neděle 16. srpna 2015

Nedělní miniglosy č.327

Českým politikům končí tuto neděli prázdniny, což většina z nich považuje za diskriminaci, protože děti, se kterými si politici ještě před pár dny hráli na indiány, mohou v prázdninách ještě dva týdny pokračovat. U politiků se rovněž začaly projevovat typické průvodní znaky konce prázdnin - plačtivost a rozjívenost. Někteří ministři dokonce na sekretariáty svých ministerstev už volali, že je bolí bříško a mají od rodičů podepsanou omluvenku na čtvrteční schůzi vlády, několik z nich sice do práce může, ale nesmí cvičit. Podle politologů bude trvat nejmíň měsíc, než se situace po prázdninách stabilizuje a politici se znovu řádně soustředí, po tuto dobu by měli všichni řidiči jezdit kolem Úřadu vlády opatrně, protože je možné, že politici budou ještě nějakou dobu duchem někde u vody a při přecházení vozovky se často zapomenou rozhlédnout.
 
----------------------
Japonský premiér Abe se k příležitosti 70. výročí konce války v Tichomoří ve svém zásadním projevu omluvil za příkoří způsobené Japonskem nevinným obětem války. Podle očekávání nebyl s jeho omluvou spokojen vůbec nikdo: Jedna strana se domnívá, že omluv bylo již příliš a další omluva byla nadbytečná, druhá strana tvrdí, že omluva byla absolutně nedostatečná a je třeba ji propříště vylepšit a nejlépe každý rok opakovat. Třetí - nejmenší - skupina pozorovatelů opatrně připouští, že omluva byla celkem vyvážená, což se jim zdá ovšem natolik podezřelé, že se tomu ze strany Japonska vůbec nedá věřit. Premiér Abe po zevrubné analýze všech reakcí a komentářů na projev dospěl k přesvědčení, že příště bude pro všechny užitečnější, když místo zásadních politických projevů půjde na nějaké dobré suši.
----------------------
Česká národní rada pro uprchlíky se rozhodla postupovat po vzoru Řecka, které na pomoc uprchlíkům na ostrově Kos vyčlenilo obří trajekt Eleftherios Venizelos s kapacitou téměř 3000 osob. Česká vláda přislíbila dodat pro stejné potřeby srovnatelně velkou loď hned poté, co bude dokončen chystaný kanál Labe - Odra - Dunaj, a Česká republika se tak stane námořní velmocí. Do té doby česká vláda pronajala od Zdeňka Bakaly za několik desítek miliónů korun alespoň několik šlapacích kachniček na Vltavě v Praze; ty by podle odhadů Ministerstva vnitra uprchlíkům, kteří nechtějí pokračovat do Německa, ale chtějí nadále trvale žít a pracovat v České republice, prozatím měly stačit.
----------------------
Podle ochránců přírody zmizelo z České republiky za posledních 25 let definitivně 7 druhů ptáků. Jeden z nich, stepní opeřenec dytík úhorní však podle důvěrných informací Nedělních miniglos v České republice stále žije a jeden exemplář se dokonce přihlásil v jednom nejmenovaném kulturním domě na letošní kurzy, které pořádá od podzimu místní Step Club. Populace tohoto ptáka je však nejspíš opravdu velmi omezená, protože se podle našich informací dytík sháněl po možnostech podat si seznamovací inzerát do zahraničí, kde by měl být větší výběr dytic.
----------------------
Ruský ministr zahraničí Lavrov podle zvukového záznamu z jednání se saúdskoarabskou stranou označil dosud neidentifikované přítomné osoby za debily. Mezinárodní komentátoři chtěli znát názor pražské primátorky Krnáčové a českého prezidenta Zemana, kteří mají podle svých dřívějších vyjádření právě s debily bohaté osobní zkušenosti, ale bohužel - primátorka byla právě na pochodu gayů a leseb Prague Pride a Miloš Zeman se v lánské oboře na speciálně vybudované cvičné hranici učil střílet.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.