neděle 8. listopadu 2020

Nedělní miniglosy č.565

Dnes dopoledne jsem se po dlouhých čtyřech týdnech konečně dostal do výstavního sálu na zámku v Dobřichovicích, kde stále ještě visí moje fotky tvořící dohromady expozici Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020). Výstavě měl tento víkend skončit prodloužený čas, ale protože je stejně zámek po většinu času zavřený, jako je ostatně zavřené skoro všechno, kam by lidé mohli chodit z radosti a ne z nezbytnosti, řekli jsme si, že výstavu ještě protáhneme do konce roku; kdoví, třeba se stane nějaký vánoční zázrak a dveře se ještě budou moci aspoň na pár dní otevřít. Ale kdyby nic jiného, aspoň jsem při své návštěvě vlastní výstavy získal dobrý námět pro příští blogový článek, těšte se! :-) Ale nepředbíhejme: Před událostmi, které teprve přijdou, mají přednost ty, které přicházejí právě teď, tedy konkrétně další číslo Nedělních miniglos, blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a snaží se přizpůsobit dnešní povýtce infekční době  a nakazit co nejvíc lidí humorem a optimistickým pohledem na skutečnost, která nás obklopuje. Srdečně vás všechny vítám u dnešního už 565. vydání.
 
V uplynulém týdnu jsem na tomto blogu zveřejnil jen jeden článek, ve kterém jsem představil komentované Obrázky z přelomové doby, tedy několik dnes už historických dokumentárních fotografií z doby kolem revolučního roku 1989. To je tak, když děláte pořádek v šuplíku a najdete staré černobílé fotky, které za cca 30 let získaly nejen patinu, ale možná i dokumentační hodnotu. Z minulého týdne ještě připomenu článek Pevnost Grivas, hrad Aliho Paši, třeba i proto, že doporučení přečíst si ho se i s příslušným odkazem objevilo ve facebookové skupině, jejímiž členy je spousta zkušených "lefkadofilů". 

V dnešním archivním okénku vás zvu k přečtení jedné malé povídky z lékařského prostředí, která ale s opravdovými zdravotními neduhy - kterých je teď kolem nás bohužel plno - nemá mnoho společného. Pojďme si povyprávět O podivném přání pana Vendelína, který vyhledal lékaře poprvé po 15 letech báječného zdraví. A pokud se chcete něco dozvědět nejen o panu Vendelínovi, ale i o mně, možná k tomu dobře poslouží jeden starý řetězový dotazník, který jsem dost poctivě vyplnil před osmi lety: Dálkový výslech - 11 zajímavostí a otázek
 
Nepříliš originálně ale o to upřímněji vám všem přeji především pevné zdraví, optimistickou mysl a nadějeplné podzimní dny.   
 
