neděle 6. září 2020

Nedělní miniglosy č.556

Minule po trochu náročném "vinařském" týdnu bylo sice číslo vydání o něco hezčí, ale 556 taky nevypadá špatně. Ano, už po pětisté padesáté šesté za více než 11 a půl roku se dnes potkáváme nad vydáním Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu".
 
I v uplynulém - rekordně koronavirovém - týdnu jsem na blogu publikoval dva články. V tom prvním jsem se nechal inspirovat kontroverzní cestou předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan k lehce politikou říznutému textu Jak nejspíš kvůli Tchaj-wanu nevyhraju v čínské soutěži. Ve druhém článku jsem blíže představil fotografickou výstavu v dalekém kalifornském Berkeley, kde je po celé září k vidění mimo jiné i jedna moje fotografie: Jak nakonec nebudu viset (aspoň ne v Kalifornii). Z minulého týdne pak mohu ještě jednou připomenout nejčerstvější příspěvek do rubriky "V řeči mírně vázané", básničku Polibek rtěnkou z červeného tramínu

Jak se ukazuje, nucený přechod z blog.cz podle očekávání zcela eliminoval přístupy z vyhledávačů, které dlouhodobě tvořily přibližně polovinu návštěvnosti tohoto blogu. Dříve docela četně navštěvované články o Lefkadě či o Japonsku mají teď v kolonce přístupů velké kulaté nuly, stejně jako články o mých oblíbených filmech, které si lidé chodili číst po každé repríze takového filmu v televizi. Nu, co s tím nadělám; může mě štvát (a taky že štve!), že tolik práce přišlo vniveč, ale lepší spíš bude občas některé články připomenout a dát jim tak nepřímo novou šanci vylepšit si časem ve vyhledávačích své místo. I proto dnes v tradičním "archivním okénku" připomenu fotoreportáž z Výstupu na nejvyšší body Lefkady, i když svou nejvyšší výškou 1182 m a délkou výstupu nemohou třeba takové posvátné hoře Fudžisan (3776 m) konkurovat.

Přeji všem zdejším milým čtenářům hlavně pevné zdraví a dobrou náladu, a jako obyčejně přidávám na závěr pozvánku na dobřichovický zámek, kde se právě koná doposud nejrozsáhlejší výstava mých fotografií s názvem Jedním obrazem, jednou větou. Některé praktické informace o této výstavě najdete na mé průběžně aktualizované informační stránce.

 
Po dlouhém a náročném trasování odhalili konečně experti Světové zdravotnické organizace WHO prvního nakaženého, od kterého se nový koronavirus postupně rozšířil do celého světa: Jako hledaný "Pacient Nula" byla identifikována česká začínající čarodějnice Saxána, což podle expertů na mezidruhový přenos virů není nic překvapivého, protože její otec je Netopýr.
----------------------
Předsedovi českého Senátu Miloši Vystrčilovi bylo podle informací Nedělních miniglos na základě jeho projevu v tchajwanském parlamentu doručeno z Tchaj-Peje pozvání na povinný čtyřměsíční vojenský výcvikový kurz, který musí ze zákona absolvovat každý řádný Tchajwanec.  
----------------------
Případ zavražděné prostitutky Otýlie Vranské z roku 1933 se ani několik let po oznámení, že se zkoumají dochované vzorky DNA pravděpodobného pachatele, nepohnul z místa. Podle důvěrných informací z okruhu vyšetřování tohoto nejznámějšího "pomníčku" československé kriminalistiky byl proto případ předán nově zřízenému specializovanému policejnímu týmu forenzních spiritistů. 
----------------------
Předseda ČSSD a místopředseda české vlády Jan Hamáček rozhodně popřel, že má marketingový zájem na tom, aby alespoň na epidemiologickém semaforu České republiky byla po podzimních volbách většina českých okresů oranžová.
----------------------
Několik Italů v poslední době vyplulo na moře s cílem najít okraj země, aby dokázali, že Země nemá tvar koule, ale ve skutečnosti je plochá. Protože někteří příznivci této obskurní teorie se při svém výletu na moři ztratili, opět to rozdmýchalo diskusi mezi přísně racionálně uvažujícími zoology, zda náhodou obrovitá želva, která na svém krunýři nese slony podpírající klenbu světa, není ve skutečnosti lidožravá.
----------------------
Do první třídy základní školy v Milovicích nastoupila kromě mnoha jiných čerstvých školáků i známá česká paterčata. "Zatím to vypadá, že by tito mediálně známí sourozenci mohli mít oproti ostatním prvňáčkům v některých předmětech určitý náskok," řekl nám jeden z milovických učitelů. "Např. počítat do pěti umějí, jak když bičem mrská."
----------------------
Prezident Miloš Zeman se podle očekávání statečně a ostře ohradil proti diplomatickým výhrůžkám ze strany Číny a na důkaz, že podobně nehorázná silná prohlášení si jako prezident demokratické a svrchované země nenechá jen tak líbit, ohlásil, že předsedu Senátu nebude zvát na čtvrtletní hradní schůzky o zahraniční politice do té doby, dokud ten Čínu neodprosí a neohlásí veřejně, že je Číňan.
----------------------
Čtveřice aktivistek ze skupiny Vzpoura koťátek obsadila rypadlo uhelného lomu ve Vršanech na Mostecku, takže těžební společnost musela těžbu uhlí dočasně zastavit. I když bylo obsazené rypadlo zdánlivě celý den mimo provoz, aktivistky si z něho na sociálních sítích několikrát rýply do kvality ostrahy vršanského dolu.
----------------------
Kompletní operní sbor Národního divadla musel do karantény poté, co mediální masáží vystrašený vodník informoval pražskou hygienickou stanici, že se bojí hrát společně na jednom jevišti s viditelně nemocnou Rusalkou. Ubohá Rusalka bledá byla zatím převezena do nemocnice na pozorování.
 

