neděle 15. listopadu 2020

Nedělní miniglosy č.566

Tento víkend měl být od srpna prvním, kdy se měl můj obývací pokoj znovu zaplnit fotkami, které doteď spokojeně visely na mé výstavě Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020) na zámku v Dobřichovicích. Leč úřady zavelely, že "za účelem epidemie" je sice možné se přátelsky mačkat v supermarketu, ale nesmí se vstupovat do většinou prázdného výstavního sálu, nejspíš proto, že kulturymilovní lidé jsou bytosti éterické a křehké, takže stát má o ně větší strach. Další plánovaná výstava byla odložena na příští rok, takže moje fotky zatím ve své dobře utajené dobřichovické podzimní misi pokračují a měly by být na zámku pro individuální zájemce k vidění až do Nového roku. Na vydávání blogových periodik se ale - aspoň prozatím - žádné hygienické zákazy nevztahují, a tak i tentokrát vychází další číslo Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Srdečně vás všechny vítám u dnešního 566. vydání.

V uplynulém týdnu jsem na tomto blogu zveřejnil dva články: V článku Těžký život náhradníka jsem ukázal, jak (a proč) jsem na výstavě zmíněné v předchozím odstavci pokoutně vyměnil jeden obraz za druhý. Druhý článek jsem pro změnu věnoval své oblíbené a často mediálně zneužívané statistice, abych předvedl, jak zásadní je dosud dost podceňovaný Vliv jerlínu japonského na počet utopených. A protože se blíží výročí listopadových událostí, z minulého týdne ještě jednou připomenu komentované Obrázky z přelomové doby, tedy několik dnes už historických dokumentárních fotografií z doby kolem revolučního roku 1989.  

I v dnešním archivním okénku se dotkneme výročí 17. listopadu a pozvu vás po devíti letech k přečtení malé "vzpomínkové úvahy" s názvem O chvále prvních sněhových vloček. A protože o zdraví a zdravotnictví se teď logicky mluví a píše skoro všude, zopakuji ještě jednou odkaz na "povídečku" z lékařského prostředí, která ale s opravdovými zdravotními neduhy - kterých je teď kolem nás bohužel plno - nemá mnoho společného: O podivném přání pana Vendelína.
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví, imunitu před viry i před hloupostí, optimistickou mysl a nadějeplné podzimní dny.   
 
 
Svatý Martin vydal pro média tiskovou zprávu, ve které se omlouvá za zpoždění vzniklé tím, že kvůli koronavirové epidemii jsou uzavřeny všechny dříve dobře prosperující půjčovny bílých koní.
----------------------
Oficiální "covid web", shrnující ryze praktické rady, jak se chovat v době pandemie, zveřejnil dobrý nápad pro všechny, kteří by si místo nepěkně potrhaných starých kusů potřebovali urychleně zakoupit nové přikrývky nebo povlečení, což prozatím není možné, protože obchody s ložním prádlem jsou uzavřeny. Web v takovém nouzovém případě doporučuje splnit si dávný sen, využít otevřených květinářství a ustlat si konečně jednou na růžích.
---------------------- 
V římských archivech se našla závěrečná zpráva výpravy, která se pro císaře Augusta začátkem letopočtu pokoušela najít tři orly - odznaky tří legií zničených při bitvě s Germány v Teutoburském lese. Velitel výpravy, která pronikla až na území dnešního českého státu, svému císaři ve zprávě sděluje překvapivou informaci, že reprezentanti římské moci sice bohužel žádné orly nenašli, ale zato našli skoro v každé obci několik nadšených keltských či germánských sokolů. 
----------------------  
Zatím to vypadá, že se nucený pobyt v domácí karanténě neodrazí na výrazně větším počtu narozených dětí. "Žádný velký baby boom určitě čekat nemůžeme," řekl Nedělním miniglosám nejmenovaný nedávno vyznamenaný sexuolog, "Zatím to není úplně potvrzeno na dostatečně velkém vzorku případů, ale zdá se, že i doma zavření lidé, kteří doposud nepřišli s koronavirem do bezprostředního kontaktu, vykazují jeden z typických projevů nemoci a po celodenní práci z domova a distanční výuce se svými dětmi úplně ztrácejí chuť."
---------------------- 
Česká pošta po 57 letech odpověděla na naléhavý dotaz nejmenované zákaznice, zda dopis podaný toho dne do 19:59 dojde do Tararingapatamu v nejjižnější části Burmy do pátku před 12:54. Podle firemního mluvčího jsou dnes poštovní služby mezi Českou republikou a Myanmarem technicky tak těsně propojené, že se způsob jistě najde, pokud na to tedy zákaznice nebude příliš spěchat.
---------------------- 
Bývalý český prezident Václav Klaus prohlásil, že všichni, kdo nosí roušku, jsou vítači migrantů a poté se zamkl ve svém bytě před policejní hlídkou, která mu přišla udělit pořádkovou pokutu za to, že 28. října bez povinné roušky veřejně uctil státní svátek. Jediným podezřelým z odcizení tužky policejnímu praktikantu Hlaváčkovi, který byl jedním z členů zmíněné policejní hlídky, tak zůstává Vilma Puskásová.
----------------------
Citát Jana Ámose Komenského "Ne ze souhlasu, ale z pochybnosti rodí se pokrok!", byl na sociálních sítích vymazán pro porušení zásad komunity.
----------------------
Pracovníci amerických pohřebních ústavů poukazují na skutečnost, že mezi čerstvě zesnulými přívrženci prezidenta Donalda Trumpa roste počet případů, kdy mrtvoly tvrdí zřízencům, že ve skutečnosti nezemřely, ale daří se jim výborně, což brzy potvrdí nezávislý soud.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

35 komentářů:

  1. Orli ve skutečnosti úspěšně odcizili slovansti zloději z Čech, sloužící ve spokenem keltskogermanskem vojsku... Co je doma, to se počítá...