 
Ruské úřady ohlásily, že letošní oslavy Velké říjnové socialistické revoluce kvůli pandemii nemoci covid-19 neproběhnou jako obyčejně v listopadu, ale až ke konci dubna, tedy v květnu.
---------------------- 
V novém televizním historickém seriálu si roli anglické královny Anny Boleynové poprvé zahraje herečka černé pleti. Zatímco britští historici se snaží vyhnout přímým komentářům v obavě, aby nepřišli o místo, levicově zaměření univerzitní studenti protestují proti tomu, aby byla známá historická postava ve filmu popravena, protože to považují za projev rasové diskriminace. Jedině herecký představitel krále Jindřicha VIII. si zachoval chladnou hlavu a odvážil se vyjádřit své překvapení nad obsazením role známé královny, mimo jiné i proto, že on sám je - zejména kvůli uplatnění filmu i na australském trhu - Aborigincem. 
----------------------  
Americký prezident Donald Trump několikrát prohlásil, že i v letošních prezidentských volbách jasně zvítězil. Pro Nedělní miniglosy je to zřetelná známka, že letos nejenže nebylo v jeho silách volby vyhrát, ale není nejspíš schopen je ani prohrát.
----------------------
Překvapivé námitky proti neustálé mediální i úřední propagaci roušek přišly ze strany českých jazykovědců, podle nichž může mít bezuzdné používání roušek neblahý vliv na psaní některých podobných slov. "Roušky dávají lidem v řadě ohledů matoucí vzor," řekl Nedělním miniglosám Dr. Osyčka z epidemiologického odboru Ústavu pro jazyk český. "Podobně jako lidé kvůli častým nesprávným příkladům na internetu postupně přestávají rozlišovat mezi významově tak rozdílnými slovy jako holt a hold, hrádky a hrátky, touš a touž nebo hoax? a houks?, svádí je teď na jazykové scestí pro změnu roušky. Roste tak počet lidí, kteří najednou začali pod vlivem nadužívání dříve celkem upozaděného slova psát o zájmových kroušcích, textilních proušcích či stroušcích česneku." Jazykoví epidemiologové se obávají, že počet nakažených brzy poroste exponenciálně, takže očekávají postupné zahlcení jazykových poraden a žádají vládu, aby co nejdříve zavedla mimořádnou pracovní povinnost pro všechny studenty češtiny a žurnalistiky, dřív než z původně celkem zdravého lesa českého jazyka zbydou jenom pahýly a soužky
---------------------- 
Mluvčí firmy ETA rozhodně popřel, že by tato tradiční česká firma měla jakýkoli bližší vztah k tropické bouři ETA, která aktuálně míří k ostrovu Kuba a dále nejspíš k pobřeží Floridy. Nevyloučil ovšem, že mixéry firmy ETA jsou za určitých okolností schopny vyvolat bouři ve sklenici vody.
---------------------- 
Americká administrativa zvažuje, co bude dělat po nástupu nového prezidenta Bidena, pokud se potvrdí odhodlání Donalda Trumpa opevnit se v Oválné pracovně a bránit se zbavení funkce proradnými americkými Demokraty třeba i se zbraní v ruce. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos kontaktoval nového amerického prezidenta jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron, který navrhl jako historicky osvědčené řešení, že by v takovém případě mohl Donald Trump přijet na dlouhodobou přátelskou návštěvu Francie a po nějakou dobu vládnout z Avignonu, než se celá situace kolem výsledků amerických prezidentských voleb vyřeší na tradičním koncilu v Kostnici.
----------------------
Na oslavy 400. výročí bitvy na Bílé hoře byla kromě řady tuzemských i zahraničních historiků pozvána i početná delegace celkem náhodně vybraných obyvatel Podgorice, kteří by měli jako Černohorci ne zcela korektní název slavného bojiště poblíž Prahy v očích zahraničních pozorovatelů rasově vyvážit.
----------------------
Většina českých novin a časopisů dostala výjimku z nočního zákazu vycházení.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

35 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Trump vyhrál, Biden konspiroval... Hlavně že nikdo neprohrál :-).

      Vymazat
  2. Ad #4) "Ne, dobře ošetřené pivo bude v půllitru jen a jen kroužkovat, trhněte si noškou." prohlásil Cyberštamgast.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ba i pražská kavárna stále drží svůj koflík pevně za oužko.

      Vymazat
    2. Ano, kavárníkům a kavárnicím bude, obávám se, kvůli zavřeným provozovnám docela oužko.

      Vymazat
  3. Skvělé! :-D Prezidentské schizma jistě vydá ještě na celou řadu dalších brilantních miniglos. A po Černohorcích (jestlipak mezi nimi taky byl slavný Stojan Jakotyč v balonovém plášti, který studoval s vyznamenáním?) a zákazu nočního vycházení jsem musela utírat monitor :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zahájit bychom mohli tradičně - třeba tím, že se oba prezidenti dají navzájem do klatby :-).

      Vymazat
  4. Tak já bych se vážně nedivila, kdyby se opravdu nové zpracování onoho seriálu pyšnilo tím, že vůbec nebyla Anna popravená, ale žila s Jindřichem šťastně až do smrti....jeho. Protože v tom dnešním neskutečně korektním světě přece nemůžou popravit černou královnu! Ale že je totální nonsens to, že vůbec jsou schopní obsadit černošku, a tím pádem obrátit dějiny vzhůru nohama, to evidentně nikomu nevadí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se obávám, že s takovým přístupem se budou kolem Jindřicha VIII. kumulovat manželky :-).

      Vymazat
    2. Nebudou, když Annu nepopraví, zůstane s ní. Tím pádem další manželky nebudou potřeba. Anebo, když už jsme u toho překrucování faktů, popravit můžou Jindřicha, čímž se zavděčí zas feministkám...

