pátek 17. března 2017

Fotohádanka č.24

 
Dnes uplynulo přesně třičtvrtě roku od poslední zdejší fotohádanky, takže je nejvyšší čas opět položit klasickou otázku:
 
Co je podle vás zachycené na následujícím obrázku?

Pochopitelně - ani dnes vás neošidím o tradiční "fouratovské" indicie, které by vám měly pomoci se správnou odpovědí. Tedy, ehmmm, nebo vás naopak od správné odpovědi odlákat? Teď si právě nejsem úplně jistý! :-)
 



1. Fotografie je dělaná v prostoru, který není tak docela možné označit ani za exteriér ani za interiér.

2. V názvu objektu bylo jméno císaře i prezidenta.

3. Obraz není nijak barevně upravován a byl focený středním ohniskem (70 mm).

3. Posledních několik desítek let už jednotlivé části mozaiky netmavly. Maximálně možná trochu o nedělích a o svátcích.

4. Objekt na fotce se nehejbá, pořád stojí na jednom místě a nemusí se mu říkat, aby se tvářil příjemně.

5. Na vyfocení už jsem neměl moc času. Za pár týdnů už tuhle fotku v její dnešní podobě nebude možné udělat.

6. Některé části objektu na obrázku jsou naprasklé. Kdyby se uvolnily docela, což se naštěstí moc neděje, byly by u mne za necelé dvě sekundy (anebo vteřiny? přečtěte si jazykově zaměřený článek O vteřinách, družinách a menšinách, ten je přesně o tom :-)). Samozřejmě, platí to jen ve vakuu, do kterého má místní prostředí daleko, což je klika, protože by okolní vakuum lidem znemožnilo získávat opakované informace, které jsou důležité pro zdejší provoz.

Tak co, už víte? Souhlasím s vámi, dnes je to velmi jednoduché. Tak zvažujte, tipujte, hádejte a zkoušejte najít propojky na jednotlivé indicie. Jako obyčejně nejde ani tolik o správné řešení, jako právě o ten proces "fotohádání".

Správné řešení připojím k textu během neděle.
--------------------------------
Správné řešení:

Tak jen splním slib a shrnu správné řešení, které už v komentářích několikrát zaznělo:

Jedná se o střechu pražského Hlavního nádraží nad prvním a druhým nástupištěm. Zasklená střecha se již dlouho postupně čistí, je na ní ještě mnoho starých skleněných tabulí, zašpiněných dlouhými léty provozu parních lokomotiv (které v posledních letech jezdí jen výjimečně při zvláštních svátečních jízdách). Takže za pár týdnů, až bude čištění dokončeno, už bude sice na nástupištích více denního světla, ale už to nebude tak malebné na focení :-).

Že jde o nádraží, bylo jasné z indicie č.4, kde je ocitována charakteristika nádraží ze Švejka :-). Jak už v komentářích zaznělo, původně se nádraží jmenovalo nádraží císaře Františka Josefa, posléze zase po řadu let Wilsonovo nádraží podle amerického prezidenta Woodrow Wilsona.

Výška kontrukce je až 18 metrů, což jste si mohli spočítat podle indicie č.6, no a ve vakuu bychom nemohli slyšet hlášení o příjezdech a odjezdech vlaků :-).

Děkuji všem, kteří svými komentáři, znalostmi a tipy přispěli k odhalení správné odpovědi a těším se zase někdy u další fotohádanky nashledanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.