neděle 15. března 2015

Nedělní miniglosy č.305

Kulturní událostí prvního čtvrtletí letošního roku je bezpochyby deník bývalého ředitele nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Díky jeho denním zápiskům, podrobně popisujícím s ním související korupční aktivity, je téměř jisté, že v prestižní soutěži Deníček roku poprvé v historii soutěže nezvítězí žádná z mnoha mladičkých blogerek - deníčkářek, ale konečně jednou i zralý muž. Filmoví odborníci navíc tvrdí, že Dbalý, který se obhajuje tím, že nejde o skutečný deník, ale jen o soukromé poznámky k filmovému scénáři, má velkou šanci získat tradiční cenu Sazky za (doufejme) nerealizovaný scénář, což jistě potvrdí i vyšetřující policisté, až se po seznámení s exředitelovou obhajobou přestanou smát.
-----------------------
Na tiskové konferenci přednesl policejní prezident velmi zajímavou prezentaci, z níž vyplynulo, že v minulém roce se v České republice výrazně snížil počet krádeží. Policie se ale teď obává, že pozitivní výsledky budou v médiích dezinterpretovány, a to jen kvůli takové maličkosti, že v sále nebylo při tiskovce dobře slyšet, protože někdo ukradl mikrofon.
 
-----------------------
Zdá se, že ministrovi vnitra Milanu Chovancovi se na sjezdu ČSSD podařilo zvolením prvním místopředsedou strany definitivně napravit své jméno, které si kdysi poškodil svou účastí na proslulém povolebním jednání sociálně demokratických pučistů s prezidentem na zámku v Lánech. Řada sociálních demokratů ho totiž kvůli lehkosti, s níž v tehdejším vnitrostranickém boji pohotově vyměnil své "spolupučisty" za oddanou podporu vítěznému Bohuslavu Sobotkovi, považovala omylem za Nevychovance.
----------------------
V centru Londýna byla odhalena socha vůdce hnutí za nezávislost Indie Mahátmy Gándhího. "Nejde ani tak o to, že by s Gándhím bylo spojeno nějaké významné historické jubileum, ale pro nás je nejdůležitější aktuální hospodářská situace," řekl nám předseda londýnského výboru, který nové sochy schvaluje k realizaci. "Zjednodušeně se dá říct, že v hubených letech děláme sochy hubených lidí, takže na další sochy Winstona Churchilla si ještě budeme muset nějakou dobu počkat."
----------------------
Belgie pod tlakem Francie upustila od záměru vydat dvoueurovou minci k příležitosti 200. výročí rozdrcení napoleonských vojsk u Waterloo. Podle francouzské vlády by to mohlo vyvolat negativní reakce u Francouzů, což je dnes, když Evropa usiluje v mnoha oblastech o jednotný postup a spolupráci, vysloveně nežádoucí. Vedeni tímto příkladem vydali předseda Odborového svazu českých sedláků a starosta Chlumce nad Cidlinou preventivní společné prohlášení, ve kterém varují představitele České mincovny, aby je kvůli možnostem opětovného vzplanutí třídních vášní v české společnosti ani nenapadlo jakkoli připomenout události, ke kterým došlo v Chlumci před 240 lety a které i po mnoha generacích vzbuzují v českých sedlácích záchvaty akutní frustrace, zvlášť když se jim posmívá někdo z kamarádů v chlumecké hospodě.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.