úterý 5. ledna 2016

Fotohádanka č.22



Opět jsem pro vás po několikaměsíční prodlevě připravil malou fotohádanku, už dvaadvacátou z dlouhodobé série. A protože jste z předchozích fotohádanek už zvyklí dostat malou nápovědu, ani dnes nebudou u fotky chybět populární "indicie otce Fourata".
 
 


Dnes bude indicií šest:

1. Fotografie byla udělána den po vánočních svátcích, je to ale možné i kterýkoli jiný den a část noci.

2. Přilehlá ulice je dnes už standardní součástí velkoměsta, takže dokonce ani v zimních plískanicích - natožpak za letních suchých veder - nebývá blátivá.

3. Na rozdíl od okolí je na obrázku i po létech jasně vidět střed.

4. Zatímco podle starého úsloví vedou všechny cesty do Říma, v okolí obrázku skoro všechny cesty končí.

5. Místo souvisí se speciálním vegetačním typem, který je tvořený především nízkými keři a polokeři dobře snášejícími horké a suché léto a je rozšířený ve Středomoří (kupříkladu na Lefkadě :-)).

6. Nemůžu říct, že bych při focení nikomu nepřekážel. Motal jsem se v cestě okolojdoucím chodcům i okoloběžícím běžcům docela dovedně, ale protože jsem s nimi během focení nemohl udržovat vyzývavý oční kontakt, nedošlo k žádnému konfliktu. Nakonec jsem tedy nedošel žádné fyzické újmy, jen mne malinko bolelo za krkem.

Konec nápovědy, milí návštěvníci a hadači. Víte už, co je zachyceno na dnešním snímku? Hádejte, tipujte, luštěte, přemýšlejte nahlas, spolupracujte! A třeba se - jako se to občas děje - zase najde někdo, kdo odhalí i smysl všech použitých indicií, tak se nestyďte popustit uzdu své detektivní fantazii :-).

Řešení zveřejním nejspíš ve čtvrtek večer, ale věřím, že na ně nebudete čekat se založenými neurony :-).

---------------------------------

Tak a je tady řešení. Pro minimálně tři z vás nikterak překvapující: Fotka je totiž opravdu z Masarykova nádraží. Nejpřesněji to popsal Honza Turoň: Jde skutečně o "předsálí" tohoto nádraží, přesněji pohled kolmo vzhůru na strop. Ta čtyři černá kolečka na úhlopříčkách jsou světla.

Když se podíváme na smysl jednotlivých indicií:

ad 2) Přilehlá Havlíčkova ulice se dříve nazývala Blátivá.

ad 3) Od roku 1953 do roku 1990 se nádraží nesmělo jmenovat Masarykovo a jeho název byl Praha-Střed.

ad 4) Nádraží není "průjezdné", ale opravdu zde všechny koleje končí. Mimochodem, protože nádraží bylo postaveno v době, kdy ještě stály městské hradby, měla každá kolej v hradbách svou vlastní uzavíratelnou bránu.

ad 5) Typu vegetace, který se často vyskytuje v Řecku se říká garrigue, což bylo druhé jméno Tomáše Masaryka "po manželce" Charlotte.

Díky všem hadačkám a hadačům a těším se zase za pár měsíců na další fotohádanku :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.