neděle 8. března 2015

Nedělní miniglosy č.304

Výzkumy potvrzují, že v posledních letech prudce klesá manuální šikovnost a motorické dovednosti dětí, což se projevuje například na tom, že děti mají větší problémy se zavazováním kličky na botách. Podle pedagogů navíc právě ti, co jsou na kličky nejšikovnější, se paradoxně vůbec neuplatňují v praktických řemeslech, ale stávají se z nich především úspěšní právníci.
-----------------------
V souvislosti s přesunem českých krajanů z nestabilní části Ukrajiny do České republiky se opět začíná více mluvit o tzv. ukrajinských restitucích. Například potomci legendárního Nikoly Šuhaje požadují náhradu za své majetky ponechané na Ukrajině po zabrání Podkarpatské Rusi Sovětským Svazem. Protože kvůli nezanedbatelnému deficitu českého státního rozpočtu nejspíš nebude možné vyplatit finanční náhradu, je pravděpodobné, že žadatelé dostanou jako protihodnotu alespoň nějaké pozemky v lese Řáholci.
 
-----------------------
Na Břeclavsku byl v lese poblíž česko - slovenské hranice spatřen medvěd. Podle předběžných informací by snad na rozdíl od ukrajinského příhraničí zatím mělo jít jen o slovenského a nikoli o ruského medvěda.
----------------------
Otevření silničního tunelu Blanka v Praze se opět odkládá na neurčito - tentokrát kvůli zaplaveným a zničeným kabelům položeným podél silnice. Zástupce dozorujícího stavebního úřadu přitom rozzlobeně namítá, že nic nebylo opomenuto a veškeré práce byly provedeny v souladu s nejmodernějšími vědeckými poznatky: "Na nic se už dneska nedá spolehnout! To je pořád samé globální oteplování a předpovídané vysoušení středoevropské oblasti a přitom i sedmdesát let po válce tu ještě pořád občas prší!"
----------------------
Prezident Zeman stihnul v jediném týdnu pohrozit, že do Bankovní rady ČNB jmenuje jen ty ekonomy, kteří posílí českou měnu a hned potom ji nahradí eurem, a zároveň nařknout Českou televizi, že je málo veřejnoprávní. Nebudou-li moderátoři zpravodajských pořadů ČT veřejnoprávnější nebo se aspoň nebudou víc nahlas a dobrovolněji smát prezidentovým bonmotům, bude Miloš Zeman iniciovat zrušení koncesionářských poplatků. Ušetřené prostředky by se pak mohly využít na vytvoření sítě kvalitních a přitom ryze českých veřejnoprávních domů.

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.