neděle 25. října 2020

Nedělní miniglosy č.563

Z "časové banky" jsme si dnes opět vybrali během léta naspořenou hodinu, takže to vypadá, jako kdyby nám nějaký Velký hodinář přes noc rázem seřídil všechny sluneční hodiny. Uvidíme, snad budeme mít ještě letos pár dní příležitost užít si takové hodiny v chodu, i když slunce teď nejspíš musí jen nechápavě kroutit hlavou, jak se během těch pár zamračených týdnů proměnil život v naší středoevropské kotlince. Je vůbec možné při vědomí něčeho takového dál vydávat Nedělní miniglosy, blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu"? Na druhou stranu, přece nechceme být jako naši politici - ti verbálně hrdinní válečníci vhodní tak leda do pohodových mírových dob, kdy se vojska spokojeně šplouchají v bazénech a pořádají zahradní grilovačky. Ano, není žádný kumšt být dobře naladěný, když se vše daří, ale nemá snad větší cenu uchovat si aspoň zbytky humoru, když jinak končí veškerá legrace? Proto se i náš týdeník snaží i v aktuální nepříliš veselé době udržet si nadhled a vtip, jak jsou na to jeho čtenáři za více než 11 a půl roku jeho života zvyklí, a vychází - jako téměř každou neděli - dnes již po pětisté třiašedesáté.
 
V uplynulém týdnu jsem na tomto blogu zveřejnil dva nové články. V prvním jsem představil svéráznou metodu, kterou jsem využil k sestavení malé kolekce fotek pro jednu zahraniční soutěž, a jedním z vybraných (dosud nepublikovaných) obrázků jsem se vrátil na svahy majestátní japonské hory Fudžisan: O divoké kartě a chaloupce nad oblaky. Ve druhém článku jsem přidal haiku na aktuální téma, protože povinnost dodržovat stanovená protiepidemická opatření se vztahuje na všechny (tedy, téměř na všechny...): O nenapravitelné lyře aneb Haiku z policejního protokolu. Z minulého týdne připomenu ještě jednou skoro detektivní příběh pátrání po tajemství jednoho starého kamene ze zahrady poblíž pražské Kampy v článku Champollion ze Zákampí aneb Tajuplný kámen v Nosticově zahradě.

Protože se v poslední době mluví nejen o bezpečnostních epidemických pravidlech, ale taky o jejich četných výjimkách, z archivu jsem pro dnešek z oblíbené rubriky Jazykové hrádky povytáhl pět a půl roku starý krátký článek Ó, vy jímky. No a protože s cestováním je to teď na celém světě "na levačku", ještě jednou vás pozvu na druhý konec světa, až k hraně kráteru nezkrotné sopky Aso z japonského ostrova Kjúšú, protože před devíti lety jsem se několik dní potuloval tamním Krajem onsenů a sopek.
 
I nadále vám všem samozřejmě přeji hlavně pevné zdraví a optimistického ducha. Konec letošního roku nebude, zdá se, žádná procházka rajskou zahradou, kromě té, kterou si přes nadšené hýkání katastrofistů a temné prognostické projekce dovedeme podržet sami v sobě. Tak držím nám všem palce, ať v těch našich vnitřních neviditelných zahrádkách nikdy nedojdou vůně, barvy, čerstvý vzduch a švitoření ptáků.
 
