neděle 3. prosince 2017

Nedělní miniglosy č.428

Ještěže takové "nakopávací" víkendy, jako je ten letošní první adventní, existujou! Ostatně - možná právě v tom, jak jsou vzácné, je skrytý jejich pravý význam a smysl. V porovnání s nimi se jeví i ty největší překážky na cestách jako pouhé krtince, i ty na pohled nejvýznamnější a nejuznávanější věci jako pouhé banality a prkotinky. V takovou chvíli je fuk, jestli je horké léto nebo mrzne, až praští, venku může řádit tajfun či písečná bouře, vaše potraviny ze spíže mohou právě rozchvacovat mravenci a váš majetek poznenáhlu odčerpávat podobně přičinliví státní úředníci, všechno je to jedno. Je první adventní víkend, lidé se mačkají v touze zahlédnout rozvěcovaný vánoční strom na náměstí nebo ve frontách na vánoční dárky, a já mám i přesto neodbytný pocit, že pro mě opravdu podstatné věci jsou v pořádku, vše důležité klape a to ostatní je v porovnání s nimi jen obyčejné "křoví", které sice možná občas nepříjemně škrábne nebo mimoděk skoro pohladí, ale to je tak vše, na co se zmůže. A že je ještě k tomu právě advent, období radostného očekávání svátků, to beru jako příjemný bonus.
 
Dnes spolu otevřeme už 428. vydání našeho blogového týdeníku a po něm vyjdou letos už jen dvě čísla, protože bude následovat vánoční a silvestrovská přestávka. I dnes zkusím najít pár bodů, které jsou trochu k zasmání a trochu k zamyšlení, přečtu si je po sobě a budu se (při vědomí věcí pro mě opravdu důležitých) usmívat nad jejich pomíjivostí a bezvýznamností. Přeji vám všem, návštěvníkům pravidelným, vracejícím se, občasným, náhodným i nezastavujícím, krásnou první adventní neděli a co nejvíc radosti, inspirace a motivace, ať už to vše berete kdekoli.


Podle společného komuniké prezídia Agrární komory a Asociace statiků se dá v příštích letech očekávat prudké zvýšení cen vajec. Poté, co se zřítila betonová lávka spojující Tróju s Císařským ostrovem a začalo se více mluvit o dezolátním technickém stavu některých pražských mostů přes Vltavu, dá se očekávat, že stavební firmy budou mít vzhledem k dodržování starodávných receptur při rekonstrukci mostů enormní spotřebu čerstvých vajec. Do mnohamiliardového projektu nákladné opravy mostů hodlá razantně vstoupit i nová česká vláda, která je v případě nouze na vaječném trhu připravena v několika následujících letech zrušit Velikonoce a navíc zajistit všem opravovaným mostům průběžné měření hladiny cholesterolu zdarma.
----------------------
Po aféře s nejasným počtem hlasů pro kontroverzní skupinu Ortel se pořádající agentura rozhodla, že další ročníky slavnostního vyhlášení výsledků ankety Český slavík se uskuteční přímo v Sokolově jako logické pokračování dřívějšího soutěžního festivalu Politická píseň.
----------------------
Aby nemusela české mistryni světa v běhu na 400 m překážek nic platit, Česká pošta oficiálně popírá, že by předlohou pro nově vydanou známku s obrazem atletky překonávající překážku byla fotografie Zuzany Hejnové z loňského olympijského závodu v Riu. Právníci Zuzany Hejnové by rádi vyřešili nepříjemnou situaci dohodou, a snaží se proto Českou poštu přesvědčit, že je jednodušší a bezpečnější se po dobrém dohodnout s celkem subtilní překážkářkou, než kdyby podobné podezření pojala třeba koulařka Helena Fibingerová nebo diskař Imrich Bugár.
----------------------
Nastávající předseda vlády Andrej Babiš potvrdil, že jeho nová česká vláda bude do konce roku intenzivně pracovat každý den včetně vánočních svátků. Očekává se proto, že na anonymní udání z řad politické opozice o Vánocích navštíví Úřad vlády a jednotlivá neoprávněně otevřená ministerstva s výměrou nad 200 metrů čtverečních příslušní inspektoři, kteří práci ve vládních prostorách oficiálně zakážou a zajistí tak, aby se naplnila vize odborových předáků, že všechny hodné maminky a tatínkové z řad nových ministrů a ministryň budou na Vánoce povinně u stromečku se svými dětmi. Politologové rovněž očekávají, že za nařízení takové práce bude policie premiéra Babiše stíhat pro porušení zákona, a opět požádá Poslaneckou sněmovnu a spřízněná česká nakladatelství o jeho vydání, nejlépe v kvalitní vazbě.
----------------------
Dvě nové sopky, které objevili čeští výzkumníci v Antarktidě pod silným ledovým příkrovem, dostaly jméno Dana a Zuzana po manželce a dceři vedoucího výzkumného týmu. Během výzkumů bylo obejveno i pět nových jezer, která ale zatím zůstávají nepojmenovaná, protože tolik dětí zatím šéf týmu bohužel nemá, a bude tedy třeba s pojmenováním pár let počkat. V Antarktidě je obecnou tradicí používat pro pojmenování prioritně ženská jména, přičemž jednou z mála výjimek, u které bylo použitou typicky mužské jméno, je samotný "jižní Paul".
----------------------
Příští rok se zeměkoule chystá zpomalit na protest proti neekologickým krokům lidstva svou rotaci. Mluvčí zeměkoule na tiskové konferenci uvedl, že jde o první projev stávkové pohotovosti, do které hodlá zeměkoule v příštím roce vstoupit, a nebudou-li splněny její oprávněné požadavky, je připravena svou rotaci na blíže neurčenou dobu zcela zastavit. Protože ale světoví politici nemají odvahu požadavky zeměkoule splnit, nový ministr zahraničí Martin Stropnický byl pověřen alespoň vyjednáváním, zda v takovém případě Česká republika zůstane na přivrácené nebo odvrácené straně, a jestli u nás tedy bude v průběhu stávky den nebo noc. "Samozřejmě, z mnoha důvodů preferujeme světlo a věříme, že nám v naší snaze pomůže blízkost ekonomicky silného Německa, které se jistě nebude chtít ocitnout ve tmě," řekl Nedělním miniglosám pan ministr. "Výsledek je ale nejistý, protože se dá předpokládat silný lobbing vlivného průmyslového odvětví českých nočních klubů."

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.