pátek 3. listopadu 2017

Březová kaligrafie

Máte taky někdy pocit, že v kůře stromů jsou zakleté vzkazy? Tajné zprávy, závažná svědectví nebo možná jen přátelské pozdravy nebo dokonce "stromový bulvár", kdo ví? Třeba je za těmi pozoruhodnými tvary na kůře snaha stromu nám něco důležitého sdělit, když to nejde slovy, kterým bychom rozuměli, a když jsme zároveň hluší k hudbě větru prohánějícího se větvemi koruny. Jak jinak už by nám měl takový strom říct, co považuje za nutné, abychom věděli, protože před tím utíkáme k radostem i strastem našeho proměnlivého a pohyblivého světa, který nemívá - aspoň v porovnání se stromy - nijak zvlášť pevné kořeny. Jak jinak by nám měl strom zprostředkovat výsledky svého přemítání, na které má během dlouhých let dostatek času. Ano, desítky let na stejném místě mohou být v našem roztěkaném vidění jen bohapustou nudou. Ale co my víme - třeba právě takového ukotvení je třeba, abychom pochopili aspoň část smyslu věcí, po kterých (aspoň naoko) tolik paseme. Smysl věcí opravdu blízkých, věcí, jichž se dotýkáme a které se dotýkají nás. Stromy se nám možná snaží naše hledání ulehčit a ve své kůře nabízejí "očité" svědectví.
 
Nejspíš jsou to jen zcela náhodné tvary, jasně, ale přece jen - co kdyby? Co kdyby třeba právě tahle stará šumavská bříza v detailu kůry zapsala své svědectví oděné do roucha svérázné březové kaligrafie. Vzkaz pro nás, spěchající, kteří zatím jen plně nechápeme, že nejde o náhodu, ale o zprávu, která touží být přečtena a pochopena. A že se tuhle březovou zprávu nemáme snažit rozluštit houfcem propojených výkonných počítačů, ale srdcem, protože nejde o špionážní šifru, ale o umění. Umění moudrých stromů.

Březová kaligrafie (2017) - detail březové kůry, spojovací cesta mezi Srním a Mechovem.



Pozn.: Fotografie Březová kaligrafie je součástí kolekce připravované pro malou výstavu, kterou domlouvám pro příští rok. Její konání ještě neberu jako úplně stoprocentní, stejně jako není zcela jisté, že k vidění bude právě - na první pohled možná ne tolik líbivá - kůra stromů. Snažím se ale o to, aby tomu tak bylo. Minimálně bych to bral jako malou satisfakci stromům za to, že jsem zatím jejich poselství nedokázal rozluštit :-).


Aktuální poznámka: Po loňské finálové účasti jsem byl i letos díky vám, návštěvníkům tohoto blogu, nominován na ocenění Bloger roku 2017. Všechny nominované blogery najdete na odkazu pod následující ikonkou, takže si můžete vybrat, komu z mých vážených kolegů v letošním roce dát svůj hlas, nabídka je opravdu široká:
No a pokud se vám můj blog líbí a chcete v soutěži podpořit přímo mne, můžete až do 7. listopadu hlasovat zde:



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.