    OdpovědětVymazat
  2. Ad #3) a prostý lid, obrátiv kapsy naruby, děl: Koukněte, nemám ani vorla.

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #8) Myslím, že se v Jůesej (co se týče nebožtíků) inspirovali prezidentští poradci v Českých Budějovicích (viz ouloffky antikvární v článku https://tlustjoch2.blogspot.com/2020/07/dodatky001.html)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to možné. V Budějovicích by se chtěl inspirovat každý :-).

      Vymazat
  4. Augustus se pokoušel sblížit s vyhlášenou škaredkou Kleopatrou, ale ta se mu jen vysmála! Neboť místo krásy pobrala know-how, jak se prosadit ve světě luxusních společnic, a tak si mohla dovolit Cézara!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle sázka byla slušná, ale ta příští moc nevyšla.

      Vymazat
  5. Logičtější by mně přišlo, kdyby exprezident Klaus tvrdil, že lidé v roušce jsou maskovaní migranti :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu se zbavit dojmu, že pan exprezident už je nějakou dobu za Praktikou. Tedy - vlastně za Zenitem...

      Vymazat
    2. Proměna tam je patrná, dřív používal zdrobněliny - "větičky", "slovíčka", ..., teď sahá k silným výrazům "hrůza hrůz", ...
      Ale je taková doba - Trump proslovy prokládá výrazy jako "great", "tremendous", "excellent", ..., dokonce i tvá oblíbená "Mirka" Němcová se pořád něčeho "děsí" :).

      Vymazat
    3. Najlepšie by bolo keby pán exprezident Klaus už radšej nič netvrdil a radšej si užíval důchod :-)

      Vymazat
  6. Už je to sice dlouho, ale když jsem při četbě zavadila o to porušování zásad komunity, lehce mi zacukalo v oku. Kletý Facebook :-D

    OdpovědětVymazat
  7. To, že nebude žiadny baby boom v karanténach mi bolo hneď jasné. Keby zakázali plodiť deti, vtedy by to prepuklo najviac :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A policejní hlídky nakukujici do ložnic by měli žně... A státní pokladna by se plnila pokuta i..

      Vymazat
    2. Na tom něco je: Pořádný zákaz by to možná nakopl :-).

      Vymazat
  8. Sv. Martin prý bílého koně vyměnil za černou labuť. Doufá tak, že mu dlouho očekávaný sníh zajistí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S černou labutí v týmu se na to minimálně bude lépe shánět grant :-).

      Vymazat
    2. Já bych vsadil na vraníka. Nejen že je černý, ale můžeš s ním i RAPovat.

      Vymazat
  9. No, jsem teda dost ráda, že zprávy, které poslední měsíc čtu, pochází pouze odsud. Ostatním zpravodajským serverům se oproti tomu zhusta vyhýbám, takže mi úsměv nemrzne na rtu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen abys pak nebyla nemile překvapena při střetu s realitou :-).

      Vymazat
    2. To asi bude dost pravděpodobné :-/
      Ale chvíli si tu příjemnou bublinu kolem sebe ještě ponechám... :-)

      Vymazat
  10. Česká pošta se dostala konečně k tomu, aby odpověděla. Mně to ale vůbec nepřekvapuje, jejich pracovní tempo je závratné. Zejména v poslední době.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň na něco je v dnešní nejisté době spolehnutí. Vždyť za tu dobu se několikrát stihnul změnit i název obou států! :-)

      Vymazat
  11. Takže kromě mrtvol v mrazácích budou mít v Americe i mrtvoly oživlé. Rozvířit debatu o zombie považuji za skvělý tah, jak alespoň trochu zamaskovat průser kolem covidu.

    OdpovědětVymazat
  12. Pan bývalý prezident by měl spočítat své tužky, oprášit a svůj vrozený jemnocit věnovat pouze jim. Byla doba, kdy jsem k němu vzhlížela, nerada bych litovala.
    V případě tvé výstavy vidím světlo na konci tunelu, od zítra jsou v obchodech veliká omezení, je šance, že než mrznout před obchody, budeme mít třeba šanci se v mezičase ohřát na výstavě ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díval jsem se na plán výstavních prostor a vzhledem k celkové výměře by se tam podle nových pravidel mělo pohodlně vejít 10 návštěvníků ve stejný čas :-).

      Vymazat
  13. Tentokrát jsem se obzvlášť pobavila. Sv Martin, propiska a Komenský opravdu nezklamali :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, každý závan dobré nálady se v tomto divném období počítá :-).

      Vymazat
  14. Chci mít ustláno na růžích...:)
    Květináři mají zřejmě lepší lobbisty.

    OdpovědětVymazat
  15. Jak to tak vidím, asi zruším předplatné MF Dnes a budu místo toho číst ty Vaše glosy, jsou totiž mnohem zábavnější, přestože jsou komentářem smutné události. Mají však mnohem pozitivnější dopad na mé duševní zdraví,takže díky za terapii zdarma...on line :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to vždycky trochu balancování na vratkém laně, když se komentují smutné události. Ale když si pak přečtu podobný komentář, říkám si, že i to má smysl. Děkuji :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.