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

29 komentářů:

  1. Když jsem byla na zubní chirurgii na trhání osmiček, ordinoval tam skutečný hromotluk (na trhání osmiček ideální figura), který se mě zeptal, jestli mi může říkat rusalko. A pak zaburácel: "A víte proč? Ta byla taky ubohá a bledá!" :-D
    Ohledně těch vyhledávačů je to skutečně nemilé. Ale dočkejme času, Google není z nejpřizpůsobivějších a věřím, že se časem chytí a skóre nám vylepší. Já jsem s ním ohledně indexace svého blogu svedla hotovou bitvu (nakonec vítězně, ale teda...!) a teď jsem zvědavá, jestli to bude mít nějaký účinek. Mimochodem zdá se mi, že ti v tomhle článku falírují velikosti písma, některé odstavce vidím menší než jiné. Tak nevím, jestli je chyba na vysílači nebo přijímači :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, chyba je u mne. V administraci vše vypadá dobře, ale po publikaci se první odstavec přeformátuje, komplikace způsobuje ten uvozující obrázek. Protože jsem článek publikoval jen chvilku před tím, než jsem šel provázet na zámek, nestihl jsem formát upravit, protože systém se bránil, ale teď se do toho pustím :-).

      Taky věřím, že se nakonec podaří dát o sobě vyhledávačům trochu vědět; je fakt, že v tomto ohledu měl blog.cz jako celek vybudovanou velmi silnou pozici; dokonce vyhledávače doposud v některých situacích doporučují můj paralelní testovací blog, na kterém nikdo několik let nebyl a já ho měl jen na zkoušku kvůli několika dávným změnám designu.

      Já myslím, že "rusalko" je celkem milé oslovení bez ohledu na konkrétní důvod :-).

      Vymazat
    2. Můžu se zeptat, jak jsi bitvu vedla? Mně přijde, že ať dělám co dělám, ať indexuju, jak chci, pořád nic...

      Vymazat
  2. No hledali okraj světa a zapomněli, že z něho mohou prepadnout do Tartaru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každopádně tam budou v dobré společnosti :-).

      Vymazat
    2. Prostě se ve svých pokusech dostali za hranu, jak už to tak chodí.
      Praželva je sice masožravá, ale talijány nesnáší.

      Vymazat
    3. :-) Brilantní postřeh!

      Vymazat
  3. Vystrčila jsem tipovala, ale sekl jsi do něj hezky, protože jeho prohlášení bylo až příliš servilní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem v principu příznivcem jeho cesty a chápu důvody, které ho k tomu vyjádření vedly. Což ovšem neznamená, že si nerýpnu :-).

      Vymazat
  4. Ad #1) Myslím, že prvenství patří Batmanovi! A to od roku 1939.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by superhrdina byl zároveň superšiřitelem?

      Vymazat
    2. Jistě, prohnilá západní kinematografie ho rozdistribuovala po celém světě.

      Vymazat
  5. Díky za pozvednutí nálady, protože po zprávě, že Darwin byl rasista se obávám, že se blíží pandemie vymývání mozků levicovými progresivisty a to bude pěkný průser.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá trocha dobré nálady se počítá, děkuji :-). No jo, kdo si nechá vymýt mozek, ten si to nejspíš zasloužil.

      Vymazat
  6. Medailovou pozici tentokrát Saxana a netopýr, to jsem skutečně vyprskla smíchy.
    Děkuji za pozvednutí nálady, ty a sluníčko se snažíte :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Ten netopýr se nabízel, jen se to lehce posunulo od původního Johanna Strausse syna k Saxáně :-).

      Vymazat
  7. Záleží, do jaké školy paterčata šla - jestli do pomocné, tak pak ten náskok nejspíš mít budou :D, v normálních základkách mají na děti v první třídě úplně jiné nároky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná mě zmátlo, že někteří prvňáčci vypadají tak nevinně, jako by neuměli do pěti počítat :-).

      Vymazat
  8. Poslední zajímavé aktivistky byly ty z hnutí Femen!

    OdpovědětVymazat
  9. Když případ Otýlie Vranské nevyšetřil ani major Zeman a jinou kvadraturu ženy přitom zvládl, naděje je už takřka nulová :).

    S vyhledáváním v Googlem mám stejnou zkušenost a myslím, že to může být tím, že nějakou dobu jsme měli články na dvou serverech, to Google (prý) řeší vyřazením nové www adresy z vyhledávání. Jak to ale zařídit, aby nás vzal zase na milost, nevím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesčetněkrát jsem snil o tom, že by se našel nějaký zodpovědný český bloger, který by dokázal v hlubinách internretu vydolovat e-mail googlovské technické podpory, jíž by zaslal dopis s podrobně vyloženými poměry a požádal je o nápravu této delikátní situace!

      Vymazat
    2. Přitom by na nás měl být strýček Google hodnej, když jsme u něj, ne?

      Vymazat
  10. Jasne. Najlepšie je všetku vinu hodiť na netopiere. Tie sa k tomu, ako to naozaj bolo, nemôžu vyjadriť 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Netopýr se snažil namítnout něco na svou obhajobu, ale nebylo mu rozumět, protože použil ultrazvuk :-).

      Vymazat
  11. Po Saxáně mi dělalo problém začíst se do ostatních miniglos. Proč? Protože jsem se pořád chechtala.... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je správné, první miniglosa by měla vlídně naladit :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.