neděle 19. listopadu 2017

Nedělní miniglosy č.426

Dnes jsem byl tvrdě vykolejen ze svého zaběhlého nedělního rytmu: Když jsem došel do kavárny, kterou pravidelně využívám jako "redakci" Nedělních miniglos, zjistil jsem, že se až do prosince rekonstruuje, přičemž navržená náhrada v sousedství mi nevyhovuje ani prostorem ani vstřícností obsluhy ani přístupem k zásuvkám :-). Jsem tedy pro příštích několik čísel "redakčním bezdomovcem"; tak uvidíme, doufám, že se to neprojeví nějakým fatálním propadem kvality. V čem se to ale projevilo okamžitě, je skutečnost, že v době, kdy normálně už mívám vydání "on air", jsem tentokrát ještě nezačal ani přemýšlet, o čem vlastně budu tentokrát psát. Naštěstí pondělí je ještě daleko a neděle má přece skutečnou uzávěrku až o půlnoci, že? :-)
 
Každopádně i dnes si dovolím všem pravidelným i občasným návštěvníkům, jakož i zcela náhodným kolemjdoucím popřát příjemné počtení, krásnou neděli (nebo aspoň její zbyteček do té půlnoci) a především dobrý a úspěšný nový týden.


Hnutí ANO rozhodně popírá, že by jeho požadavek na zdanění náhrad v rámci církevních restitucí byl vytržený z kontextu českého práva. "Usilujeme o to, aby tento krok byl jen přirozenou součástí obecně dodržovaného principu," řekl Nedělním miniglosám ministr spravedlnosti Robert Pelikán. "Proto podle nové zákonné úpravy kdykoli se podaří vypátrat a vrátit oběti krádeže to, co jí bylo ukradeno, zaplatí tato osoba státu příslušnou daň." Mimo záznam se nám pan ministr svěřil s tím, že by rád šel v budoucnu v zájmu dosažení vyrovnaného státního rozpočtu ještě dál a zdanil tyto položky pro jistotu i v případě, že ukradené věci vypátrány a vráceny nebudou, aby se ty šťastnější oběti trestných činů necítily být daňově diskriminovány a ombudsmanka neprskala.
----------------------
Podle filmových kritiků by mohl Jiří Kajínek díky seriálu Já, Kajínek, který o něm a s ním natočila televize Prima, vyfouknout některým favoritům letošní prestižní ceny Český lev, což prý není pro zručného zloděje a zkušeného recidivistu, jakým Kajínek bezesporu je, nic obtížného. Právníci se zatím neshodli v názoru, jestli takové vyfouknutí ceněného Českého lva může být interpretováno jako porušení podmínek prezidentské milosti z května tohoto roku. Pokud ne, počítá se s tím, že Jiří Kajínek bude vzhledem k nezpochybnitelné morální autoritě, kterou si svými činy, postoji a názory vybudoval u mnoha českých občanů, pověřen oficiálním televizním novoročním přípitkem na závěr zábavného revuálního silvestrovského pořadu Půlnoční chucpe.
----------------------
Asociace jazykových škol vzhledem k nastávajícímu zimnímu období zařadí do programu výuky kromě běžných předmětů i sněhové jazyky.
----------------------
Designovaný premiér Andrej Babiš potvrdil, že se Česká republika rozhodně nepřipojí k hloupé a morální úpadek společnosti dokládající americké a západoevropské politicko-korektní hysterii, jejímž výsledkem je například chystaná změna oslovování v newyorském metru, kde původní oslovení "Dámy a pánové" bude nahrazeno obecnějším "Vážení cestující". "Jestli chce někdo přijmout podobný nesmysl, nebudeme mu samozřejmě bránit," uvedl pro NMg pan Babiš, "my jsme se každopádně po dohodě s našimi politickými partnery, kteří nejspíš podpoří naši nově vznikající menšinovou vládu, rozhodli vrátit k osvědčenému a v českých podmínkách vlastně už tradičnímu férovému oslovení "Soudružky a soudruzi".
----------------------
Zástupci Evropské komise přijeli vyjednávat o dalších vztazích České republiky a Evropské unie po volbách, ve kterých byly celkem úspěšné síly volající po odchodu země z EU. "Dostali jsme celou řadu zajímavých nabídek, co všechno by mohla Česká republika získat jako kompenzaci, pokud v EU bez velkého odmlouvání setrvá," řekl Nedělním miniglosám dosluhující premiér Sobotka. "Kromě několika dodatečných miliardových dotací, které pocházejí jako obyčejně hlavně z Evropského programu na ochranu čápů, a několika desítek nových teplých místeček pro odcházející vládní politiky v dobře vytápěném úřednickém aparátu EU je asi nejviditelnějším symbolickým vyznamenáním bezprecedentní nabídka komisaře pro kulturu a kariérní růst, který je připraven - zejména začne-li česká vláda konečně spolupracovat i na rozvoji evropského programu zvládání nelegální migrace - oficiálně povýšit pražské Národní divadlo na divadlo nadnárodní.
----------------------
Zástupci českých cukrovarníků se přes lékařské dobrozdání o prezidentově bezinfekčnosti odmítají osobně setkat s českou hlavou státu, protože se obávají potenciální nákazy: "Přece jen, když náhle odejde cukrovka panu prezidentovi, dá se to ještě brát jako celkem dobrá zpráva, ale kdybychom to od něj náhodou chytili a cukrovka pak odešla i nám, mohlo by to mít dalekosáhlé národohospodářské dopady."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.