neděle 2. února 2014

Nedělní miniglosy č.256

Pozn.: V minulém vydání Nedělních miniglos jsem se vás ptal, která z uvedených glos je podle vás tzv. hostující miniglosou, kterou jsem nenapsal já, ale jiný přispěvatel, vlastně první externí dopisovatel v historii Nedělních miniglos (nejde o žádného blogera, takže ho nebudu uvádět ani jménem ani nickem a zůstanu u termínu "První externí dopisovatel NMg"). Správně tipovali ti, co si mysleli, že hostující miniglosou je č.4 - Odposlechy Baracka Obamy. Dnes již hádat nebudeme a hostující miniglosu přímo označuji.

Zásadní průlom v dosud neúspěšných jednáních o budoucnosti Sýrie hlásí naši reportéři ze Ženevy. Obě znesvářené strany tam dosáhly prvního velkého diplomatického úspěchu, když se nakonec po intenzivních a emocionálně vypjatých schůzkách dohodly na termínech dalšího jednání: Příznivci prezidenta Asada tak budou jednat vždy v pondělí a ve středu, zatímco jeho odpůrci v úterý a v pátek.
-----------------------
hostující miniglosa, autor - První externí dopisovatel NMg, redakčně upraveno:

Nová ministryně práce a sociálních věcí při uvedení do úřadu prohlásila, že její vláda nemá zájem poškozovat lidi. V reakci na toto prohlášení posílily akcie Vzájemné úrazové pojišťovny o 6 procentních bodů.
 
-----------------------
Pracovníci Výzkumného ústavu veterinární psychologie zjistili pravý důvod vlasteneckého chování šumavských jelenů, kteří místo toho, aby využívali výhody shengenského prostoru a volně přecházeli do Bavorska a zpět, dodržují teritorium ohraničené již dávno neexistující "železnou oponou". Jak se ukázalo, šumavští jeleni mají problémy s němčinou, a proto se nemohou plnohodnotně uplatnit na bavorském trhu práce. V rámci evropského dotačního programu už ale vzniknul specializovaný kurz němčiny pro jeleny a laně a uvažuje se dokonce o zřízení samoúčelné Vysoké školy pro vysokou.
-----------------------
Agentura Moody´s snížila přechodně rating Ukrajiny na Caa2. Během pracovní návštěvy jednoho z představitelů ukrajinské opozice, boxerského mistra světa Vitalije Klička, v sídle agentury však obě strany došly k závěru, že snížení ratingu bylo ukvapené, především vzhledem k tomu, že některé ukrajinské firmy získaly lukrativní zakázky na opravu zdevastovaných kanceláří a firemní recepce.
-----------------------
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zpochybnil stanovisko některých českých právníků, že podle nového občanského zákoníku mají občané, kteří jsou s novou vládou nespokojeni, možnost ji do 14 dnů bez udání důvodu vrátit.

Pokud by tedy někdo z vás chtěl nabídnout své glosy k "hostování" v pravidelném nedělním vydání, dejte mi vědět na mail pvapenik@centrum.cz. Vyhrazuji si ovšem právo vaši glosu nepoužít, publikovat v jiném než nejbližším vydání či upravit její znění, protože odpovědnost za výsledek a celkové vyznění si chci určitě ponechat. Na oplátku samozřejmě po vzájemné dohodě uvedu správný zdroj, abych se nechlubil cizím peřím.

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.