pátek 19. června 2015

Výlet na zámek Bruntál

Během mého "jesenického víkendu" byl jeden den vysloveně chladný a občas nepříjemně pršelo. Hřebeny a okolní kopce se schovaly za oblačnou oponu a já se rozhodl vyrazit místo do hor jen někam autobusem do okolí. Nakonec jsem si vybral Bruntál, kde jsem ještě nikdy nebyl, a navštívil tamější zámek. Nebyl jsem na tu návštěvu nijak připravený a nečekal jsem nic zvláštního, město jsem neměl spojené s žádným obzvláštním očekáváním. Skutečnost mě ale mile překvapila, bruntálský zámek je nejen krásný, ale mají tam zjevně i výborné průvodkyně. Ze zkušeností z různých jiných míst jsem čekal nějakého brigádníka, který má nazpaměť naučeno několik stran faktů a mimo tuto zahrádku prakticky nic dalšího nekvete. Dostalo se mi naopak obsáhlého výkladu se spoustou propojek a souvislostí. Navíc jsem byl "ve skupině" jediným návštěvníkem, takže výklad byl docela interaktivní. Tolik, že jsem málem nestíhal fotit - tu možnost si tu můžete přikoupit za 20 korun.
 
Zámek má velmi zvláštní tvar kruhové výseče, byl při výstavbě omezen městskými hradbami. Po bitvě na Bílé Hoře byl konfiskován rodu pánů z Vrbna a přešel do majetku Řádu německých rytířů. Od roku 1816 se stal sídlem velmistra řádu. Nyní je v majetku státu, veřejně přístupný je od roku 1960. Na fotografii je zámecké průčelí se vstupní branou. Cedule u vchodu zvala na veselý program Partička, takže jsem chvíli zaváhal, jestli jsem tu dobře, ale naštěstí jsem vešel a žádnou veselou partičku nepotkal.



Návštěvníci procházejí pokoji v 1.patře zámku. Z mnoha jsem vybral jen pár fotografií: Na té první je vidět celkem střízlivé vybavení jedné z místností, zvláště malebný mi připadne pohotovostní nočníček :-).



Vždycky mě fascinovaly staré knihovny. Jak jsem se dozvěděl, zámecká knihovna obsahuje knihy velmi různorodých žánrů od významných vědeckých a filosofických publikací až po červenou knihovnu. Zdejší nejvýznamnější velmistr řádu arcivévoda Evžen Habsburský si poctivě do každé přečtené knížky vepsal datum přečtení, což mi přijde pro zpětný pohled na život na zámku jako mimořádně zajímavý zdroj informací, tím spíš, že šlo o knížky psané v mnoha různých jazycích. A úplně pod čarou bych upozornil na krásnou dřevěnou podlahu.



Jak jsem pochopil, arcivévoda Evžen je vůbec postavou, která zanechala na zámku a na dalších majetcích patřících Řádu (především šlo o hrad Bouzov) nesmazatelnou pozitivní stopu. Když to trochu přeženu, tato osoba mi podle dostupných informací připadla jako takový místní Karel IV, "otec regionu". On když se jednou za čas povede nějaký opravdu osvícený a všestranně zdatný šlechtic, má to většinou na rozvoj daného místa mnohem výraznější dopad než desítky let sebelépe fungující demokracie :-)



Průhled propojenými pokoji v 1. patře zámku. A v každé z místností nějaká budovatelská stopa arcivévody Evžena.



Nechce se vám za modlitbou chodit až do kostela? Co takhle si do bytu pořídit příruční oltářík s úložným prostorem?



I sbírku zbraní dával dohromady - jako všestranný sběratel pohybující se napříč mnoha obory - arcivévoda Evžen.



Prohlídka jednotlivých pokojů zámku je i malým "průletem" různými styly od baroka přes klasicismus, rokoko i secesní prvky. Dá se říct, že řádoví velmistři měli docela vkus; aspoň mému oku lahodí. Abychom lehce parafrázovali Jana Wericha - ono "takový baroko i rokoko jsou moc pěkný pro oko!"



V hracím (nebo taky pánském) salónku jsou k vidění i zajímavé hudební nástroje. Zajímalo by mne zadrnkat si na spinet, ale když bych se k němu pokusil přiblížit, spustil by se úplně jiný kvalitní zvuk :-).



Hlavní zámecký sál je jedinou místností zasahující až do druhého patra, které je pro běžné návštěvníky nepřístupné. Sál ale nemá dobrou akustiku, takže pro koncerty a společenské akce (včetně svateb) se používají jiné zámecké prostory.



Dostanete-li se někdy do Bruntálu na návštěvu, myslím, že zámek byste neměli minout - prohlídku interiérů ani bezprostřední okolí upravené na zámecký park. Mně celková návštěva města vyšla na cca 4 hodiny a prohlídka zámku byla jejím nejsvětlejším bodem (tím nejtmavším byl místními hasiči právě pacifikovaný požár jednoho z původně docela pěkně opravených historických domů u náměstí). Další dny už se zase počasí umoudřilo a horská příroda Jeseníků opět svou lákavostí přetrumfla okolní městečka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.