středa 18. ledna 2017

Komentátoři roku 2016

Když jsem nedávno psal článek bilancující fungování mého blogu v uplynulém roce Jaký byl můj blogový rok 2016?, zcela jsem vynechal - čistě z prostorových důvodů, protože článek už byl docela rozsáhlý - jedno hledisko pro fungování blogu sice nikoli nezbytné, ale přesto, myslím, především pro motivaci blogerů dost důležité: Komentáře! Statistika komentářů mi totiž poskytla zajímavé informace, které se notabene týkají právě především vás, kteří mi komentáře píšete. No a třeba budou některé informace zajímavé i pro ty, kteří sice vlastní komentáře nepíšou, ale se zájmem si čtou komentáře ostatních. Pojďme se tedy podívat, co se dá všechno o komentářích a jejich autorech za rok 2016 říct:
 
Metodologická poznámka: Do statistiky jsem nechal vstoupit komentáře všech článků z roku 2016. Pokud jste tedy v roce 2016 komentovali nějaký starší článek, takový komentář se v této statistice neobjeví, to by bylo na poněkud detailnější analýzu a já chci poskytnout jen opravdu orientační vhled a nabídnout pár zajímavostí.

Celkem jsem v roce 2016 publikoval 145 článků. To první, co mne zajímalo, byla "disciplína" počet komentovaných článků. U každého komentátora jsem se proto podíval, u kolika článků mi zanechal svůj komentář. Pojďme se podívat, jak vypadá tabulka "TOP komentátorů" loňského roku.

1. .TlusŤjoch............... 141
2.. Miloš ......................138
3. .Kitty .......................108
4. .Chudobka ................ 90
5. .Vendy W. ................ .84
6. .Jan Turoň ...............  .77
7. .Jarka ......................76
8. .Ruža z Moravy..........74
8. .Janinka...................  .74
10. Bev ......................  ..66

Ještě jednou připomínám, že celkem bylo publikováno 145 článků, takže vítězný TlusŤjoch vynechal pouhé čtyři články a stříbrný Miloš jen sedm. To je tedy opravdu veliká porce a doklad dlouhodobé přízně, před kterým mohu jen smeknout svůj blogový širák.

Když jsem se podíval na celkový počet komentářů, tzn. pokud někdo komentoval jeden článek vícekrát, započítal jsem každý z nich, vyšlo pořadí přece jen trochu jinak, byť "medailové pozice" zůstaly stejné:

1. .TlusŤjoch................. 203
2.. Miloš ........................157
3. .Kitty .........................138
4. .Doktorka se srdcem..132
5. .Vendy W. ..................122
6. .Ruža z Moravy...........100
7. .Janinka.......................96
8. .Chudobka ..................94
9. .Sugr ..........................84
10. Jarka.........................83

Z porovnání obou tabulek je vidět, že někteří komentátoři častěji využívají "vícečetné komentáře". Rekordmanem se stala Sugr, která opatřila jeden z článků hned osmadvaceti svými komentáři (Janinka jich u jednoho článku měla 18 a TlusŤjoch 10).

Jen pro legraci jsem se podíval i na to, komu patřily u každého článku první komentáře. Nejpohotovějším komentátorem roku se stala Kitty, jejíž komentáře se jako první objevily u 35 článků (Doktorka se srdcem jich měla 22 a Vendy W. 19).

Celkem se u článků z roku 2016 objevilo 3221 komentářů, z nichž 1001 byly mé odpovědi, skutečných komentářů zdejších návštěvníků bylo 2220. Do tohoto počtu samozřejmě nezahrnuji smazané reklamní "robotické" komentáře, kterých bylo určitě taky pár stovek, ale jejich sčítáním jsem samozřejmě nemarnil svůj čas.

Jak už jsem uvedl v souhrnné bilanci blogového roku (odkaz nahoře), nejkomentovanější článek roku (i celé historie tohoto blogu) měl 212 komentářů, zatímco ten nejméně komentovaný měl komentáře všehovšudy 3 (šlo o Nedělní miniglosy č.370).

Ruku k dílu (a své polínko do společného komentářového ohně) přiložilo 125 návštěvníků, z nichž sice většina jsou sami blogeři, ale zdaleka ne všichni.

Potud šlo výhradně o objektivní, vyčíslitelná a seřaditelná data. Na závěr si dovolím být naopak velmi, velmi subjektivní. Všechny vaše loňské komentáře a poznámky k mým textům mi samozřejmě udělaly velkou radost a moc si vážím toho, že vám stojí za to své komentáře psát, že nelitujete přemýšlení (mnohé komentáře jsou samy o sobě svébytnými literárními dílky) ani času. Ostatně, taky se snažím na vaše poznámky - pokud to je jen trochu možné - odpovědět. No a otevřeně se přiznávám, že velmi specifický druh neobyčejné radosti ve mně vyvolalo loňských několik komentářů od historicky nejvěrnějšího čtenáře tohoto blogu, tím spíš že jde o čtenáře, který - jak už jsem uváděl v několika podobných souhrnných vyhodnoceních dříve - zásadně nekomentuje. Bez tohoto čtenáře a návštěvníka by tenhle blog nejspíš už dávno neexistoval, tak není divu, že jemu posílám poděkování speciální.

Ještě jednou děkuji všem návštěvníkům pravidelným i občasným, těm, kteří tudy jen prolétnou, i těm, kteří se články pročítají podrobněji, někdy i hodně hluboko do historie, děkuji všem komentátorům i mlčícím. A těším se, že se všemi z vás se budeme potkávat na těchto stránkách i nadále.

Takže, kdo tentokrát ode mne dostane "malé bezvýznamné plus" za první komentář? Statistika pro rok 2017 už běží! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.