neděle 3. ledna 2016

Nedělní miniglosy č.342

Po krátké vánoční přestávce vás jednočlenná redakce Nedělních miniglos vítá znovu "na palubě" tradičního týdeníku i v novém roce 2016 a těší se, že se budeme opět každou neděli potkávat nad vybranými domácími i světovými událostmi, na které se budeme dívat s nadhledem a s citem pro jejich svérázný absurdní půvab. Tak když je ten nový rok, přidáme dnes k tradičním pěti jednu miniglosu navrch jako novoroční bonus :-).

České televizní stanice požadují rozšířit po vzoru obchodních domů období televizních Vánoc i na listopad a na říjen, protože se jim už do programu nevejdou všechny pohádky. Celkem se letos odvysílalo několik stovek filmových a televizních pohádek a to ještě do celkového počtu nepočítáme zpravodajské a publicistické pořady, které by si to často zasloužily.
----------------------
Vězni v České republice dostali před Vánoci nečekaný dárek, když se stal zázrak a Ježíšek jim přinesl druhého generálního ředitele Vězeňské služby. Ministerstvu spravedlnosti sice tento dárek poněkud zkomplikoval organizační chod úřadu, ale vedení ministerstva se obává vánoční dárek odmítnout,aby se Ježíšek neurazil. Podle ministra spravednosti Roberta Pelikána se časem jistě podaří doladit rozdělení kompetencí a uvést chod Vězeňské služby do celkem normální podoby i se dvě generálními řediteli v čele, jen se obává, aby zázraky nepokračovaly a na Tři krále se neobjevil ještě nějaký třetí generál, protože pro takovou situaci už není v českém prostředí žádný precedens, snad s výjimkou filmu Tři veteráni, ale na to jsou současní ředitelé přece jen příliš mladí, příliš při síle a příliš málo nad věcí.
----------------------
Vědci z pařížské Katedry mediální fyziky, kteří několik let analyzovali mechanismus šíření špatných mediálních zpráv, publikovali převratný objev, že zatímco v normálním světě je maximální rychlostí rychlost světla, v médiích dosahuje zdaleka nejvyšší rychlosti tma.
----------------------
Jedním z důsledků globálního oteplování se zdá být i oteplení vztahů mezi USA a Kubou, takže administrativa obou států začíná připravovat návštěvu prezidenta Obamy na Kubě. Přestože z USA je to po moři na Kubu kousek, dá se předpokládat, že americký prezident přicestuje letadlem. "Rozhodně se chceme cestě lodí vyhnout," řek Nedělním miniglosám dobře informovaný zdroj z Bílého domu. "Jednak poslední přátelská návštěva, kterou platila americká admistrativa, v roce 1961 tak docela nevyšla, jednak bychom stejně museli vytipovat jiné místo přistání, aby nebyl název zátoky v médiích nemístně spojován s osobou našeho prezidenta."
----------------------
V souvislosti s otevřením původního vojenského prostoru v Brdech veřejnosti bylo do oblasti ochránci zvířat vysazeno několik exemplářů slovenských medvědů z tamějších lesních přebytků. "Pevně věříme, že se medvědům bude v Brdech dařit," řekl nám ředitel nově vzniklé chráněné krajinné oblasti, "mimo jiné i proto, že jejich výcvik pro vyhledávání a likvidaci nevybuchlé munice nebyl zrovna levný." Zoologové se domnívají, že brdští medvědi budou díky svým pyrotechnickým dovednostem tak specifickým medvědím druhem, že budou moct být pojmenováni speciálním novým druhovým označením "medvěd brdník".
----------------------
Po určitých mediálních peripetiích se novoroční oběd s českým premiérem Sobotkou u prezidenta Zemana na zámku v Lánech odehrál bez dalších výstřelků. "Nakonec se jasně ukázalo, že na obědě nebylo vůbec nic nestandardního, jak se nám média snažila mermomocí podsouvat," řekl nám prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. "Ostatně i složení pozvaných hostů bylo nakonec zcela tradiční, takže se oběda zúčastnili jen oba pánové, jejich manželky a nezbytní tlumočníci."

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté sedmileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.