pátek 24. března 2017

O náhradní meteostanici

Před léty jsem dostal jako dárek malou středně chytrou krabičku, která ukazuje, jaké je aktuálně počasí, kolik je stupňů venku i v bytě, jestli tlak vzduchu stoupá nebo klesá, jestli bude počasí setrvale proměnlivé nebo proměnlivě setrvalé, atd., atd. Leč, krabička vystavená drsnému působení času spolu s čidlem vystrčeným jako průzkumník do venkovního nečasu, postupně odhazovala jednotlivé své funkčnosti jako zoufalý balónový vzduchoplavec pytle s pískem a nakonec se stejně ve vzduchu neudržela a byla nucena nouzově přistát. Jediné, co ještě funguje, je měření teploty uvnitř místnosti, což je stejně víceméně k ničemu, protože jestli je mi teplo nebo zima většinou poznám i bez převedení do přesné číselné podoby.

Začal jsem proto zvažovat, že bych si pořídil nějaký novější model, samozřejmě o něco kvalitnější typ - nejlépe i s několika nezávislými směrovými teploměry, se signalizací směru a síly větru, měřením množství a intenzity srážek, čidlem zaznamenávajícím zemětřesení od intenzity 3.5 stupně Richterovy stupnice, samohybnými balónkovými měřidly rychlosti rotace v chobotu tornáda a příruční automatizovanou laboratoří na chemickou analýzu ledových krup (podobnou jednotku určenou k analýze sopečných plynů jsem přece jen v tak geologicky klidné oblasti považoval za přílišný přepych, ale mohu ji samozřejmě v případě zájmu snadno dokoupit, třeba až pojedu v květnu do Františkových Lázní). Když jde o tak důležitou věc, jakou je počasí, neměl bych na sobě škudlit.
 
Nákup už ale odkládám od loňského jara a kupodivu zjišťuji, že nedostatkem informací netrpím zdaleka tolik, jak jsem si představoval. Naopak, zjistil jsem řadu pozoruhodných skutečností o světě kolem sebe, protože bez meteostanice a bez různých moderních "meteoaplikací" začnete odhalovat celkem obyčejné přírodní zákonitosti. No a protože nejsem sobec, rád se s vámi o výsledky svých triviálních laických pozorování a o některé z toho plynoucí dobré rady podělím:

Je-li okno pokoje zvenku mokré a chodníky a silnice se podivně lesknou, možná prší.

Má-li zahrádka kolem domu bílou barvu, může jít o sníh nebo jinovatku, takže se venku moc neohřejete.

Má-li bílou barvu i koberec ve vašem obýváku (a ještě včera neměl), je možné, že jste večer zapomněli při rychlém a intenzivním větrání sibiřským mrazivým vzduchem zavřít okno. Jestli na tomto přechodném jevu chcete něco vydělat, rychle si zjednejte živnostenský list na provozování kryokomory.

Je-li na nábytku mnohem víc prachu, než bylo včera večer, je možné, že jen zasvítilo slunce a čeká nás tedy pěkný den.

Spadnul-li vám ze zdi barometr po babičce, blíží se hluboká tlaková níže, takže si můžete dát v klidu o jedno kafe víc.

Pokud vám sedí na parapetu okna sídlištního bytu v sedmém nadzemním podlaží živá rosnička, bude krásně.

Pokud je rosnička tamtéž, ale lapá po dechu nebo je v bezvědomí, nejspíš nastaly vlivem postupující tlakové výše zhoršené rozptylové podmínky.

Pokud zvenku slyšíte strašlivý rachot, jde o bouřku, krupobití nebo jdou kolem vašeho domu fanoušci Baníku.

Pokud právě nad řekou prolétají letky divokých husí pozpátku, fouká jim silný protivítr, takže klobouk na cestu se může ukázat jako nepraktický.

Svítí-li za oknem nádherná polární záře, jste právě nejspíš na Islandu. Nic nezkazíte, když si půjdete ještě lehnout, ostatně stejně nejspíš už spíte, jen se vám zdá, že jste vzhůru.

Vidíte-li kolem domu ze všech oken vodu, vylila se z břehů blízká řeka nebo se s vámi utrhl hausbót. Každopádně se vám vyplatí obout si lodičky.

Ohýbají-li se silným vichrem stromy, nemusíte na vlak spěchat, protože mu jistě napadaly větve do cesty a bude mít zpoždění. Může se ale stát, že nakonec budete muset stejně přichvátnout, protože nejspíš větve napadaly do cesty i vám. Helma pro lesní úseky je nezbytností.

Když se obraz za oknem nekontrolovatelně otáčí, je vliv zbytkového alkoholu na váš organismus o něco pravděpodobnější variantou než se váš dům právě dostal do tornáda či tromby.

Dobře může posloužit i stará a již nefunkční stanice, postavená za okno. Pokud ji totiž nevidíte, je nejspíš právě hustá mlha. Nebo vám ji ukradla straka.


Moje meteostanice právě odhodila další zátěž svých dřívějších schopností a hlásí teplotu jako v dobře vytopené sauně. Buď na tom rychlém globálním oteplování opravdu něco je, nebo už umí ukazovat teplotu jen ve fahrenheitech. Nu, vypadá to, že si žádnou novou meteostanici nepořídím a ušetřím spoustu peněz jen tím, že se místo detailního studia displeje budu podle svých vlastních rad líp dívat z okna.

A kdybych náhodou při tom zvědavém dívání z okna vypadl, kdoví, nejspíš právě vlivem efektu El Niňo prudce zesílila gravitace :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.