neděle 9. srpna 2020

Nedělní miniglosy č.553

 

Ano, asi by se ještě jednou slušelo připomenout jubilejní Nedělní miniglosy č.550 se speciálním výběrem 40 nejlepších miniglos za poslední rok. Přesto je hlavní informace dnešního úvodníku jasná: Právě vycházejí poslední Nedělní miniglosy na platformě blog.cz. Vycházely tam dlouhých 11,5 roku a dotáhli jsme to až k číslu 553. Příští neděle bude posledním dnem v životě blog.cz a Nedělní miniglosy ten den nevyjdou: Ne snad ze smutku nebo na truc, ale hlavně proto, že závěrečný článek na blog.cz chci vydat v sobotu a první článek čistě na novém blogu - pro mě ovšem sváteční zdaleka nejen tím - naopak v pondělí. Takže si v neděli dáme zase po dlouhé době (poprvé od 17. listopadu) volno. Od 554. čísla bude už náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", vycházet jen na nové blogové adrese www.petrvapenik.blogspot.com stejně jako všechny moje ostatní blogové příspěvky.

V uplynulém týdnu jsem publikoval dva nové články: První pojednával o filmu Ragtime, který natočil v roce 1981 můj oblíbený režisér Miloš Forman. Ve druhém článku Jak si sbalit svých dvaatřicet švestek jsem zase ukázal, že i poměrně velkou výstavu fotografií je možné sbalit do přenosné formy, popadnout a odvézt domů obyčejným osobním vlakem. Ano, moje dvě fotografické výstavy právě skončily a přípravy té třetí, letos největší, právě finišují, aby mohla na zámku v Dobřichovicích začít přesně podle plánu - ve čtvrtek 20. srpna večer.

Děkuji všem milým čtenářům, kteří si během života blog.cz chodili na moje nedělní stránky číst. Věřím, že budete mít dobré důvody týdeníku se značkou NMg zůstat věrni i po jeho definitivním přestěhování a že na nové blogové adrese společnými silami ještě pěkných pár čísel přidáme.


Bleskový průzkum pro Nedělní miniglosy potvrdil, že některé významné dny v kalendáři do značné míry polarizují situaci v českých rodinách. V sobotu 8. srpna např. nadpoloviční většina žen toužila oslavit se svými blízkými v klidu domova roztomilý Mezinárodní den koček, zatímco většina mužů by spíš dala přednost oslavě Mezinárodního dne ženského orgasmu s kamarády v hospodě.
----------------------
Český basketbalista Tomáš Satoranský kritizoval Jaromíra Jágra za jeho angažmá v reklamě na elektrokola. Slavný hokejista se brání tím, že se při domlouvání kontraktu přeslechl a myslel si, že zadavatelem kampaně je nejmenovaný limonádový gigant, který chce jen uvést na trh svou novou značku energetického osvěžujícího nápoje pro sportovce s názvem Electro Cola. 
----------------------
Kambodža se chystá oficiálně kvůli "uchování národní důstojnosti" vyhlásit zákaz nošení příliš odhalujícího oblečení. I když i český stát by si rád uchoval náležitou národní důstojnost, podle české vlády by u nás podobný razantní krok asi neprošel. Vláda tak pro začátek připravuje alespoň zákaz natáčení příliš odhalujících reportáží v oblasti investigativní žurnalistiky.
----------------------
Podle epidemiologů nejspíš ani prodělání choroby Covid-19 nezpůsobuje imunitu vůči opětovné nákaze. Jedinou prokázanou imunitní reakcí - a to ještě není jisté, že žádoucí - tak zůstává skutečnost, že řada lidí si postupně vytvořila protilátky proti neustálým extrémně poplašným zprávám o koronaviru v médiích.
----------------------
Venezuelský soud poslal do vězení dva bývalé americké vojáky, kteří se podle obvinění na začátku května pokusili o námořní invazi, jejímž cílem bylo svržení režimu prezidenta Madura. Původně s nimi byl zatčen ještě třetí muž, u toho se ale prokázalo, že si šel jen zaplavat do moře a k rozsáhlé dvoučlenné protistátní námořní operaci se připletl omylem.
----------------------
Českobudějovické krajské státní zastupitelství přijalo podnět na přezkum rozsudku nad Leopoldem Hilsnerem z Polné, kterého v listopadu 1900 odsoudil písecký soud k trestu smrti za vraždy dvou dívek. Oslovení soudní znalci se ale obávají, že po 120 letech od procesu si původní svědci nedokáží vybavit tehdejší události přesně a navíc se většina z nich nebude moct projednávání osobně zúčastnit, protože patří do rizikové skupiny kvůli epidemii koronaviru.
----------------------
Mladý německý řidič, který byl radarem vyfotografován při překročení povolené rychlosti se vztyčeným prostředníčkem musí kromě menší pokuty za vysokou rychlost zaplatit i vysokou pokutu za urážku úřední osoby. "Zatím není jasné, jestli zůstane jen u pokuty nebo bude nutné sáhnout k vyššímu trestu," potvrdil Nedělním miniglosám mluvčí místní dopravní policie, "protože policejní radar se po zachycení provokativního gesta psychicky zhroutil, hrozí mu dlouhodobé následky a zatím není vůbec jisté, kdy a zda vůbec se bude moci vrátit do služby."

