neděle 15. října 2017

Nedělní miniglosy č.421

Venku právě řádí nádherné babí léto, které i v půlce října vytahuje lidi z domovů ven do přírody, tak to vypadá že si dnes "v redakci" otevřeme všechna okna, abychom cítili opojnou vůni slunečného podzimu a naše myšlenky nebyly tak černé, jak by si podle výsledků těsně předvolebních průzkumů možná zasloužily být. Vždycky když mám tendenci naštvat se předem na všechno kolem, říkám si, že přece nebudu jako všichni ti, kteří už dokážou vidět kolem sebe výběrově jen zlo, nepravosti, černé mraky a spálenou zemi. Nasadím si tedy čerstvé, dosud "neohořelé" brýle, které mi snad umožní vidět i věci, které se povedly, které mě těší a které ve mně vzbuzují naději. Třeba zrovna barvy obyčejného pokročilého podzimu nebo hravá očka zvídavých prcků v kolemjedoucích kočárcích. Jen co dopíšu dnešní 421. číslo Nedělních miniglos, zavřu okna a půjdu se na to podívat zblízka. Tak jedem, ať je brzy hotovo! :-) Všem čtenářům přeji krásnou slunečnou neděli a snad i další "baboletní" dny.


Český prezident Miloš Zeman vysvětlil ve svém vystoupení na Radě Evropy zřejmou skutečnost, že odejmutí Krymu Ukrajině a jeho připojení k Rusku je prostě hotová a nezměnitelná věc, čímž naštval všechny přítomné Ukrajince. Zároveň povzbudil Ukrajinu k tomu, aby žádala za Krym od Ruska náležitou finanční kompenzaci nebo aspoň duhovou kuličku na památku, čímž pro změnu naštval všechny přítomné Rusy. "Málokdo dokáže emocionálně spojovat lidi s rozdílnými názory tak jako právě český prezident," řekl nám diplomaticky jeden z představitelů Rady. "Možná právě to je důvod, proč ho nezvou do USA, protože si nechtějí připustit, že by po jeho návštěvě mohly být Spojené Státy ještě Spojenější, než jsou dnes."
----------------------
Podle ekonomických expertů je třeba vyměnit českou korunu co nejdřív ve slušném kurzu za euro. "Přechod na euro přinese četné úspory," řekl Nedělním miniglosám jeden z politických zastánců tohoto kroku: "Například když konečně vyměníme za euro českou korunu z korunovačních klenotů a nahradíme ji v Korunní komoře svatováclavské kaple v katedrále svatého Víta třemi až čtyřmi centy evropské měny, jistě ušetříme dost peněz na ostraze dnes přísně střežené komory i na počtu klíčů, které je teď třeba pro vstup do komory použít, protože komoru s korunovačními eurocenty bude asi stačit zavírat na sedm obrtlíků.
----------------------
Podle předpokládaného vítěze nastávajících voleb Andreje Babiše jsou samozřejmě v rozjížděné účtenkové loterii v rámci projektu Elektronické evidence tržeb možné průběžné drobné změny, které učiní loterii pro drobné přispěvatele ještě atraktivnější. "Předpokládáme například, že hlavními cenami loterie nebudou takové kapitalistické výstřelky jako luxusní automobily nebo miliónové finanční částky, ale bude to především aktuálně mezi prostými lidmi mnohem oblíbenější máslo."
----------------------
Jedna z čínských družic se zcela vymkla kontrole a podle expertů někdy v příštích měsících její zbytky, které nestihnou shořet v atmosféře, dopadnou na zemský povrch v místech, která prozatím nelze nijak upřesnit. Evropská Unie se rozhodla proti možným nebezpečím souvisejícím s dopadem až stokilových kusů družice bojovat svým standardním osvědčeným způsobem: Přijala většinou hlasů rezoluci důrazně vyzývající družici, aby se při svém pádu vyhnula evropskému území, jinak uvidí.
----------------------
Ministerstvo financí se snaží uklidnit veřejnost, která se neopodstatněně domnívá, že by na případný přechod z koruny na euro nejvíc doplatili lidé s nižšími a středními příjmy. "Naopak, podle naší zevrubné analýzy dopadne vzhledem ke kurzu eura změna nejhůř na lidi bohaté, protože skokově ubyde milionářů."
----------------------
Čeští zákonodárci konečně přišli na efektivní způsob, jak vyřešit legislativní problémy související s tzv. sdílenou ekonomikou, např. způsob fungování "spolujízdy" automobilem v systému Uber. Následováníhodný příklad poslanci objevili v oblasti datových nosičů, kde se již při koupi datového média předem počítá s tím, že ho kupující zneužije k tomu, aby na ně podloudně nahrál něco, co je předmětem autorské ochrany, takže všechny poplatky, kterým se kupující bude chtít v boudoucnosti vyhnout, jsou zahrnuty předem do ceny. Podle stejného principu se proto v budoucnu do ceny každého prodávaného automobilu předem započítají všechny daňové odvody, poplatky za sociální a zdravotní pojištění, částky za povinné školení v místopisu i úplatky pro místní úředníky, jako by úplně všechna auta jezdila pro Uber. "Ano, dá se předpokládat, že po zavedení nových pravidel se drasticky zvýší cena automobilů," připustil v rozhovoru pro NMg navrhovatel zákona, "ale co na tom? Hlavně že budou nastoleny opravdu rovné podmínky a stát bude mít své jisté."
----------------------
Společnost, která nedávno v New Yorku vyznamenala českého prezidenta cenou Bojovník za pravdu, chce pokračovat v nastoupeném odvážném trendu a zvažuje udělit hollywoodskému producentovi Harveymu Weinsteinovi ocenění za dlouholetý boj za práva žen.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.