neděle 19. března 2017

Nedělní miniglosy č.396

Pozn.: Blíží se nám další "velké" jubilejní číslo, které podle zdejší tradice bude opět výběrové. V Nedělních miniglosách č.400 tedy najdete opět 50 vybraných glos z čísel 301 - 399. Výběr udělám jako obyčejně sám čistě podle svého názoru (filmaři tomu říkají "režisérská verze" :-)). Pokud ale máte vy sami nějakou miniglosu, která by podle vašeho názoru neměla ve výběru chybět, dejte mi vědět. Času je na to dost, nejméně čtyři týdny, a jestli si uděláme ve vydávání NMg velikonoční přestávku, což je velmi pravděpodobné, možná dokonce pět.

Lidovci se definitivně rozhodli, že do voleb půjdou v koalici s hnutím Starostové a nezávislí a přes určité námitky moravských tradicionalistů si odhlasovali, že až do odvolání bude jejich stranickou hymnou populární písnička Mám malý STAN.
 ----------------------
Podle závěrů dlouhodobého výzkumu se v zimě obecně zvyšuje schopnost politiků trpělivě naslouchat přáním svých voličů, dokonce i když není bezprostředně před volbami. Nejčastěji je to ovšem proto, že politiky v jejich tichém přitakávání nic neruší, protože mají rýmou zcela zalehlé uši.
----------------------
Úředníci Evropské unie se domnívají, že čeští myslivci nebudou mít žádné námitky proti případnému odevzdání svých loveckých pušek podle nové směrnice EU pro držení zbraní, protože v českých zemích je po vzoru legendárního Bivoje běžné, že lovci zápolí se zvěří čestně a zcela beze zbraní. Toto rozhodnutí přivítal i předseda Asociace odsunutých českých medvědů, který si od tohoto kroku slibuje návrat medvědů vysídlených nespravedlivě po válce z českého území jen proto, že nedokázali tak rychle jako mnozí lidé převléct svůj hnědý kabát. Překážkou pro návrat vysídlenců by neměla být ani jazyková bariéra, protože většina medvědů se přesunula na Slovensko, kde jejich hnědé zbarvení zdaleka tolik nevadilo.
----------------------
Americký prezident Donald Trump v jednom ze svých oblíbených twitterových poselství Unii projevil přesvědčení, že nastává doba lepšího porozumění s Čínou. Čínští představitelé toto vyjádření zatím blíže nekomentovali, protože v neděli nesehnali žádného autorizovaného tlumočníka.
----------------------
Vyhledávač Google bude podle nového rozhodnutí jeho vlastníků upozaďovat ve vyhledávání weby poskytující urážlivé nebo pochybné informace, což podle redakce Nedělních miniglos sníží čtenost tohoto blogového nedělníku asi na čtvrtinu. Proti rozhodnutí Googlu ovšem protestují stavitelé domácích jímek a žump, protože ve vyhledávání mají být upozaděny i veškeré weby považované za mediální žumpu a také texty výslovně zmiňující lidské exkrementy, čehož se podle marketingových odborníků na žumpy v případě sebemodernějších jímek lze jen těžko zcela vystříhat.
----------------------
V okolí severočeského Cínovce se podle odhadů geologů nachází asi 6% celosvětových zásob lithia, jež je vzhledem ke svému mnohostrannému využití v moderních technologiích považováno za kov budoucnosti. Protože cín už není zdaleka tak populární, jako býval, místní zastupitelstvo zvažuje dokonce brzké přejmenování obce z Cínovce na Lithiovec. V této souvislosti jsou z výsledků geologického průzkumu zklamaní především radní z Litovle, u kterých by změna názvu na Lithiovel byla celkem zanedbatelná, ale bohužel, potvrdilo se, že poblíž města se jako na potvoru žádné lithium nenachází. Litovelští nicméně ještě doufají v průzkum zabývající se vyhledáváním nových ložisek bóru, takže by obec mohla uvažovat aspoň o čestném názvu Litovel: město - borec.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než osm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.