sobota 25. dubna 2015

Haiku zázračnému aprílu

Je to neuvěřitelné, ale poslední haiku jsem publikoval k velmi speciální příležitosti už před pěti měsíci ve článku Náhrdelník. Mělo být zároveň poděkováním, projevem radosti a taky dárkem, který bych rád ve skutečnosti daroval, leč není to úplně snadné, tak to prostě trvá trochu déle, než běžné předání dárku trvává :-). Ale "trojjediný" článek sestávající z fotografie, haiku a výletu do blogové minulosti měl v listopadu docela úspěch, tak jsem si řekl, že ho dnes zkusím sestavit obdobně. Je neuvěřitelné, co se za těch posledních pět měsíců všechno odehrálo, a tak i když se v dnešním haiku píše spíš o obloze, přikládám fotografii své oblíbené vody (jde o Berounku přímo v Dobřichovicích, focenou minulý víkend), kterou beru tak trochu jako symbol plynutí času. Ať už se přirozenému běhu věcí postaví do cesty jakákoli překážka, která rozčeří dosud klidný proud, voda se za okamžik zase spojí a bez zbytečných obav pokračuje na své pouti dál. A překážka zůstane ležet v proudu bezbraná a osamocená jako zbytečně vylomený zub. To, co je na dnešní fotce, se sice na krk pověsit nedá, ale jako malý černobílý dárek se to snad do éteru poslat smí :-).
 
 



Letošní apríl pro mne měl zcela speciální význam a vůni, tak určitě stojí za to mu - v době, kdy se pomalu chýlí ke svému konci, aby předal máji vládu a teplem a zázraky rozkvetlý svět - napsat malé poděkování, třeba právě formou haiku. Nevím, jestli apríly či máje občas chodí na internet a jestli je napadne se zkusit vyhledat ve vyhledávači, jak a kde se o nich právě píše. Ale kdyby přece ano, já jsem se svým článkem připravený :-).


Haiku zázračnému aprílu


I slunce zesláblo.

Beránek aprílový

běží oblohou.


No a teď už chybí jen další výlet do blogového pravěku. Dnes se vypravíme opravdu velmi hluboko, tak hluboko, že cestou potkáváme pomyslné blogové trilobity, až do května 2009 a v článku O nepatřičné duze se spolu zamyslíme nad tím, proč někdy platí a jindy selhávají přírodní zákony a proč je dobré umět vidět duhu, i když právě neprší a podle mínění mnohých třeba ani nesvítí slunce. Právě proměnlivý apríl je pro takové téma, myslím, docela příhodný :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.