neděle 12. dubna 2015

Nedělní miniglosy č.309

V celosvětovém žebříčku kvality života si Česká republika navzdory všeobecnému očekávání polepšila oproti loňsku o jedno místo, a aktuálně je tak v pořadí dvaadvacátá. Naproti tomu v prestižním mezinárodním žebříčku skuhravosti se Češi ve srovnání s loňským rokem dopředu neposunuli, protože už to nešlo.
-----------------------
Český prezident Miloš Zeman se nakonec nezúčastní vojenské přehlídky, která se uskuteční v den oslav 70. výročí vítězství nad fašismem v Moskvě. "Je pravda, že jsme původně pozvání na přehlídku omylem přijali," připustil hradní mluvčí, "protože jsme se domnívali, že půjde o přehlídku módní a nikoli vojenskou." Místo původně plánovaného programu bude prezident jednat se slovenským premiérem Robertem Ficem, a to tak dlouho, dokud bude hrozit, že je někdo vyfotí se severokorejským diktátorem King Čong Unem. Podle doposud nepotvrzených informací by oběma státníkům měly při jejich rozhovorech zatančit českou a slovenskou besedu v punkové úpravě pro pravoslavné kostely jejich obdivovatelky ze skupiny Pussy Riot.
 
----------------------
Írán se zavázal, že fungování již existujících linek na obohacování uranu vykompenzuje přídavnými novými linkami na jeho opětovné ochuzování. Experti potvrdili, že pokud se ochuzovací linka s ochuzovacími centrifugami přidá hned za obohacovací linku s centrifugami obohacovacími, výsledkem bude běžný neobohacený uran, přičemž se původní miliardové investice nebudou muset jen tak odepsat, a íránští politici si tak zachovají tvář. Íránu nabídli pomoc komunisté z několika bývalých socialistických zemí, protože mají s ochuzováním dlouholeté zkušenosti a jsou schopni dodat na klíč laciný a přitom metodologicky propracovaný ochuzovací proces i v mnoha jiných oblastech, než je jaderný program.
----------------------
Čeští příznivci zdravé výživy berou na jaře útokem lesy, ve kterých roste medvědí česnek. Zdejší medvědi se snaží svůj česnek před nájezdy organizovaných sběračů bránit, ale podle předsedy spolku Medvěd(i) Čech a Moravy (MČM) se česnek za současného kritického podstavu kvalifikovaných medvědů prostě uhlídat nedá. Podle rejstříku politických stran a spolků je totiž MČM jednou z mála organizací v České republice, která má ještě méně registrovaných členů, než Okamurův Úsvit a i používání plurálu v názvu spolku je doposud sporné. "Řešením by podle nás (mne) mohla být řízená imigrace ukrajinských medvědů z oblastí obývaných českou menšinou," neztrácí optimismus předseda spolku. "Je ale otázkou, jestli se obliba medvědího česneku nesníží po oficiálním oznámení Akademie věd, že bylina pravděpodobně vůbec nezabírá proti upírům, takže její dosud velmi oblíbené použití daňovými poplatníky při návštěvě finančních úřadů se nejspíš zcela míjí účinkem."
-----------------------
Spojené státy americké poprvé naznačily, že vztahy s Kubou jsou natolik dobré, že je na pořadu dne obnovení vzájemných diplomatických vztahů. "Obě strany udělaly některé dříve nemyslitelné vstřícné kroky," uvedl na tiskové konferenci mluvčí Bílého domu. "Raúl Castro kupříkladu uvedl, že v názorech na zahraniční politiku nezná bratra, a prezident Obama přišel na společné jednání v tričku s Che Guevarou. Oba pak společně navrhli oficiální přejmenování Zátoky sviní na Zátoku kubánsko-amerického přátelství."

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.