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry, do nichž už jsem zařadil i výběr z posledního roku, který vyšel v NMg č.550:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

21 komentářů:

  1. Je pravda, že proti poplašným zprávám o koronaviru už jsem imunní dost. Proti všem dobrým vtipům na tohle téma ale zase vůbec - a na tom se, doufám, do budoucna nic nezmění :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se to vidět podobně. A doufám přitom, že mi jako malou oplátku koronavirus žertovně nezruší dobřichovickou vernisáž :-).

      Vymazat
  2. Ad #7) řidičův právník to bude mít s obhajobou jednoduché, jde o precedent - cituji:
    Vy mě tady budete školit z morálky a z etiky?” uvedl tehdy na svou obranu Topolánek a pokračoval výčtem gest, kdy zdvižený palec podle něj znamená pro, palec dolů proti a „to, co ukázal, znamená, Kalousku, jsi jednička”.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z morálky, z morálky možná, ale z etiky, z etiky rozhodně ne! :-).

      Vymazat
  3. poslední Miniglosy zde?
    No co už, budou jinde. Kdo je rád čte, si je najde.

    Co k tomu média?
    Blogeři pláčou, ale nám to možná dá křídla
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/blogeri-placou-ale-nam-to-mozna-da-kridla-115343#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=398810&dop_req_id=JXel6Q48JPf-202008100745&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední miniglosy na blog.cz, zde na blogspotu budou právě pokračovat. Článek Miloše Čermáka jsem četl a je v řadě ohledů přesný - včetně těch postřehů, že si Nova "koupila čísla" a ne blogový systém (nový vlastník zjevně podobnou prezentační šarádu nepotřebuje) a že je velkou poklonou zakladatelům blog.cz, že systém běžel 10 let prakticky bez úprav (resp. každý drobný pokus o úpravu byl k horšímu)

      Vymazat
    2. Hlavně byly parádně zmáknuty komentáře.

      Vymazat
    3. To je pravda, z řešení komentářů by si tady mohli vzít příklad, ten systém mi úplně vyhovoval, zatímco ten zdejší je takový "googlovsky mastodontní". Ono to řešení bylo na první pohled jednoduché, ale velmi efektivně a všestranně se umělo vyrovnat i se smazáním komentářů, což už chce přece jen maličko fištrón :-).

      Vymazat
  4. O Dnu koček jsem dosud neslyšel, ale k tomu druhému důvodu oslavy bych se rozhodně přidal :).

    Dva lidi na státní převrat je trochu málo, i Fidel Castro k tomu potřeboval asi 10 soudruhů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se, že odsouzeni byli jen dva poctivci, kteří byli odhodláni převrat opravdu vykonat, zatímco ti další místo převracení spíš obrátili :-).

      Vymazat
  5. Keď samotné prodělání COVIDu človeku neostane imunita, všetky tie slávne výzkumy anti COVID vakcín môžu potom hodiť do koša.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to stoprocentně platí jen pro vakcíny, pro které chtěli výzkumníci použít jako základ sérum od lidí, kteří nemocí prošli, i když i to mohou zastánci homeopatie vidět jinak :-).

      Vymazat
  6. Po Hilsneovi se budějovická zastupitelstvo chce zaměřit na vraždy na cachtickem panství a vraždu fsrsona Tytanchamona...Jen je zde obava, že svědčí budou mlčet i po aplikaci utrpneho práva dle tehdejších zvyklosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem slyšel, že v téhle skupině svědků nemají španělské boty velkou výtěžnost.

      Vymazat
  7. Ten koronavir je pravda. Electro Cola a zhroucený radar mě rozesmál. Škoda, že jsi nemohl dotáhnout na 555 .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Číslo 555 vyjde jako poslední prázdninové, ovšem už jen tady na blogspotu. Mimochodem, moc by mě zajímalo, co bude dál s "toxickou" doménou blog.cz. Řekl bych, že její cena pro příští období půjde prudce dolů.

      Vymazat
  8. Oblečení dívek více odkrývá než zakrývá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vím, kambodžské nařízení o odhalování má i odstavec speciálně pro muže.

      Vymazat
  9. Spor Satoranský vs. Jágr - reklama na elektrokola či energetický osvěžující nápoj Electro Cola mě pobavil.
    Covid-19 manipulace s čísly mě nechává imunní, ale nevěřící.
    Venezuelský soud má problém s organizovaným zločinem a násilným přechodem vodní překážky.
    Českobudějovické krajské státní zastupitelství v problémech. Dva Němci: Alzheimer + Parkinson na pochodu.
    Těším se na nové miniglosy zde!!! 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli teď někdo přijde na trh se značkou Electro Cola a vydělá na tom milióny, budu se cítit dotčený :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.