neděle 22. ledna 2017

Nedělní miniglosy č.388

Nového amerického prezidenta Donalda Trumpa rozčilily letecké záběry míst z parku před Kapitolem, podle kterých se jeho inaugurace zúčastnilo méně lidí v porovnání s nástupem prezidenta Obamy. Podle Trumpa je skoro jisté, že statisíce návštěvníků na snímcích smazali ve photoshopu nenávistní novináři nebo ruští hackeři, aby znevážili slavnostní akt: "Návštěvníků muselo být ve skutečnosti mnohem, mnohem víc než v případě mého směšného prezidentského předchůdce; jednak jsem nejméně o půl miliónu návštěvníků chytřejší a schopnější než on a jednak se např. počet agentů zpravodajských služeb v davu, kteří jediní jsou spočítaní přesně, oproti minulé inauguraci ztrojnásobil."
-----------------------
Čeští vědci konečně rozřešili tajemství, proč se po internetu šíří špatné a lživé zprávy rychleji než ty dobré a pravdivé. Podle výsledků několikaleté studie mají sice překvapivě oba typy zpráv technické předpoklady šířit se stejně rychle, ale ty dobré a pravdivé málokdy někdo posílá dál, protože jsou zcela nezajímavé a na rozdíl od těch vymyšlených jim pochopitelně nikdo nevěří.
----------------------
České feministky napadly básničku Jiřího Žáčka, která je součástí čítanek pro základní školy, protože se v ní malým školáčkům vysvětluje, že z holek budou jednou milující maminky. Jiří Žáček připustil své pochybení a slíbil básničku rozšířit tak, aby byla korektní a nevytvářela nebezpečné genderové stereotypy. Doplní proto možnost, že milujícími maminkami mohou být i muži, že z některých holek mohou vyrůst milující tatínkové, a zmíní i eventualitu, že z některých holek - budou-li na ně kluci ve škole oškliví a budou je rušit při češtině, když se bude probírat, jak porozumět jednoduchému básnickému textu - vyrostou podobné feministky. Básník si však není jistý, jestli se bude výsledek po takových úpravách pořád ještě rýmovat.
----------------------
Strana zelených na svém sjezdu v Hradci Králové přestala používat zkratku SZ a bude nadále používat v Evropě osvědčený název Zelení. V závěrech sjezdu strana uvádí, že bude podporovat legalizaci squattingu, což je podle českých politologů pochopitelné, protože se jedná asi o jediný způsob, jak se mohou Zelení v dohledné době dostat do Poslanecké sněmovny.
----------------------
Český hydrometeorologický ústav opět varuje před zhoršujícími se rozptylovými podmínkami v kritických místech České republiky. Podle policie ale není viníkem znečištění dominující tlaková výše v kombinaci s průmyslovými exhalacemi a hustou automobilovou dopravou; policejní mluvčí překvapivě upřesnil, že za znečištění může dívka jménem Popelka. "Popelku jsme díky novému zákonu, který nám umožňuje vstoupit do domu při podezření ze spalování neekologického paliva, přistihli právě v okamžiku, kdy z doposud neznámých důvodů pálila v kotli svoje luxusní střevíčky. Tím došlo k prudkému zvýšení koncentrace polétavého prachu a navíc když jsme chtěli přestupkyni zadržet a odvést na služebnu, použila známou Krejčířovu kouzelnou formuli "mlha přede mnou, mlha za mnou", což smogovou situaci v oblasti ještě zhoršilo."


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.