neděle 14. června 2015

Nedělní miniglosy č.318

Nedělní miniglosy odhalily, že šéf fotbalové asociace FIFA Sepp Blatter neodstoupil z funkce předsedy kvůli kolosální korupční aféře ve své organizaci, ale proto, že se mu nepodařilo u Mezinárodního soudu prosadit, aby pohádková postavička z českého Čtyřlístku Fifinka platila za používání svého jména organizaci FIFA nemalé licenční poplatky, takže rozpočet organizace na dalších 20 let je ohrožen.
----------------------
Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig byl odvolán za své nekorektní vyjádření na sociálních sítích, kde o některých našich spoluobčanech blíže neupřesněného původu hovořil jako o cikorkách. Jeho zaměstnavatel přitom vůbec nevzal v úvahu, že mluvčí zásadně nepije dobrou brazilskou kávu, ale dává přednost kávovinovým náhražkám, je členem České společnosti přátel čekanky, o pozitivních účincích této rostliny napsal několik statí a zasadil se dokonce o založení nové sekce na Českém svazu ledního hokeje, která bude organizovat hokejové zápasy hrané výhradně s čekankovými puky.
 
----------------------
Česká pošta by měla do konce roku konečně akceptovat i jiné platební karty než své vlastní. Napovídá tomu několik vyhlášených výběrových řízení na pozice poštovních kartářek, které by měly být schopné kromě základních listovních a penežních služeb zákazníkům na poštách vykládáním z jejich kreditních karet věštit budoucnost. "Možná bude třeba trochu více času na zapracování do specifických podmínek České pošty," řekl nám ředitel příslušného poštovního projektu, "takže po omezenou dobu nebudou naše kartářky z kreditních karet klientů usuzovat na budoucí děje, ale budou z nich jistě schopny věštit alespoň současnost."
----------------------
Stát se rozhodl, že bude chtít do budoucna sjednotit proud používaný na železnici, byť to bude znamenat kompletní přestavění více než 1700 km tratí včetně dosud ne zcela dostavěného hlavního koridoru. Podle pracovníků Ministerstva dopravy není žádný důvod, abychom - když i samotné ministerstvo funguje moderně na principu stálého střídání koncepcí - v praxi jezdili stále na stejný nudně stejnosměrný proud.
----------------------
Příležitostnou minci v nominálu 2.5 eura s motivem bitvy u Waterloo vydala Belgie. Využila ustanovení, že netradiční nominály mohou jednotlivé země razit i bez souhlasu ostatních zemí eurozóny, takže námitky Francie proti připomínání této slavné francouzské porážky Belgie nemusela brát v potaz. Česká národní banka vyhlásila, že po přechodu České republiky na euro je připravena připomínat významné historické porážky častěji; začít chce potlačením selské rebelie u Chlumce a jistě se uplatní i bitva u Bílé Hory a bitva u Lipan. Protože však takových významných událostí ve své historii nemáme dostatek pro dlouhodobý emisní plán, dá se předpokládat, že si na českých mincích budeme muset kromě slavných porážek připomínat i neslavná vítězství.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.