 
Andrej Babiš potvrdil Nedělním miniglosám, že by se on sám i ministři jeho vlády kvůli nezvládnuté epidemii rádi chytili za nos, ale bohužel jim v tom brání nasazené respirátory.
----------------------
V Praze na Václavském náměstí se uskuteční další demonstrace požadující zrušení zemské gravitace. "Samozřejmě, naši svobodu nepříznivě ovlivňuje každá gravitace, které se musíme obtížně přizpůsobovat," uvedl jeden z organizátorů protestu, "ale abyste viděli, že jsme v tak těžkých dobách schopni udělat kompromis, bude nám stačit, když vláda gravitaci jen omezí, třeba na hodnotu, jakou má na Měsíci, aby politici zase směšně netvrdili, že požadujeme něco, co nejde v praxi uskutečnit."
---------------------- 
Jako další opatření proti šíření viru se podle důvěrných informací Nedělních miniglos chystá plošný zákaz kouření. Protože má vláda - zejména poté, co Adam Vojtěch veřejně zpíval a Roman Prymula byl přistižen při odchodu z neoprávněně otevřeného restauračního zařízení - docela potíže s tím, jak taková politiky nedodržovaná nařízení vnímají běžní občané, kvůli větší důvěryhodnosti vyhlásí plošný zákaz kouření osobně prezident republiky.
---------------------- 
Průzkumy potvrzují, že obliba vládního Hnutí ANO je dlouhodobě víceméně setrvalá. Po krátkodobém poklesu o několik procentních bodů způsobeném nejspíš aktuálními děsivými čísly šířící se virové nákazy, se výsledky vrátily na původní optimistické hodnoty poté, co vláda splnila svůj slib a po dlouhém a vysilujícím jednání s Evropskou unií vybojovala zpět náš přirozený středoevropský čas.
---------------------- 
Vegetariánské hamburgery, párky nebo klobásky si podle rozhodnutí Evropského parlamentu mohou ponechat své označení, přestože je podle zástupců masného průmyslu v případě rostlinných výrobků značně zavádějící. Zdravotníci i ekologové rozhodnutí uvítali, protože jsou přesvědčeni, že by případný zákaz odrazoval spotřebitele od přechodu k vegetariánské stravě. Zástupci zpracovatelů masa naproti tomu považují tento argument za nepravdivý, protože podle jejich vlastních průzkumů je to zákazníkům víceméně buřt, ale neochotně připouštějí, že návrhy vegetariánské strany měly ve složitém procesu parlamentního schvalování lepší tlačenku
---------------------- 
Pokud se do prosince koronavirová situace ve státě nezlepší, nutně se to odrazí i na letošních oslavách Vánoc. "Zatím pořád počítáme s tím, že Vánoce by se rušit neměly, i když při diskusi zazněly i názory, že Vánoce jsou jen součástí volnočasových aktivit a nikoli ekonomiky," řekl nám jeden z účastníků jednání. "Logisticky docela efektivní posun Vánoc na Velikonoce nám zamítli představitelé katolické církve, podle kterých by spojení takových dvou svátků ve stejném termínu nejspíš nahoře nedělalo dobrotu. Nejpravděpodobnější variantou Vánoc je tedy jejich posun na červen nebo červenec. Původně jsme červenci dávali přednost kvůli prázdninovému volnu dětí, ale zatím to naštěstí vypadá, že tuto skutečnost vůbec nebude třeba brát v úvahu."
----------------------
Petici za znovuotevření zoologických zahrad zaslali na Ministerstvo kultury, fauny a flóry zvířata pražské ZOO, protože bez návštěvníků je prý teď v jejich výbězích nesnesitelná nuda, takže se prudce zvýšila spotřeba veterinárních antidepresiv. Ministr kultury Zaorálek potvrdil, že se bude peticí zabývat, a jako první krok na cestě k řešení zastavil s okamžitou platností financování experimentálního antianalfabetického kurzu pro gorily a orangutany, který má zjevně lepší výsledky než distanční vzdělávání na prvním stupni základních škol, odkud zatím žádná tak kvalitně připravená petice nepřišla.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

31 komentářů:

  1. Ad #6) Známý americký krejčovský salon Taylor&Needle již připravuje letní outfit pro Santa Clause.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony se ještě budou muset Santa Clausovi zpevnit bezpečnostní pásy, protože místo sobů budou prý angažovány antilopy skákavé :-).

      Vymazat
  2. Jo libo li vegetariánskou pečeni hovězí nebo veprovou?... A Kostelecke parky už dávno vegetariánské jsou, ale teď to mohou Kostelecke uzeniny otevřené přiznat a prezentovat jako výhodu.

    OdpovědětVymazat
  3. Marketingové oddělení Alzy projevilo, zdá se, skutečně prorockého ducha. Kdo by to byl čekal, že se jejich letní Vánoce takhle ujmou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už prý se připravuje nový marketingový koncept pod pracovním názvem "Permanentní koleda" :-)

      Vymazat
  4. Koleda koleda Alzáku
    co to neseš v ruksaku
    nesu nesu koledu
    v létě tedy dopředu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak vánoce bych klidně zrušila a Silvestra taky...

    OdpovědětVymazat
  6. Tak vánoce bych klidně zrušila a Silvestra taky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to tak nejspíš dopadne. Budoucnost patří Mikulášům "na Skajpu"...

