neděle 17. ledna 2016

Nedělní miniglosy č.344

Český premiér Bohuslav Sobotka popřel, že by svou e-mailovou komunikací, která byla zveřejněna po zásahu hackerů spojených s českými ultrapravicovými kruhy, jakkoli porušil stanovená pravidla pro nakládání s utajovanými skutečnostmi. Podle jeho stanoviska byl např. tolik diskutovaný protiteroristický balíček již dávno veřejně dostupným materiálem, navíc není možné vyloučit, že hackeři text pro lepší mediální využití do určité míry poupravili. "Ano, materiál, který unikl z premiérovy e-mailové schránky, nejspíš není původní verzí vzniklou na Úřadu vlády," uvedl pro Nedělní miniglosy jeden z bezpečnostních expertů. "Text někdo jistě upravoval, protože na rozdíl od jiných materiálů vlády obsahuje jen velmi málo gramatických a stylistických chyb a i obsahově jde o materiál tak kvalitní, že jeho vznik na Úřadu vlády je prakticky vyloučený."
----------------------
Kvůli v tomto ročním období nečekané změně počasí skončila rekordní nepřetržitá šňůra 46 týdnů, během kterých v hitparádě nejčastějších internetových dotazů dominovala otázka: "Jak nejlépe ochránit tradiční evropské hodnoty proti invazi vetřelců?" V čele žebříčku ji - jistě jen dočasně - vystřídala praktická otázka související s faktem, že pořádná zima u nás nebyla už řadu let: "Z kolika koulí se staví sněhulák?"
----------------------
V příletové hale letiště Václava Havla vyrostlo několik metrů plotu z žiletkového drátu, které spolu s ženijními zátarasy rozmístěnými po hale hlídá skupina po zuby ozbrojených vojáků a policistů. "Rozhodli jsme se, že půjdeme Evropě příkladem a náležitě zabezpečíme alespoň tu část shengenské hranice, za kterou neseme bezprostřední odpovědnost," řekl nám k dlouho utajované akci ministr vnitra Chovanec. "Pevně věříme, že se Itálie a především Řecko při ostraze své části hranice sjednocené Evropy zachová podle našeho vzoru."
----------------------
Jako symbolické gesto dobré vůle mezi různými náboženstvími vyšla v Německu poprvé po uvolnění autoských práv Hitlerova kniha Mein Kampf. "Pokusili jsme se vyjít vstříc pokud možno všem, kteří by se z nějakého důvodu mohli cítit vydáním knihy pohoršeni," řekl Nedělním miniglosám zástupce vydavatele. "Aby kniha nevyvolala špatné pocity u Židů, opatřili jsme ji obsáhlými vysvětlujícími komentáři, a aby se vzhledem ke své rozdílné víře necítili špatně naši muslimští spoluobčané, upustili jsme v případě této knihy od slavnostního křtu."
----------------------
Tým složený z českých vědců po patnácti letech tvrdé výzkumné terénní práce v několika desítkách českých polesí definitivně potvrdil, že oblíbené a často používané české rčení ve skutečnosti neplatí, protože až na období mysliveckých honů a výjimečné situace, kdy nastávají akusticky zcela anomální podmínky, se totiž bez ohledu na kvalitu a intenzitu vnějšího podnětu z lesa většinou nic neozývá.


Chcete si přečíst i jiné články než Nedělní miniglosy? Můžete si vybrat třeba v bilančním článku Blogový rok 2015, kde najdete odkazy na čtenářsky nejúspěšnější loňské texty publikované na tomto blogu

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté sedmileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.