neděle 5. března 2017

Nedělní miniglosy č.394

Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by Poslanecká sněmovna neměla mít 200 poslanců jako nyní, ale stačilo by jich o dost méně, aby žvanění v parlamentu zbytečně nekomplikovalo práci poslanců ANO pro blaho občanů, a pro vládou navrhované zákony by se tak snáze hledala většina nutná k odsouhlasení. Podle Babiše by bohatě stačilo, kdyby byl v celém parlamentu všehovšudy jediný poslanec, protože by se tak ušetřilo nejen za platy, ale i za úklid na záchodech pro druhé pohlaví.
-----------------------
Česká republika nemá zájem o splácení starého kubánského dluhu dodávkami léků na cukrovku. Podle ministra zdravotnictví je to především kvůli tomu že na Kubě se cukr vyrábí z cukrové třtiny, takže je s cukrem z české cukrovky zcela nekompatibilní. Ministerské úředníky ovšem velmi překvapila neobyčejná vstřícnost kubánské strany, kvůli které - dokonce mimo tradiční čas běžné řepné kampaně a navzdory omezujícím pravidlům EU pro pěstování cukrovky - doslova valili bulvy.
----------------------
Podle zoologů se v loňském roce výrazně snížil počet vyder žijících na českém území. Inteligentní zvířata obývající především dravé horské říčky se houfně stěhují mimo hranice státu, často bez platného povolení a cestovních dokladů. Odborníci se domnívají, že to souvisí s nedávným rozhodnutím Ústavního soudu, že vydry nesmějí postavit do příštích prezidentských voleb svou kandidátku - šumavskou dominantní samici Máňu, i kdyby nakrásně dodaly podpisové archy podepsané 50 000 vydrami. Podle nálezu Ústavního soudu není totiž podmínkou k účasti ve volbách inteligence, ale pouze příslušnost k lidskému rodu, což - z lidského pohledu naštěstí - platí jak pro voliče, tak i pro kandidáty. Kvůli vydří rebelii se dokonce v zákoně nejspíš nově objeví povinnost každý podpis na podpisovém archu opatřit i číslem občanského průkazu nebo pasu. Vydry po zveřejnění tohoto diskriminačního rozhodnutí usoudily, že nemá smysl dál setrvávat ve státě, který tak pohrdá vydřími právy, a stěhují se hromadně do Německa, kde se vydávají za vydry ze Sýrie a po řádném absolvování kurzů němčiny většinou rozjíždějí kariéru v oblasti vodního záchranářství, kde tvrdě konkurují domácím, tureckým vydrám.
----------------------
Barack Obama důrazně popřel, že by někdy nechal odposlouchávat prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož tak Obama získával v období před volbami důležité tajné informace z Trumpova volebního štábu ještě dříve, než je stihl Trump anebo jeho mluvčí zveřejnit. Média teď zvažují, jak je možné, že Obamovo vyjádření zaznělo na tiskové konferenci ještě dříve, než ho Trump z odposlechů obvinil, ale vypadá to, že se spokojí s oficiálním vysvětlením, že šlo o mimořádnou exprezidentovu předvídavost nebo o důsledek časového posunu mezi New Yorkem a Chicagem.
----------------------
Dvanáct českých lvů za loňský rok získal film Masaryk, i když bude mít slavnostní premiéru až letos v březnu. Tvůrci filmu se brání nařčení z vypočítavosti a účelového obcházení pravidel soutěže kvůli sebepropagaci a v rozhovoru uvedli, že jsou velmi šťastni, že mohou natáčet filmy právě v zemi, kde zítra již znamená včera.
----------------------
Nová ohniska ptačí chřipky byla objevena přímo v centru Prahy, kde kromě místních labutí byla choroba prokázána i mezi kormorány a strakami. Hygienici se proto rozhodli zamezit dalšímu šíření nebezpečné nemoci kompletní likvidací velkochovu ve vládní Strakově akademii na Malé Straně. Likvidace byla zatím odložena předběžným opatřením soudu, protože někteří chovanci akademie namítají, že propuknutí nemoci je u nich vyloučené, protože mají poslaneckou imunitu, a navíc si kvůli napnutému státnímu rozpočtu Česká republika podobné utrácení nemůže dovolit.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než osm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.