neděle 7. června 2015

Nedělní miniglosy č.317

Ústav pro jazyk český vydal studii, podle které mohou příjmení mít zásadní vliv na úspěšnost svých nositelů v politice. Bylo kupříkladu potvrzeno, že jména končící na "-ádek" často předurčují neslavný konec politiků, určitě mnohem neslavnější než celkem úspěšná jména končící na "-avel", "-eman" nebo "-aus": "První vlaštovkou byl kdysi populární politický exot Miroslav Sládek, který naštěstí skončil už dávno," řekl nám mluvčí ústavu. "V tomto týdnu, zdá se, skončila politická kariéra ministra školství Marcela Chládka. No a s ministrem Janem Mládkem už to začíná být taky pěkně nahnuté." Někteří významní představitelé ale s teorií nesouhlasí: "Sládek, Chládek i Mládek - to všechno je jen shoda náhod, která nemá s politickými ani jazykovými zákonitostmi ve skutečnosti nic společného," uvedl místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.
 
----------------------
Skutečnost, že 2. červen je vyhlášený jako Mezinárodní den prostitutek, přináší podle organizace Rozkoš bez rizika určitou řevnivost a spory mezi staršími a mladšími provozovatelkami tohoto řemesla. Ty starší totiž nelibě nesou, že mladistvé prostitutky mohou na rozdíl od nich slavit dva svátky bezprostředně po sobě. Podle evropských úředníků je možné podobný pocit diskriminace elegantně vyřešit koupí bicyklu, protože 3. červen je od roku 1998 Evropským dnem jízdních kol.
----------------------
Poté, co se dozvěděla o trestu tisíce ran bičem pro saúdskoarabského blogera za urážky islámu, vyjádřila redakce blogových Nedělních miniglos na zvláštní tiskové konferenci upřímné přesvědčení, že radikální islám vlastně vůbec není špatné náboženství a má bezesporu dostatečné osobité kouzlo na to, aby se o něm v tradičním nedělníku mluvilo výhradně v dobrém.
----------------------
V poslední době se množí drobné střety a nedorozumění ve vládní koalici. Podle premiéra Sobotky by např. měl v příštím roce stoupnout průměrný důchod o 205 korun, zatímco podle ministra Babiše by se výše důchodu neměla měnit, ale každý důchodce by měl dostat navíc 30 koblih. "Státní rozpočet není nafukovací," uvedl přísný strážce státní kasy, "zato když je kobliha dostatečně gumová, trochu se přifouknout dá, čímž se dá dost ušetřit na marmeládě." Předpokládá se, že se postupně na koblihy převede i základní důchod, který se doposud rovněž zpozdile vyplácel v penězích. Na koblihy by pak po důchodcích měli přejít i všichni ostatní občané České republiky a někteří odborníci dokonce předpovídají, že po krachu v důsledku kolapsu řecké ekonomiky bude euro v zemích eurozóny nahrazeno eurokoblihami.
----------------------
Vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu bylo v mnoha oblastech České republiky vyhlášeno nebezpečí požáru. Z preventivních důvodů byly proto tento týden zrušené parlamentní interpelace, kde to mezi poslanci tradičně jiskří, bylo odloženo několik akcí připomínajících výročí smrti Mistra Jana Husa a zoologická zahrada v Praze pro jistotu přesunula do vnitřních prostor speciálního pavilonu všechny plameňáky.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.