval u Evropského soudu pro lidská práva vojevůdce Attila - Bič Boží, který ve svém podnětu uvádí, že vylosovaná možnost navštívit celkem nevzrušivou druhou třetinu ho naprosto neuspokojila, protože on má se svými muži zájem výhradně o nájezdy.
----------------------
Podle důvěrných informací z prostředí ruských tajných služeb, které se podařilo Nedělním miniglosám získat, proběhly útoky na české a bulharské muniční sklady v režii speciální a obtížně kontrolovatelné elitní jednotky militantních pacifistů se skvělým bojovým výcvikem, kteří se rozhodli bojovat za lepší svět beze zbraní tím, že všechny zbraně na světě postupně vyhodí do povětří. Na toto zásadní zjištění zareagovalo i české ministerstvo obrany, které pozastavilo veškeré nákupy nových zbraňových systémů, protože bude-li aktivita ruských pacifistů pokračovat, by to byly nejspíš vyhozené peníze.
----------------------  
Zástupci médií postupně zjišťují, že čeští občané mají stále menší hrůzu z nových ohlašovaných mutací nebezpečného koronaviru. "Ještě před půl rokem stačilo přijít v titulku s celkem obyčejným novým názvem mutace a hned všichni ve strachu zalezli do svých domovů," uvedl pro Nedělní miniglosy pověřenec pro etiku bulvárních médií z ministerstva kultury. "Dnes už podle našich psychologických výzkumů na lidi aspoň trochu zabírá jen trojitá odpíchnutá mutace z Ďábelských ostrovů, zatímco indická, brazilská a afghánská mutace nepřinesly očekávaný mediální efekt, a vůči zpočátku tak nadějné grónské mutaci zůstali dokonce Češi zcela chladní."  
----------------------
Hlídka pražských strážníků zakročila v okamžiku, když se komunisté pokusili přinést na svou promájovou demonstraci na Střeleckém ostrově obrazy Karla Marxe, Bedřicha Engelse a Vladimira Iljiče Lenina bez povinných respirátorů. "Nakonec se vše vysvětlilo, protože se ukázalo, že všichni tři pánové mají na nošení respirátoru vyjednanou výjimku," řekl nám mluvčí Městské policie hlavního města Prahy. "Pánové Marx a Engels bohužel na trhu nesehnali vhodný typ respirátoru, který by překryl jejich objemné myslitelské plnovousy a zároveň by dobře těsnil, zatímco pan Lenin se prokázal potvrzením o své závažné psychické nemoci, která naštěstí není žádnou překážkou v jeho náročné práci ve vedení světové revoluce, ale je naopak v řadě praktických souvislostí spíše výhodou."
----------------------
Česká vláda povolila po více než půl roce provoz bleších cirkusů pod podmínkou, že blechy budou dodržovat mezi sebou minimálně dvoumetrové odstupy.
----------------------
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podpořila prezidenta Zemana v názoru, že jistě existuje více vyšetřovacích verzí výbuchu ve Vrběticích, dokonce podle jejích informací je těchto verzí šest. Poté, co si ovšem ministryni předvolal k urgentnímu rozhovoru premiér Babiš, Marie Benešová připustila, že si mohla počet aktuálních vyšetřovacích verzí splést s počtem manželek Jindřicha VIII., s počtem medvědů s Cibulkou nebo s počtem neděl v balóně za jen trochu silnějšího větru, než se kterým počítal Jules Verne.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. A tak se ani nedovíme, zda Zeman při svém projevu lhal, nebo vyzradil státní tajemství...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan prezident se občas neukrotí a maličko si zalže. Ale pssst, je to státní tajemství.

      Vymazat
  2. Jak jinak? Benešová, kterou Zeman oslovuje Maruško, asi požila více oblíbeného moku obou. A po několika, možná, že dokonce šesti, sklenicích Becherovky, neviděla dvojmo, ale vše přímo šestero.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych variantu s více vyšetřovacími verzemi ještě ze stolu nesklízel: Třeba není jasné, jestli se do objektu protáhl Nikolaj Alexejevič nebo Petr Petrovič.

      Vymazat
    2. Chemik Kalousek dokonce tvrdí, že i z becherovky se má namíchat molotovův koktejl.

      Vymazat
  3. Lidé dokonce neměli hrůzu ze zprávy, že novináři, kteří oznámili bermudskou mutaci, zmizeli beze stopy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle některých zastánců konspiračních teorií se novináři ztratili ve čtverci nad přeponou.

      Vymazat
  4. Attila jako fanoušek hokejových nájezdů je opravdová perla :-).

    Ještěže ta rotace se neuplatňuje u dovolených, jet na letní dovolenou v lednu by mě nenadchlo.

    OdpovědětVymazat
  5. Rotační princip na hokejovom zápase je najlepší! 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně by se to tak líbilo: Na hřišti by klasická rolba žehlila ledový povrch a v hledišti by speciální dezinfekční rolba "žehlila" sedadla, než by přišli noví diváci :-).

      Vymazat
  6. Myslím, že kdyby média přejmenovali mutaci na permutaci, český lid by minimálně zbystřil!

    OdpovědětVymazat
  7. Poslední miniglosa je naprosto dokonalá a vystihuje, inu, tak nějak všechno. Jen kdyby to nebylo tolik smutné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez špetky smutku by to nebyly pravé Nedělní miniglosy. Ale snad je to smutek dostatečně veselý :-).

      Vymazat
  8. Ta rotace by mohla vyresit i zavrena divadla - v tomto pripade by to mohlo vyvolat vetsi fantazii u divaku, kteri videli zacatek a o konci se mohou jen domnivat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diváci se pak spojí distančně a vymění si chybějící informace :-).

      Vymazat
  9. A kruci, celý život na sebe prozrazuji, že nejlepší životní postoj je být dobře ozbrojeným pacifistou... teď abych si dával pozor na agenty s východním přízvukem, několik jich pár desítek metrů od našeho domu opravuje poštu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas musí něco opravit, aby pak bylo co vyhazovat do luftu.

      Vymazat
  10. ad1) MZ, na základě dobrých zkušeností z ČLR, kde plivání je zcela běžnou etiketou a počet nákaz z covidem výrazně klesá, vydalo doporučení zavést na státních úřadech plivátka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejen plivátka. Státní úřady dokonce vyhlásily výběrové řízení na úřední plivníky.

      Vymazat
  11. Indická verze chřipky zahladí střed Evropy, praví jazykové.

    OdpovědětVymazat
  12. Copak Maruška Benešová, tak je skvělá vždycky. Co slovo, to perla.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.