      Vymazat
    3. Nebo nepopraví nikoho, vsunou tam polygamii a zavděčí se tím rovnou dalšímu etniku... :-)

      Vymazat
  5. Coby obyvatel Bílé Hory jsem upínala zrak do dáli. Zdali delegace Černohorců dorazila, není známo mně, ani dalším sdělovacím prostředkům. Bílá Hora tone již druhý den v mlze. Ovšem zaručeně bílé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufejme, že se bílí Černohorci na pozadí bíle zamžené Bílé hory neztratí :-).

      Vymazat
  6. Jen doufám, že noviny a časopisy mají glejt o tom, že jdou zrovna do práce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I kdyby neměly, vsadím se, že některým konkrétním novinám to projde :-).

      Vymazat
  7. Co se týče Shakespearovych tragédii, málokdo je tak alabastrove bílý, aby mohl dle nových kritérií hrát Othela. Zde nepomůže ani bělení titanovou belobou..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Důležité je mít správně černou duši, o té se zatím v pravidlech korektnosti nemluví.

      Vymazat
  8. Spoustu Černohorců jsem potkala při svých cestách po Balkáně, byli ale podezřele bílí. Že Trump vyhrál je jasné, v Americe přece nikdy nezvítězí komunismus! Říkali to na Fox News...
    (Mimochodem, sledovat Fox News je vážně zábava - je to přehlídka konspiračních teorií a hlavně neuvěřitelné schopnosti lidského mozku vyvažovat kognitivní disonanci a popřít realitu).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S popíráním reality se poslední dobou roztrhl ruksak. Ale slyšel jsem, že skutečnost si z toho pranic nedělá a umí se zařídit podle svého :-).

      Vymazat
  9. Jen aby Trump neotevřel jaderný kufřík :).

    Ale stejně ty volby byl hodně podivné, když voliči mohli hlasovat ve velkém předstihu korespondenčně, a přibývání hlasů stejně tak, na jednom slovenském webu byl scan obrazovky ze dvou posunutých časů a Bidenovi tam přibylo asi 200 tisíc hlasů a Trumpovi ani jeden.
    Doufám, že bez této vymoženosti se obejdeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň je to pořádně napínavé, hlavně ve srovnání s těmi našimi nudnými volbami, kdy je za pár hodin jasno :-).

      Vymazat
    2. “Jakmile Trump přijde o imunitu, čeká ho 30 soudů”. Tak to všetko vysvetľuje. Tiež by sa mi nechcelo prehrať :-)

      Vymazat
    3. To jsem zvědav, který z těch všech soudů bude poslední...

      Vymazat
  10. Záujmové kroušky u mňa vedú :-D :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tebe by to vlastně byly krúšky, že? To vypadá ještě zajímavěji :-).

      Vymazat
    2. Presne tak. V oboch jazykoch táto slovná hračka funguje :-)

      Vymazat
  11. Dnes Božka na zkoušce,
    měla tahák v roušce.

    OdpovědětVymazat
  12. Tak mě rozesmála hned ta první :-)

    Jinak k seriálům, před časem jsem shlédla The Great, což bylo docela fajn ulítlé zpracování příběhu Kateřiny Veliké, a až tam jsem zpětně "pochopila", kolik bylo v carském Rusku aristokratů tmavé pleti :-) Ale u tohoto seriálu se to nakonec dalo, protože byl celkově takový praštěnější.
    Jen ve vážněji pojatých historických věcech mi toto fakt hlava nebere... :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne nadarmo se oblíbená karetní hra obyvatel tehdejšího Sankt Petěrburgu nazývala Černý Petr :-).

      Vymazat
  13. Noviny v noci vycházet můžou, ale bez fotek. Podle nového webu (viz covid.gov.cz) se nesmí fotografovat ve dne ani venku, natož uvnitř. Výjimku mají jen svatby a pohřby. Tak bacha, vy taky občas fotíte, aby vás při tom nechytili. A že fotíte v přírodě? Jo, chození do přírody ve výjimkách je, to smíte, ale focení tam není... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím nesmyslnější pravidla budou, tím zvrácenější radost mi bude skýtat jejich dodržování :-).

      Vymazat
  14. U mě vede ETA - bouře ve sklenici vody a Donald Trump, to je tak trefné. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.