neděle 2. srpna 2015

Nedělní miniglosy č.325

Přímo během slavnostního otevření nově opraveného výběhu v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce uprchla před zraky vedení zoo a představitelů města z výběhu skupina makaků. Chovatelé sice předpokládají, že se makakové vrátí, podle zdrojů z ministerstva vnitra je však důvodné podezření, že se makakové budou chtít podobně jako většina ostatních uprchlíků dostat za každou cenu do Německa. Olomoučtí obyvatelé přijali útěk makaků s nadšením - nikoli ovšem proto, že by chovancům zoo přáli svobodu, ale protože se báli, že jim inteligentní makakové budou nekale konkurovat na místním trhu práce.
----------------------
Podle meteorologů je horko a sucho v Evropě kompenzováno silnějšími dešti a nižšími teplotami v monzunových oblastech Asie a český ministr financí Andrej Babiš už v zájmu zachování rovnováhy přislíbil, že se v příštím roce zasadí alespoň o vyšší míru srážek ze mzdy. Celkové rovnováhy bylo dosaženo i v jiných oblastech - např. vyšší počet intenzivních průjmových onemocnění hlášených v minulém týdnu z Plzně byl vyvážen četnými víkendovými zácpami na silnicích k Jadranu.
----------------------
 
Těžká voda do jaderných reaktorů by se měla ve velkém vyrábět v České republice. Jedná se o reakci nadnárodních korporací na výsledky obsáhlého mezinárodního průzkumu, kde Češi s převahou obsadili první místo ve skuhrání, nadávání na poměry a v názorech, jak je všechno těžké. "Těžkosti a těžké věci jsou v České republice naprosto přirozené, tak chceme této psychologické výhody při výrobě těžké vody využít - podobně jako se tento předpoklad podařilo využít při poválečném rozvoji těžkého průmyslu," řekl nám vedoucí projektu. Podle starostů Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní, kde by se měla těžká voda vyrábět z běžných vývěrů minerálních vod, však bude velmi těžké technologicky náročný projekt rozjet. I kdyby se to nakrásně podařilo, místní lidé se podle starostů s výrobou těžké vody jen těžko smíří, přestože se potenciální výrobci zavázali vzhledem ke specifikům českého trhu vyrábět těžkou vodu i s příchutí limetky a lesních jahod.
----------------------
Vzhledem k enormnímu nárůstu využívání slova "uprchlík" v českých médiích i v běžných soukromých rozhovorech, navrhli odborníci z Ústavu pro jazyk český jednu drobnou praktickou jazykovou změnu: "V českém slově "uprchlík" bohužel předpona nijak nenapomáhá rozlišení, jestli uprchlík uprchnul odjinud k nám nebo naopak prchá od nás jinam. Proto doporučujeme začít používat významově konkrétnější slova "odprchlík" - pro lidi, kteří směřují z České republiky ven - a "připrchlík" - pro lidi, kteří počítají s tím, že v České republice zůstanou. "Jen co vyřešíme zásadní filosofický spor, zda vzbouřenci z Bělé pod Bezdězem jsou připrchlíci nebo odprchlíci," řekl nám ministr vnitra Chovanec, "začneme diskutovat o vzniku dalších připrchlických táborů.
----------------------
Slovenské dráhy začínají od letošního srpna postupně přecházet i v místech se stejnosměrnou trakcí na střídavý proud. Protože zatím nejsou připravena speciální pravidla pro nakládání se střídavým proudem, budou dočasně v platnosti alespoň pravidla hokejová. Proud tedy bude moci střídat především vždy při přerušení hry, pokud nebyla hra přerušena kvůli zakázanému uvolnění, a při špatném střídání bude automaticky následovat dvouminutový trest.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.