neděle 1. října 2017

Nedělní miniglosy č.419

Po dvou nedělích "redakční" dovolené vás opět vítám u Nedělních miniglos, ve kterých se s nadhledem společně vracíme k vybraným událostem uplynulého týdne. Dnešní vydání už má pořadové číslo 419, protože NMg vycházejí už déle než osm a půl roku. Tentokrát se s vydáním trefujeme do samotného konce kraťoučkého babího léta, tak věřím, že jste si ještě trochu užili sluníčka, než nás obklopí standardní "dušičkový" podzim. Ale zajímavé události v politice a společnosti na rozdíl ode mne žádné prázdniny neměly (není to náhodou nemístné vykořisťování?), tím spíš, že se tok jejich řeky postupně stává prudčím a prudčím, až se nakonec za tři týdny promění ve vodopády voleb. Když našpicujete své citlivé uši, uslyšíte už z dálky ten hukot :-). Přeji všem krásnou neděli.


Rádio Jerevan oficiálně odpovědělo na dotaz Nedělních miniglos, zda při společném focení v sídle OSN v New Yorku pozval americký prezident svého českého kolegu konečně na oficiální návštěvu do Bílého domu ve Washingtonu: "Ano, je to víceméně pravda, jen nešlo o Bílý dům, ale o dům béžový, který není ve Washingtonu, ale v Soči, nepozval ho prezident americký, ale ruský, a aby bylo aspoň něco jako v Americe, prezident Putin slíbil, že se všichni vyfotí i s jeho slovanskou partnerkou."
----------------------
Podle rozhodnutí Antidiskriminačního úřadu bude nutné odstranit z pomníku na Václavském náměstí sochu svatého Václava, protože jde o - ve své době bez kodifikovaného práva menšin - neoprávněně zvýhodněného bílého muže. Námitka historiků, že vzhledem k vrstvě měděnky na soše je svatý Václav spíš zelený než bílý, byla nestranným soudem vyhodnocena jako nemístná. Specialisti na dostihový feminismus a odborový svaz lučních kobylek navíc soudí, že je třeba z podobných genderových důvodů odstranit i Václavova koně, což ostatně již léta požadují organizace bojující za práva zvířat. Z celého pomníku by tak mělo po drobných sochařských úpravách zůstat jen svatováclavské kopí, které je naštěstí středního rodu, což se zatím zdá být dovoleno, aspoň do té doby, než proti prvoplánově příliš militantnímu vyznění nové podoby pomníku svatého Václava začnou protestovat čeští pacifisté .
----------------------
Od října rozjíždí Ministerstvo financí tzv. účtenkovou loterii, kde se budou každý měsíc slosovávat účtenky z elektronické evidence tržeb. Hlavní cenou by měla být večeře pro dva v hodnotě jednoho miliónu korun přímo v areálu Čapí hnízdo. Výherní večeře se ovšem budou konat až po volbách, protože do voleb podle vyjádření majitele Andreje Babiše není možné brát typický tvar architektonicky zajímavého objektu za reálné zpodobnění čapího hnízda, jak se většina občanů mylně domnívá, ale ve skutečnosti jde o symbolickou majitelovu trnovou korunu.
----------------------
Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček přirovnal na svém osobním twitterovém účtu Evropskou unii k Třetí říši, protože České republice - jako Protektorátu - zakazuje používat Čechy mimořádně oblíbené zdraví škodlivé látky obsažené v české "rumové" příchuti, která se do tuzemáku přidává. Proti takové interpretaci se ostře ohradil předseda vlády Bohuslav Sobotka, kterého přirovnání k protektorátu urazilo, protože jeho vláda má ve srovnání s Protektorátem mnohem více ministrů. Názor státního prezidenta Zemana na tuto aktivitu jeho nejbližšího spolupracovníka zatím není znám.
----------------------
Podle některých organizací podporujících multikulturní podobu České republiky je krásným příkladem tvůrčího spojení tradičního českého kulinářství a z východu nově přicházejících trendů v ženském odívání, nový, typicky český model s pracovním názvem "žena v trojobalu".
----------------------
Španělská policie použila na několika místech proti účastníkům katalánského referenda o nezávislosti dokonce gumové projektily. Podle vyjádření odpovědných činitelů však v žádném případě nešlo o projev násilí ale pouze o nezištnou pomoc pro hlasující - pro případ, kdyby chtěl někdo z nich na svém volebním lístku před vhozením do urny náhodou ještě něco narychlo vygumovat.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než osm let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.