      Vymazat
  7. No, musím říct, že navzdory současné situaci, mi tyto glosy připadají obzvlášť povedené, směju se u nich nahlas a nemůžu vyhmátnout oblíbence, rozesmály mě všechny stejně. :-)

    Asi to ale bohužel i trochu odráží ten Absurdistán, ve kterém se tak nějak nacházíme...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rád, že tě miniglosy rozesmály. Občas je to v aktuální situaci trochu balancování na ostrém skalním hřebeni, ale snažím se nezbuchnout do propasti necitelnosti. Absurdistán tomu každopádně napomáhá :-).

      Vymazat
  8. U mě vede "buřt a tlačenka a sójový bůček", to se povedlo! ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sojový bůček bych ochutnal. Já rád ochutnávám a porovnávám s originálem :-).

      Vymazat
  9. Když se mohla odložit olympiáda, Vánoce by mohly také počkat, třeba až bude vakcína. Hodila by se i pod stromeček :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se těším, jak bude vakcíny kompletovat Česká pošta...

      Vymazat
  10. S těmi Vánoci bych to taky brala, nemusím tohle šílenství které se z toho udělalo.... ovšem větší úspěchy výuky goril než má distanční výuka mne hodně rozesmály. Tedy je to spíš tragické, protože už tak tady jsou generace dětí, které jsou více či méně hloupé,(asi za to chytnu od rozhořčených matek pár facek) teď to bude ještě o mnoho horší. Není to a priori vina těch dětí, je to vina vzdělávacího procesu ve školách, ale i když se rodiče budou snažit sebevíc, těm dětem to bude nesmírně chybět. Jak disciplína, kterou jakous takous ve škole mají, ale hlavně to, že jim to (někdy) učitel vysvětlí mnohem lépe než rodič.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě jinak bych se na tuhle věc díval jako učitel, jinak jako žák. Jako žák bych podobné uspořádání vysloveně uvítal, protože bych měl dost času na to, v čem bych se chtěl vzdělávat já sám, a že toho bylo! :-)

      Vymazat
  11. Brzy budou po ulicích jezdit chladírenské vozy a sbírat mrtvé z chodníků!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud tomu tak bude, v Nedělních miniglosách se o tom nedočteš.

      Vymazat
  12. Velikonoce letos vlastně nebyly, vánoční trhy taky nejspíš nebudou, tak na co Vánoce, že jo. A možná by mohli zrušit i Nový rok a ten další posunout až na dobu, kdy do něj vykročíme s čistým štítem. A tím se symbolicky ukončily asi roční prázdniny :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně mám obavu, že na Ježíška se bude vztahovat zákaz vycházení.

      Vymazat
  13. Jo. Řetězce supermarketů plánují plošnou stávku, protože jim pan Babiš svými lockdowny nadělal bordel ve slevových akcích Black friday, Mikuláš a Vánoce, které teď musejí běžet všechny najednou :-D

    Můj inkoustový salát

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu se obávám, že místo Black Friday budeme mít celý Black Month...

      Vymazat
  14. Zábavné miniglosy, určitě lepší než "tragické" zprávy, ty mě už nebaví...Vánoce rušit nechci, ale co si tak nadělit? Nový náhubek ? Nebo raději psychiatra online? Pro mě ne :-) potřebovali by ho jiní...hezký den a pište dál...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tragické zprávy fungují jen do určitého limitního množství, pak začnou vyvolávat znechucení a únavu. Čímž samozřejmě neříkám, že Nedělní miniglosy něco takového vyvolat nedokážou :-).

      Vymazat
  15. Já to pořád říkala, že je efektivnější učit ve škole orangutany a gorily, než ty primáty neurčitého pojmenování, kteří jsou náhodně rozesazeni v lavicích (a teď se schovávají doma). No tak konečně mi to někdo potvrdil!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž by tak šlo každému nevzdělanému člověku přidělit jednoho vzdělaného orangutana! :-)

      Vymazat
  16. Nechci být zlá, ale Babiš a spol. by se měli vzít za ruce, tam jim respirátory rozhodně překážet nebudou ... a pak jít a jít....

    OdpovědětVymazat
  17. Vánoce jsou ekonomická, volnočasová aktivita. Tím by se zastavil chod hospodářství. :-)
    Prymula zakázal Adamovi zpívat, Babiš zakázal Prymulovi zpívat, protože nechtěl hrát druhé housle. 😀

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.