neděle 10. prosince 2017

Nedělní miniglosy č.429

Druhá adventní neděle přiměla asi už většinu lidí připustit si překvapivý fakt, že i letošní prosinec přece jen přinese Vánoce. Na vánočních trzích postupně mizí zásoby františků, vonných svíček, sáčků s již trochu staromódní purpurou i s těmi nejnovějšími vánočními proprietami, a dopékající se vánoční trdla se jen z posledních sil drží ve vyhřívaném prostoru, než je rozchvátí lačná ústa kolejdoucích. I když vše vypadá ve své pravidelné hektičnosti celkem klidně a pokojně, pod povrchem doutnají vášně: Noví ministři putují jeden po druhém jako apoštolové na prezidentský kobereček, na nepříliš otužilá lidská těla dotírá zima s prvním sněhem, poslanci přemýšlejí, jestli má být stíhán premiér za to, za co by nejspíš byl stíhán kdokoli jiný a země na Ostravsku učinila další nezdařený pokus odtrhnout se od zbytku republiky. Někteří lidé přejí tradiční pokoj lidem dobré vůle, jiní se naopak těší na každý průšvih, aféru a nepodařenost, jen aby mohli říct, že oni něco takového předpovídali už dávno. V kostelech zní Česká mše vánoční v nejrozmanitějších podáních a děti se nemůžou dočkat dne D, kdy se pod stromečkem S objeví balíčky B.
 
Celá zdejší redakce se samozřejmě taky na Štědrý den těší, ale prozatím balíčky B (jakož ani případné balíčky AA-lux) nerozdává, protože zůstává u tradičních Nedělních miniglos NMg. Dnes nás čeká letošní předposlední čtyřsté devětadvacáté vydání, protože pak budou následovat štedrovečerně-silvestrovsko-novoroční dvounedělní prázdniny a sejdeme se spolu až v novém roce. I dnes se tedy pokusím jinak celkem vážnými věcmi trochu rozesmát všechny štamgasty, pravidelné i nepravidelné návštěvníky, občasné, zřídkavé i úplně náhodné kolemjdoucí. A spolu se všemi, kteří ještě v dnešní době považují Vánoce za svátek, ať už za jakéhokoli důvodu, přiznávám, že se na ně těším, i když čím jsem starší, tím víc se těším ne na to, co sám dostanu, ale spíš co můžu dát. A jestli je to pro někoho třeba jen trocha úsměvu, zaplaťpánbůh za to. Tak díky všem, kteří se občas nad zdejšími miniglosami smějí, protože to je vždycky úžasný dárek s moc krásnou mašlí :-).


Americký prezident Donald Trump poté, co se navzdory očekáváním nestal osobností roku vyhlašovanou časopisem Time, aspoň na svém twitteru zveřejnil dosud tajené šokující skutečnosti ze svého soukromí, jimiž se připojil k vítězným osobnostem kampaně MeToo. Zároveň poslal norskému Nobelovu výboru, norskému parlamentu a norské vládě ostrou nótu, ve které pohrozil, že nebude-li - jako jeho neschopný prezidentský předchůdce - také oceněn Nobelovou cenou míru, vyhlásí Norsku válku.
----------------------
Asociace českých designérů se rozhodně distancovala od toho, že by někdo z jejích členů jakkoli spolupracoval na designu designovaného premiéra Andreje Babiše.
----------------------
Věhlasné a vlivné ratingové agentury Moody´s, Fitch a Standards & Poor´s zlepšily o několik stupňů ohodnocení českých podniků vyrábějících výstražné tabule. Po zřícení lávky spojující Troju s Císařským ostrovem a následné inspekci všech pražských a mnoha mimopražských mostů a lávek se všeobecně očekává obrovský nárůst výroby cedulí s nápisy Vstup výhradně na vlastní nebezpečí, Za větru a deště cesta uzavřena, Vstupujte po jednom a spořádaně a NEDUPAT!!! Předpokládaná konjunktura tohoto odvětví může mít navíc i další velmi pozitivní makroekonomické dopady, protože se kvůli nepřesnému překladu společně s průmyslovým odvětvím výroby výstražných cedulí výrazně zlepšil i rating české cedulové banky, což zlevní státní půjčky natolik, že by podle budoucích ekonomických ministrů byl doslova hřích se nezadlužovat. V souvislosti s tímto očekávaným vývojem by rovněž měla kina ve většině českých měst uvést ve slavnostní obnovené premiéře zrestaurovanou verzi staré české detektivky 105% alibi.
----------------------
Česká obchodní inspekce zjistila, že podobně jako je tomu u potravin, i textilní výrobky jsou na českém trhu často dražší a výrazně méně kvalitní než v západní Evropě. Představitelé hlavních světových výrobců látek toto nařčení odmítají, připouštějí jen to, že složení a vlastnosti látek pro český trh jsou upraveny tak, aby co nejlépe vyhovovaly specifickým chutím českých molů.
----------------------
Na Ostravsku zaznamenaly přístroje i tamější obyvatelé zemětřesení o síle asi 3,5 stupně Richterovy stupnice. Takové otřesy jsou podle odborníků v této oblasti velmi vzácné a odehrají se jen jednou za několik desítek let. Mluvčí místních hasičů Nedělním miniglosám potvrdil, že zemětřesení nenadělalo žádné významnější škody a hasiči nemuseli vyjíždět v souvislosti s otřesy k žádnému zásahu: "Naštěsti v Ostravě, Karvine i Haviřově jsou podobne zachvěvy vyhradně kratke, takže je u nas pred Vanoci všechno v pořadku, jen vykuleni Pražaci a ty vaše jakesi glosy jsou z toho auf."
----------------------
Nepřehledná situace panuje po svržení diktátora Mugabeho v Zimbabwe. Podle zvláštního zpravodaje Nedělních miniglos dokonce i zimbabwské divoké včely svrhly svou královnu a vyhlásily republiku.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.